Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

ΚΚΕ: Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγραφών για τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγραφών για τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης ΠαφίληςΧρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:
«Την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση της ΕΕ, της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου ενάντια στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα, που ζουν σε συνθήκες μαζικής ανεργίας και φτώχειας, συνεχίζονται οι προκλητικές κρατικές επιδοτήσεις, οι φοροαπαλλαγές, η διαγραφή χρεών στα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου (εφοπλιστικό, χρηματοπιστωτικό, βιομηχανικό, κ.α.).

Οι εφοπλιστές μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, τις σκανδαλώδεις κρατικές επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές ακόμη και την περίοδο της κρίσης αποκομίζουν κέρδη, πρωτοστατούν στις παραγγελίες νεότευκτων και "δεύτερο χέρι" πλοίων συνολικής αξίας 18,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013, τάση που συνεχίζεται και το 2014. Με τους αντιλαϊκούς νόμους 2687/53, 25/75 κ.α. μεταξύ των άλλων προνομίων απολαμβάνουν 56 προκλητικές φοροαπαλλαγές. Οι φορολογικές υποχρεώσεις των εφοπλιστών εξαντλούνται με τη φορολόγηση στη βάση της χωρητικό­τητας και της ηλικίας του πλοίου με το σύστημα "tonnage tax" και όχι με κριτήριο τα ετήσια έσοδα και τα κέρδη τους.
Το ΚΚΕ έγκαιρα κατήγγειλε ότι η δημαγωγική καμπάνια των εφοπλιστών και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ότι δήθεν το εφοπλιστικό κεφάλαιο θα συμβάλει στα φορολογικά έσοδα της χώρας, αποτελεί απάτη.
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει διαχρονικά αντιταχθεί στη συνταγματική κατοχύρωση των εφοπλιστικών προνομίων. Ζητούσε και ζητάει την κατάργησή των αντιλαϊκών νόμων 2687/53, 25/75 κ.α σε όλες τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης από το 1974 μέχρι σήμερα.
Με βάση τα παραπάνω καλούνται οι κ. Υπουργοί, να απαντήσουν και να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα με τα στοιχεία:
  • Τι φόρους έχουν πληρώσει οι εφοπλιστές το 2013 για πλοία με ελληνική σημαία πρώτης κατηγορίας του νόμου 27/1975, καθώς και για πλοία δεύτερης κατηγορίας άνω των 500 ΚΟΧ του ίδιου νόμου;
  • Πόσες ναυτιλιακές εταιρείες και τι ποσό έχουν καταβάλλει το 2013 με βάση το "συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών";
  • Ποια είναι τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες "off-shore" στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2013;
  • Ποιες είναι οι βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς τη ΔΟΥ Πειραιά;
  • Ποιες είναι οι βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, ΚΕΑΝ, και τα Ταμεία Πρόνοιας των ναυτεργατών, καθώς και τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να εισπραχθούν από το Δημόσιο και το ΝΑΤ;».
    902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου