Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Διακήρυξη της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΕΒΕ

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ.
Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την ιδρυτική συνδιάσκεψη διανύσαμε το δρόμο της συσπείρωσης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ σε αγωνιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
Υπερασπίσαμε τις πραγματικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, που δοκιμάζονται, από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, τις συνέπειες από την συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή:
 • Κύριος αντίπαλος μας είναι: Ταμονοπώλια και η Ε.Ε.
 • Βασικοί μας σ ύ μ μ α χ ο ι είναι: Η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η φτωχή αγροτιά και το αντιμονοπωλιακό της κίνημα.
 • Τα ε ρ γ α λ ε ί α που είναι απαραίτητα: Η συσπείρωση περισσότερων αυτοαπασχολούμενων στα σωματεία, η ζωντανή λειτουργία και δράση των σωματείων, η ενεργή συμμετοχή.
  Ο αγώνας κόντρα στη μοιρολατρία και το στείρο ατομισμό που μας επιβάλουν.

 • Την π ρ ο ο π τ ι κ ή : Έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση, με το λαό στην εξουσία να διαφεντεύει την τύχη του.

  Με επίμονη δουλειά κάναμε βήματα σε σχέση με τους στόχους που είχαμε θέσει πριν από τέσσερα χρόνια.
  Η ΠΑΣΕΒΕ πήρε μέρος σε όλους τους αγώνες. Από απεργίες και κλείσιμο καταστημάτων, μέχρι παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις. Οι δυνάμεις της πρωτοστάτησαν σε κάθε πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, την υγεία, τα χρέη, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Πήρε μέρος σε κοινές δράσεις με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, με στόχο την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας.


  Με την δράση μαςαναδείξαμε:
 • Ότι υ π ά ρ χ ε ι δ ι έ ξ ο δ ο ς στα σημερινά αδιέξοδα που ορθώνονται μπροστά στους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Και αυτή βρίσκεται στο δρόμο της αγωνιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα.
 • Ότι υπάρχει προοπτική για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σταπλαίσια μιας άλλης εξουσίας, απαλλαγμένης από τον ζυγό των μονοπωλίων, με τα λαϊκά στρώματα στο προσκήνιο.

  Η συγκρότηση και η δράση της ΠΑΣΕΒΕ δικαιώθηκε από την ζωή. Έχει σημαντική προσφορά στην ενίσχυση του αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, και μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα με το παραπέρα δυνάμωμα της.

  Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
  Η καπιταλιστική ανάπτυξη της προηγούμενης περιόδου, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επίκεντρο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, έκανε αναπόφευκτη την οικονομική καπιταλιστική κρίση.
  Αυτή η κρίση δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία. Είναι στο αίμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
  Αυτού του είδους η «ανάπτυξη», δημιουργεί τις συνθήκες για την μονοπώληση της οικονομίας και των εξοστρακισμό των μικροεπιχειρήσεων από την αγορά.
  Οι αρνητικές εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα, έχουν δρομολογηθεί από την συμφωνία του Μάαστριχτ, είναι κατευθύνσεις που περιέχονται στις συνθήκες που έχουν υπογράφει και συνδιαμορφωθεί από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
  Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρουσία τόσων πολλών αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα αποτελεί «διαρθρωτικό πρόβλημα».
  Την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο της «ανάπτυξης», όλο και κάποια ψίχουλα περίσσευαν από το μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλίων.

Με την οικονομική κρίση, οι αυταπάτες ότι μπορούν να συμβιώσουν μικρές επιχειρήσεις και μονοπώλια στα πλαίσια ενός δήθεν «θεμιτού» ανταγωνισμού, γκρεμίζονται και η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.

Η πλειοψηφία των α/α βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύτατα προβλήματα:
 • Μείωση του εισοδήματος, από την συρρίκνωση του τμήματος της αγοράς που δραστηριοποιούνται, απ’ την επέκταση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, από τις υψηλές τιμές σε πρώτες ύλες και λειτουργικά έξοδα και τη μείωση της λαϊκής κατανάλωσης.
 • Απώλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περίπου των μισών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, με προοπτική την παραπέρα επιδείνωση.
 • Διόγκωση των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορεία, τράπεζες, προμηθευτές κλπ.

  Σήμερα, μετά από δεκαετίες, έχουμε σαφή μείωση των α/α. Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ μειώνονται με ρυθμούς 40-50 χιλιάδες ετησίως. Χιλιάδες είναι τα λουκέτα σε κάθε γειτονιά.
  Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι προσωρινές. Η οικονομική κρίση, δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στα μονοπώλια, να εδραιώσουν παραπέρα την κυριαρχία τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν μπροστά τους δύσκολα χρόνια, ακόμα και αν οι δείκτες της οικονομίας βελτιωθούν.

  Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
  Τ α  α ν τ ι λ α ϊ κ ά  μ έ τ ρ α επιβάλλονται στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας και ενισχύουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου.
  Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους είναι:

 • Διευκόλυνση της μονοπώλησης. Όλα τα μέτρα έχουν ως στόχο την ενίσχυση των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων σε στρατηγικούς τομείς. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και οι ρυθμίσεις για την «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», τη μονοπώληση των μεταφορών, την υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, τη χωροθέτηση, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Με τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών αεροδρομίων, μαρίνων, υποδομών, ενισχύεται η δραστηριότητα των μονοπωλιακών ομιλών στον κλάδο του τουρισμού. Με τα μέτρα που προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ δημιουργείται περιβάλλον μονοπώλησης σε κλάδους που σήμερα απασχολούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.
 • Φοροληστεία μέσω της εξοντωτικής αύξησης της φορολογίας , του ΦΠΑ και της επιβολής νέων φόρων στην μικρή ιδιοκτησία.
 • Παραπέρα υποβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, με τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης μπροστά στην διαφαινόμενη χρεοκοπία του ΟΑΕΕ,
 • Στραγγαλισμός των δικαιωμάτων στην δημόσια παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, με την απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που εισβάλει ορμητικά σε αυτούς τους τομείς.
 • Ένταση των διώξεων, με τις απειλές για κατασχέσεις και φυλακίσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ και την εφορία.
 • Μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την αξιοποίηση της αυξανόμενης ανεργίας.

  Η ανάκαμψη που επιδιώκεται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο τη γιγάντωση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων και στηρίζεται στην πιο σκληρή εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων. Οποιοδήποτε «μίγμα» πολιτικής ή διακυβέρνησης εφαρμοστεί, μέσα στο μαντρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στην ίδια κατεύθυνση είναι υποχρεωμένο να στοιχηθεί.
  Αντιλαϊκά μέτρα θα επιβάλει, όπως και να τα βαφτίζει.
  Μόνο προεκλογικές αυταπάτες μπορεί να καλλιεργήσει, μόνο στάση αναμονής χωρίς προοπτική μπορεί να επιφέρει. Λύση στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να δώσει.


  Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
  Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι καλή. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τους αυτοκινητιστές:

 • Υπονόμευσαν την αγωνιστική προοπτική με την δήθεν διαβούλευση και τους στημένους κοινωνικούς διαλόγους, ενίσχυσαν την ηττοπάθεια.
 • Έγιναν πρόθυμοι προπαγανδιστές του «ευρωπαϊκού μονόδρομου» και έβαλαν πλάτη στις ψευδαισθήσεις της ενίσχυσης δήθεν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 • Ενίσχυσαν τους μηχανισμούς χειραγώγησης των συνδικαλιστών με τα κονδύλια από τα προγράμματα κατάρτισης, αντικατέστησαν την ζωντανή λειτουργία των σωματείων και των ομοσπονδιών με σεμινάρια με τις επιχορηγήσεις των ΚΕΚ.
 • Πριμοδοτούν την αποσπασματικότητα της γνώσης και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, την διαρκή πιστοποίηση και την κατάργηση του επαγγελματικού δικαιώματος.
 • Έβαλαν πλάτη για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με την ανοχή, ακόμα και την ανοιχτή στήριξη των κυβερνητικών μέτρων, στήριξαν της λεγόμενες «λευκές νύχτες» στο όνομα της «τόνωσης» του τζίρου.

  Δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων. Μόνο ζημιά προκαλούν στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

  Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
  Η ΠΑΣΕΒΕ βασίζεται στη δράση των Σωματείων.
 • Παλεύουμε για το δυνάμωμα των σωματείων, την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, την συσπείρωση περισσότερων αυτοαπασχολούμενων στην οργανωμένη πάλη, την ανάπτυξη της αντιμονοπωλιακής συνείδησης.
 • Επιδιώκουμε την αναζωογόνηση των τοπικών Ενώσεων ΕΒΕ, που είναι η πιο κατάλληλη μορφή συνδικαλιστικής συσπείρωσης των αυτοαπασχολούμενων σε τοπικό επίπεδο.
 • Επιδιώκουμε την ίδρυση νέων ενώσεων αυτοαπασχολούμενων.
 • Το ποσοστό των συνδικαλισμένων είναι κάτω από 10%. Η μεγάλη μάζα των ασυνδικάλιστων βρίσκεται στο χώρο του εμπορίου. Πρώτη προτεραιότητα μας είναι η προσέγγιση αυτών που παραμένουν έξω από τα σωματεία και είναι εκατοντάδες χιλιάδες.
 • Ιδιαίτερο ζήτημα αποτελεί η συνέχεια της συνδικαλιστικής δράσης των συναδέλφων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Τα σωματεία από τα οποία προέρχονται να πάρουν μέτρα για να μην αποκοπούν από την οργανωμένη δράση. Να μην αφήσουμε δίοδο στην αποστράτευση και την μοιρολατρία.
 • Να αντιμετωπίσουμε πιο αποφασιστικά τις προσπάθειες της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να «βάλει πόδι» στο συνδικαλιστικό κίνημα.
 • Εκατοντάδες σωματεία και αρκετές ομοσπονδίες προχωράνε σε εκλογές. Πέρα από το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουμε, είναι απαραίτητο να βρεθεί στο κέντρο της συζήτησης το ζήτημα της διεξόδου. Να δείξουμε με στοιχεία ότι η ανάπτυξη που προβάλλει η κυβερνητική πολιτική και που στηρίζουν με τον τρόπο τους τόσο η ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ αλλά και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, την λαϊκή οικογένεια.
 • Σήμερα στον ΟΑΕΕ υπάρχουν 295.000 συνταξιούχοι. Αποτελούν ζωντανό κομμάτι του κινήματος, είναι στήριγμα στους αγώνες, έχουν πολύτιμες εμπειρίες. Καθήκον μας είναι να επιμείνουμε στην κοινή δράση.

  ΜΕΤΩΠΑ ΠΑΛΗΣ
  Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
  Τα μέτρα που εξαγγέλλονται, αλλά και αυτά που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί και θα υλοποιηθούν το 2014, θα οδηγήσουν μαζικά στο λουκέτο χιλιάδες συναδέλφους και πρέπει να αντισταθούμε.

 • Η φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ είναι ένα δυσβάστακτο βάρος, μαζί με τις διαδικασίες είσπραξης των χρεών προς το δημόσιο, είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα, πολλοί θα βρεθούν σε αδιέξοδο.
 • Τα ζητήματα της περίθαλψης είναι πιεστικά. Υπάρχει ανάγκη καταγραφής όλων των ξεχωριστών περιπτώσεων και διεκδίκηση λύσης με όρους κινήματος. 570.000 ασφαλισμένοι έχουν πρόβλημα χρεών στον ΟΑΕΕ και έχουν μείνει χωρίς περίθαλψη.
 • Με τα πρόσθετα μέτρα που πήραν, την δημιουργία του οργανισμού για την είσπραξη των οφειλών και τις αποφάσεις εξπρές για χρέη πάνω από 5.000 €, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί στο στόχαστρο με κίνδυνο κατασχέσεων και φυλακίσεων. Το θέμα καίει. Είναι έδαφος που μπορεί να πάρει περιεχόμενο, το σύνθημα μας «δεν φταις εσύ, δεν είσαι μόνος», να συσπειρώσει και ταυτόχρονα να ανοίξουν τα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης.page3image30000
 • Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ραγδαία αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Οι κατασχέσεις και της πρώτης κατοικίας
  ακόμα, θα έρθουν παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.
 • Φροντίδα για τους ανέργους. Η ανεργία στο στρώμα αυξάνει ραγδαία και απαιτούνται μέτρα για την εξασφάλιση δωρεάν
  παροχών υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης, παιδείας. Διεκδίκηση επιδόματος ανεργίας για όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους και για όσο παραμένουν άνεργοι.

Η κυβερνητική στόχευση είναι δ ι π λ ή . Και να μαζέψει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, αλλά και να κάνει βήματα στη συγκέντρωση και μονοπώληση της αγοράς και να ανοίξει νέους κερδοφόρους δρόμους για το μεγάλο κεφάλαιο σε κλάδους όπως η Υγεία , η μεταφορές, ο τουρισμός κλπ.

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Μπροστά στις Ευρωεκλογές και τις εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ πρέπει να αναδείξουν δυο ζητήματα: 

 • Τις οδυνηρές συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους που έφερε η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιτάχυνση της μονοπώλησης, τα αντιλαϊκά μέτρα που υπηρετούσαν τους στόχους της και την οικονομική κρίση που σήμερα έρχεται να αποτελειώσει τις μικροεπιχειρήσεις. Τα «διαρθρωτικά μέτρα» που φέρνουν λουκέτα, μεροκάματα πείνας, ανεργία και δήθεν αποτελούν προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη.
 • Να αποκαλύψουμε τον ρόλο της τοπικής διοίκησης σαν μηχανισμό εφαρμογής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τοπικών διοικήσεων στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την φορομπηχτική πολιτική, την αλλαγή των χρήσεων γης που διευκολύνουν την εγκατάσταση των πολυεθνικών ομίλων.

  Η ψήφος στις εκλογές πρέπει να έχει κ ρ ι τ ή ρ ι ο , τα προβλήματα και τις αιτίες που τα δημιουργούν, το μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τις αντιλαϊκές πολιτικές που τα υπηρετούν.
  Όποια πολιτική δύναμη δίνει όρκους πίστης στα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των α/α. Αντίθετα θα διογκώσει παραπέρα τα προβλήματα. Δεν υποτιμάμε τις επιδιώξεις της φασιστικής Χρυσής Αυγής, να εκμεταλλευτεί προς όφελος της τα αδιέξοδα που δημιουργεί η σημερινή δύσκολη κατάσταση, να επενδύσει πολίτικα στα πιο καθυστερημένα στρώματα, από άποψη συνείδησης.


  Οι α/α μπορούν να ελπίζουν μ ό ν ο στον άλλο δρόμο ανάπτυξης.
 •   Έξω από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.
 •   Μεμονομερή διαγραφή του χρέους.
 •   Με λαϊκή ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.
 •   Με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, που θα παίρνει υπόψη του τις σύγχρονες λαϊκέςανάγκες, τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και θα αξιοποιεί τα μέσα, το εργατικό δυναμικό και τον πλούτο αυτής της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

  Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
  Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας και δράσης της ΠΑΣΕΒΕ συγκεντρώσαμε πολύτιμη πείρα. Στο κέντρο της προσοχής βρίσκεται η ανασύνταξη του κινήματος, η ισχυροποίηση του αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ενίσχυση και ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας.

  Στις πλάτες μας πέφτει η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, την μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την λύση των προβλημάτων.
  Η εδραίωση της συμμαχίας των αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία που συνθλίβονται, είναι αποκλειστικά δικό μας μέλημα.   Οι διεκδικήσεις μας έχουν στόχο τον κύριο αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που το στηρίζουν.

  Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε ότι ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου