Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η λαϊκή εξουσία

Ρωτάνε αρκετοί: «Ποιά ακριβώς είναι η διαφορά των προτάσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αυτήν του ΚΚΕ;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένας πολιτικός σχηματισμός που κινείται στα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδεολογικά ταυτίζεται, πλην ελάχιστων διαφορών, με τη λεγόμενη «Αριστερή Πλατφόρμα»του Λαφαζάνη και το Σχέδιο 'Β του Αλαβάνου. Στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως αναφέρουν τα ίδια τα στελέχη της, είναι η «ανατροπή των μνημονίων, των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ». Εδώ έγκειται και η παγίδα μιας πρότασης που εγκλωβίζει τις εργατικές-λαϊκές μάζες.

Λέει με λίγα λόγια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 
- Να ανατραπεί το μνημόνιο.
- Να φύγει η Ελλάδα απ' το μηχανισμό του ΔΝΤ.
- Να φύγει η Ελλάδα απ' την ΕΕ. 


Και στην εξουσία να είναι ποιός; 

Απαντά μέσω του προγράμματος της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
Μια αριστερή-ριζοσπαστική κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε εθνικοποίηση τραπεζών, τομέων της οικονομίας κλπ. Σύμφωνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτή η "αριστερή-ριζοσπαστική κυβέρνηση" θα έχει αντικαπιταλιστικά, αντι-ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.

Το βασικό πρόβλημα με την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι ακολουθεί την αποτυχημένη λογική των σταδίων. Να φύγουμε δηλαδή πρώτα απ' την ΕΕ, να ακυρωθούν τα μνημόνια, να πάρει την εξουσία - όχι ο λαός, αλλά - μια αριστερή, ριζοσπαστική κυβέρνηση που θα προωθήσει μέτρα εθνικοποιήσεων, κρατικοποιήσεων κλπ. 

Απόσπαση της πολιτικής απ' την οικονομία με λίγα λόγια.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατηγορεί (βλέπε πρόσφατο άρθρο εδώ) το ΚΚΕ ότι τάχα... δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας απ' την ΕΕ και την ευρωζώνη. Η διαφορά της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ με αυτήν του ΚΚΕ στο θέμα "ΕΕ" είναι η εξής απλή:

ΚΚΕ: Έξοδο από ΕΕ-Ευρωζώνη με το λαό στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Έξοδο από ΕΕ-Ευρωζώνη με μια αριστερή-ριζοσπαστική κυβέρνηση και μετά βλέπουμε... Θα έρθει σταδιακά και η λαϊκή εξουσία. 

Το μάθημε της Χιλής του Αλιέντε δεν τους έγινε μάθημα. 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λοιπόν χρησιμοποιεί αντικαπιταλιστική ρητορεία, θέτοντας ως πρωτεύων το ζήτημα την έξοδο από ΕΕ-Ευρωζώνη, ακύρωση μνημονίων και διαχείρηση του Καπιταλισμού με απώτερο στόχο την... εργατική-λαϊκή εξουσία. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή. 

Κύριοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
ποιός θα κάνει την παύση πληρωμών, ποιός θα βγάλει την Ελλάδα απ' την ΕΕ, την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ; Ποιός θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες και για το συμφέρον ποιανού; Ποιός διάολος θα είναι στην εξουσία όταν θα γίνουν όλα αυτά;

Πείτε ξεκάθαρα στο λαό αυτό που υποστηρίζετε: Ότι ζητάτε μια αριστερή κυβέρνηση τύπου ΣΥΡΙΖΑ να τα κάνει όλα αυτά και ότι παραπέμπετε τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό στη Δευτέρα Παρουσία. Ότι οι άμεσοι στόχοι σας δεν είναι να πάρει την εξουσία το εργατικό-λαϊκό κίνημα αλλά αυτό να την παραλάβει... αργότερα, μετά απ' τις ριζοσπαστικές αλλαγές που δήθεν θα επιφέρει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. 

Πείτε, κύριοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ότι ψάχνετε για κορόϊδα. Ότι κάνετε λόγο για «εργατικό-λαϊκό έλεγχο σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας» ΧΩΡΙΣ όμως να αλλάζει το καπιταλιστικό κοινωνικο-οικονομικό σύστημα. Δηλαδή «εργατικός-λαϊκός έλεγχος» εντός του Καπιταλισμού, με την προοπτική - κάπου, κάποτε - να υπάρξει η μετάβαση στον Σοσιαλισμό. 

Το ΚΚΕ, κύριοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν απομακρύνει το αίτημα της αποδέσμευσης απ΄ την ΕΕ απο τον άμεσο πολιτικό αγώνα. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η αποδέσμευση απ' την ΕΕ μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο με το ταυτόχρονο πέρασμα της εξουσίας απ' τους αστούς στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Εσείς, αντιθέτως, θέτετε την έξοδο απ' την ΕΕ ως προαπαιτούμενο για να έρθει στο... μέλλον η λαϊκή εξουσία. Χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια στη βάση της παραγωγής. Με την ύπαρξη μιας ριζοσπαστικής, αριστερής κυβέρνησης. 

Λοιπόν, τις κουτοπονηριές αλλού.

ΠΗΓΗ: Revolution Now!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου