Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Συντριπτικό το «ναι» στην Κριμαία για ένωση με τη Ρωσία – Κυρώσεις σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Υπέρ της ένωσης της χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία τάχθηκε το 96,6% των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, Μιχαήλ Μαλίσεφ, η επίσημη συμμετοχή έφτασε το 82,17% επί του συνολικού αριθμού των πολιτών της Κριμαίας. Ο Μαλίσεφ ανακοίνωσε ακόμη ότι η επιτροπή δεν δέχθηκε «κανένα παράπονο» για παρατυπίες κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Εξάλλου το πρωί της Δευτέρας το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε την ανεξαρτησία της χερσονήσου και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία. Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ήταν αναμενόμενες μετά τη μεγάλη νίκη των υποστηρικτών της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες. Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.
Ικανοποίηση στη Ρωσία και ετοιμότητα για την ένωση

Στη Ρωσία, υποδέχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν σήμερα την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας να αποσχισθούν από την Ουκρανία και να ενωθούν με τη Ρωσία.
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να προσφέρει ειδικό φορολογικό καθεστώς στην περιφέρεια της Κριμαίας, ενώ η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στην Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία «στο πολύ εγγύς μέλλον». Εξάλλου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας, αψηφώντας τους δυτικούς ηγέτες που λένε πως το δημοψήφισμα ήταν παράνομο επειδή ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη νότια αυτή περιοχή.
Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο Πούτιν θα τη διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και το νέο κράτος.
Βάσει της συνθήκης, μπορεί να ορισθεί μια μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του νέου υποκειμένου στα συστήματα της Ρωσίας -- το οικονομικό, το δημοσιονομικό, το πιστωτικό και το νομικό. Μετά την υπογραφή της, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρώσει τη συνθήκη. Μετά αυτή θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Η «συμμαχία των προθύμων»...
Την ίδια ώρα οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης προσπαθούν να απαντήσουν με οικονομικές -κυρίως- κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αν και οι δυσκολίες που υπάρχουν για την σύμπηξη ενός αραγούς μετώπου, είναι εμφανείς εδώ και καιρό.
Το βράδυ της Κυριακής, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή Κριμαία της Ουκρανίας και ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.
Ο Ομπάμα είπε στον Πούτιν ότι η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία. Παράνομο, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στην Κριμαία, και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος μάλιστα έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ουκρανία το Σάββατο.
Στο στρατόπεδο των «προθύμων» για άσκηση πιέσεων σε βάρος της Ρωσίας βρίσκονται επίσης η Λιθουανία, με την πρόεδρο της χώρας Ντάλια Γκριμπαουσκαϊτέ να υποστηρίζει ότι «έπειτα απ' αυτό το παράνομο δημοψήφισμα, η Ρωσία αρχίζει ντε φάκτο την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους» και ο Ρουμάνος πρόεδρος, Τραϊάν Μπασέσκου που δήλωσε ότι η Ρουμανία δεν αναγνωρίζει την έκβαση της ψηφοφορίας.
Ωστόσο κάπου εδώ κλείνει και η «συμμαχία των προθύμων», καθώς οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, κάθε μία για τους δικούς της λόγους, δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο σοβαρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
...και η συμμαχία των «απρόθυμων»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιαπωνία, που δήλωσε μεν ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία και κάλεσε τη Μόσχα να μην προσαρτήσει την χερσόνησο, όμως η ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία (που αναμένεται να αυξηθεί με το επικείμενο κλείσιμο ιαπωνικών πυρηνικών εργοστασίων) κάνει την προοπτική των κυρώσεων να θυμίζει «γροθιά στο μαχαίρι» για το Τόκιο.
Ακόμη πιο συγκεχυμένη είναι η κατάσταση εντός της ΕΕ. Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για τη μηνιαία σύνοδό τους και θα συζητήσουν το θέμα, ενώ οι ηγέτες των 28 θα συζητήσουν για την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Χθες οι Βρυξέλλες επανέλαβαν πως θεωρούν «παράνομο και αθέμιτο» το δημοψήφισμα αυτό, το οποίο «αντιβαίνει στο ουκρανικό Σύνταγμα και στους διεθνείς νόμους», σύμφωνα με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ωστόσο αν και σε ρητορικό επίπεδο η στάση της Ρωσίας καταδικάζεται σθεναρά από την ΕΕ, λίγες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν θα πλήττονταν από τις κυρώσεις.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε πως «θα υπάρξει χρήση κυρώσεων», ωστόσο αρκετά γαλλικά μονοπώλια έχουν ισχυρά συμφέροντα που διαπλέκονται με ρωσικά. Αντιστοίχως το Λονδίνο (ο τραπεζικός τομέας του οποίου θα πληγεί από την απόσυρση ρωσικών κεφαλαίων) μάλλον απρόθυμα δήλωσε πως είναι καιρός «να υιοθετήσει (η ΕΕ) πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα».
Στην περίπτωση της Γερμανίας δε, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα. Ο επικεφαλής του ενεργειακού μονοπωλίου «EON», Γιοχάνες Τέισεν, επέστησε την προσοχή μιλώντας στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» για τον κίνδυνο «να ζημιωθούν χωρίς προετοιμασία» οι σχέσεις με τη Ρωσία, τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της ΕΕ.
Επίσης ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι δήλωσε κι αυτός χθες απρόθυμος για κυρώσεις, υπογραμμίζοντας πως πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η δική του, «θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι»
Διακριτικά... υπέρ της Ρωσίας η Κίνα
Από την πλευρά της η Κίνα, επανέλαβε σήμερα την έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία. Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, πρόσθεσε πως μια πολιτική διευθέτηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.
«Ελπίζουμε όλα τα μέρη να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να εμποδίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση και επιδείνωση της κατάστασης. Η πολιτική διευθέτηση και ο διάλογος είναι η μοναδικές διέξοδοι», τόνισε.
Στην πράξη η Κίνα υποστηρίζει διακριτικά τη Ρωσία. Σχετικά με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας το Πεκίνο έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι η είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διευθέτηση της κατάστασης, ενώ το σαββατοκύριακο απείχε από την ψηφοφορία για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία η Ρωσία άσκησε βέτο και η οποία διακήρυσσε πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει ισχύ.
Ακόμη πιο «εκδηλωτικά» είναι τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης που εκφράζουν συμπάθεια προς τη Ρωσία, αναφέροντας πως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι στην ουσία «μια αντιρωσική χρωματιστή επανάσταση που υποστηρίζεται από τη Δύση». «Η ανάμιξη της Δύσης στην κρίση στην Ουκρανία έκανε άνω-κάτω την περιοχή και η Ρωσία ήταν αναγκασμένη να απαντήσει», προσθέτει.
902.gr
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου