Σελίδες

31 Ιαν 2014

Μαζική - δυναμική η κινητοποίηση της ΚΝΕ ενάντια στις προτάσεις του ΚΕΠΕ



Μαζική και δυναμική ήταν η κινητοποίηση που διοργάνωσε το απόγευμα η Οργάνωση Περιοχή Αττικής της ΚΝΕ στην Ομόνοια με αφορμή τις προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την υπερεκμετάλλευση των νέωνΥπενθυμίζεται ότι το ΚΕΠΕ, με άρθρο του ερευνητή του Ιωάννη Χολέζα, που δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του Μηνιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων, προτάθηκε η κατάργηση του κατώτατου μισθού, για νέους έως 29 ετών, μέχρι και για ένα έτος από την πρόσληψή τους ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας. Η κινητοποίηση ήταν και η πρώτη απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 440.000 θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων υπερεκμετάλλευσης και κακοπληρωμένης δουλειάς.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας και στα γραφεία του ΚΕΠΕ. Μιλώντας στη συγκέντρωση οΠέτρος Μαρκομιχάλης γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ ανέφερε:
«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι
Όσοι νέοι και νέες είναι άνεργοι ή περιπλανώμενοι μεταξύ μισοδουλειάς και μισοανεργίας τις τελευταίες μέρες μάλλον θα φτερνίζονται συχνά. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ κουβέντα γίνεται ξανά για το πώς θα μειωθεί η ανεργία στους νέους, πολλές καινοτόμες γνώμες έχουνε ειπωθεί, πολλές εξαγγελίες έχουν γίνει.
Καταρχήν είχαμε τις προτάσεις του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) την προηγούμενη βδομάδα οι οποίες αποτελούν μια νέα ωρολογιακή βόμβα για τα δικαιώματα και τη ζωή των νέων , που συνενώνει όσα σκέφτονται και όσα υλοποιούν κυβερνήσεις - ΕΕ - μονοπωλιακοί όμιλοι.
Τι προτείνουν; πάντα βέβαια στο όνομα της "ανάπτυξης":
Οι νέοι λένε μέχρι 29 χρονών να περιπλανιούνται στα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας για ένα χρόνο χωρίς κατώτατο μεροκάματο.
Δηλαδή να μην έχουν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους, να μην έχουν λεφτά ούτε για κουλούρι.
Οι προτάσεις αυτές έρχονται σαν συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων που υλοποιούνται και οι οποίες προετοίμαζαν το έδαφος, ποιες είναι αυτές; Οι συμβάσεις μιας μέρας, ενός μήνα, οι δήθεν "δοκιμαστικές περίοδοι" στη δουλειά, τα προγράμματα "επιταγής εισόδου των νέων στην εργασία", η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που διαχωρίζει τους μισθούς των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών.
Μέτρα που δήθεν θα αντιμετώπιζαν την ανεργία των νέων, θα τους διευκόλυναν να μπουν στην αγορά εργασίας.
Η ανεργία όμως, ειδικά στους νέους, όχι απλώς δε μειώθηκε, γιγαντώθηκε. Η επίσημη ανεργία που καταγράφεται είναι στο 27,3 % ενώ στους νέους ηλικίας μέχρι 25 χρονών είναι πολύ μεγαλύτερη φτάνοντας στο 58%.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Σαμαράς εξήγγειλε προχτές 440.000 "ευκαιρίες απασχόλησης". Προσέξτε δεν εξήγγειλαν θέσεις εργασίας αλλά "ευκαιρίες απασχόλησης". "Ευκαιρίες" αλλά ούτε μία θέση σταθερής δουλειάς και μέσα σ' αυτά που εξήγγειλαν ένα μεγάλο μέρος είναι παλιά προγράμματα που τα παρουσιάζουν ως νέα για να μεγαλώνει ο αριθμός!
Φίλες και φίλοι συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το μέλλον που προδιαγράφουν με τα προγράμματα δεν αντιμετωπίζει την ανεργία. Η ανεργία είναι στο DNA αυτού του σάπιου, εκμεταλλευτικού συστήματος και σε συνθήκες κρίσης οξύνεται.
Εκμεταλλεύονται την ανάγκη εκατοντάδων χιλιάδων νέων για να κάνουν ένα μεροκάματο, την ανάγκη εκατοντάδων χιλιάδων νέων να μάθουν περισσότερα για την ειδικότητα που σπουδάζουν και να έχει αντίκρισμα σε μια θέση εργασίας για να αποδεχτεί η νέα γενιά την ολιγόμηνη, ανασφάλιστη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, με ωράριο λάστιχο και μετά ξανά πέταμα στις λίστες της ανεργίας. Να είναι η νέα γενιά «δούρειος ίππος» για να πιέζονται προς τα κάτω τα δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεχτούμε τη τζάμπα δουλειά, να μάθουμε να ζούμε με τα λίγα πρέπει να βρει την οργανωμένη απάντηση των νέων εργαζομένων, των νέων άνεργων, των νέων στις σχολές μαθητείας, ΤΕΙ, ΑΕΙ, στα σχολεία και τις γειτονιές. Αν κάνουμε τώρα πίσω από τις απαιτήσεις μας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα θα μας κολλήσουν στον τοίχο.
Καταρχήν όσοι νέοι είναι αυτή την στιγμή σε προγράμματα ή κάνουν αίτηση για μπουν σε αυτά τα προγράμματα πρέπει να είναι ψυλλιασμένοι. Δεν τους κάνει κανένας χάρη και γι αυτό πρέπει να μπουν με το κεφάλι ψηλά.
Μέσα από τα σωματεία οι νέοι εργαζόμενοι, οι πρακτικάριοι να μπλοκάρουν τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των νέων. Όπου εφαρμόζονται να συναντήσουν την αγωνιστική διεκδίκηση όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση για το δικαίωμα στη δουλειά, στη ζωή της νέας βάρδιας των εργατών.
Κάθε μέλος και φίλος της ΚΝΕ, σε όποιο χώρο και αν βρίσκεται, από αύριο κιόλας χωρίς να χάσουμε χρόνο να πρωτοστατήσει στην πάλη για να συναντήσουν οι εκμεταλλευτές και οι κυβερνήσεις τους το δικό μας σχέδιο παρεμπόδισης των μέτρων, ανυπακοής, οργάνωσης της πάλης - ενάντια στην ανεργία, την κοροϊδία και τον εμπαιγμό, ενάντια στη μείωση των απαιτήσεων.
Συγκεκριμένα παλεύουμε στο να γίνει συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολείο και σχολή για το τι σημαίνουν οι προτάσεις του ΚΕΠΕ, για την κοροϊδία των εξαγγελιών του Σαμαρά αλλά κυρίως για το πώς θα οργανώσουμε εμείς την πάλη μας γιατί κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα.
Καλούμε σε με μαζική συμμετοχή νέων σε κάθε χώρο στις Γενικές Συνελεύσεις που πρέπει να οργανωθούν, προχωράμε με κείμενα υπογραφών, με ψηφίσματα καταδίκης από ΔΣ, οργανώνουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια.
Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, μαζί με τα συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ, για:
  • Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
  • Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ, ΜΚΟ.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Οι εργαζόμενοι στα διάφορα προγράμματα να πληρώνονται κάθε μήνα και να δικαιούνται ταμείο ανεργίας μετά το τέλος του 5μηνου.
  • Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια!
Δε δεχόμαστε να μας γυρνάνε εκατοντάδες χρόνια πίσω με το νέο εργασιακό μεσαίωνα που διαμορφώνουν. Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των παιδιών τους. Αρκεί ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγεται να γίνει η εργατική τάξη, ο λαός με την εξουσία του.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,
Καλούμε τον κάθε νέο να σκεφτεί:
Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που βγαίνει καθαρά και του λέει ότι υπάρχει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας;
Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει πρόταση ανατροπής αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά την ανεργία και που δεν μπορεί να την λύση ότι και να κάνει, ακόμα και να θέλει να την περιορίσει λίγο αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τέτοιους τρόπους όπως για παράδειγμα να ταΐζει με ζεστό χρήμα τους κεφαλαιοκράτες έτσι ώστε αυτοί με την σειρά τους να ανακυκλώνουν στη δούλεψή τους νέους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.
Ε λοιπόν το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει λύση αλλά αυτή δεν θα έρθει από μόνη της, απαιτεί η εργατική τάξη, ο λαός, η νεολαία να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να βγουν στην πάλη, να οργανωθούν στα συνδικάτα, να παλέψουν για να αλλάξει ο συσχετισμός στο εργατικό κίνημα και να ανασυνταχθεί σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Ξέρετε πιο παλιά μας λέγανε, και τώρα κάπου το λένε, ότι ο καπιταλισμός σε αντιπαράθεση με τον Σοσιαλισμό είναι καλύτερος γιατί λέει σου προσφέρει ευκαιρίες, ότι αν είσαι καλός - εργατικός θα τα καταφέρεις!
Να λοιπόν τι εννοούσαν: ότι κάποια στιγμή μπορεί να σου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψεις κάπου για 5 μήνες με 300 ευρώ ή να πας σε μια άλλη χώρα να βρεις δουλειά αν εδώ δεν μπορείς. Αυτό μάλιστα το παρουσιάζουν και σαν "ελευθερία κίνησης".
Ε όχι αυτά δεν είναι ούτε ελευθερία ούτε ευκαιρίες, αυτά είναι τα δεσμά του καπιταλισμού. Ελευθερία είναι να έχεις μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν Υγεία, δωρεάν Παιδεία, στέγη για όλους, ελεύθερος είσαι όταν ζεις σε ένα σύστημα που σου καλύπτει τις ανάγκες σου, σε ένα σύστημα που δεν υπάρχει η έννοια της εκμετάλλευσης και αυτό το σύστημα δεν είναι άλλο από τον Σοσιαλισμό όπου στην ΕΣΣΔ είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας από το 1930.
Αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα και πρέπει κάθε νέος να βγάλει συμπεράσματα, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να αξιοποιήσει κάθε τρόπο και μορφή ώστε να καταδικάσει αυτή την πολιτική που το καλύτερο που μπορεί να του προσφέρει είναι 5μήνες τζάμπα δουλειάς αλλά και αυτούς που του προσφέρουν τάχα σήμερα εύκολες λύσεις και ελπίδες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του συστήματος αλλά με μια άλλη κυβέρνηση, αυτά δηλαδή που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για να δούμε όμως και τι μας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ:
Μεταφέρω επακριβώς τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας σε ομιλία του στη Δραπετσώνα με θέμα την φτώχεια…
Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει,
θα εξασφαλίζεται φαγητό, νερό για όλους τους ανθρώπους... θα εξασφαλίζεται ότι δε θα λιποθυμάνε από την πείνα τα παιδιά μας στα σχολειά…!
μα τι γενναιόδωρος!
Ε όχι, η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά για ένα πιάτο φαΐ και ένα ποτήρι νερό, μας ανήκουν πολλά περισσότερα και για αυτά θα παλέψουμε.
Γι αυτό και από αυτό εδώ το βήμα καλούμε στις ευρωεκλογές του Μάη, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές οι νέοι άνεργοι, οι νέοι εργαζόμενοι, οι μαθητές που ψηφίζουν φέτος για πρώτη φορά, οι σπουδαστές στη μαθητεία και την κατάρτιση, οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ να μην πατήσουν την μπανανόφλουδα. Να αξιοποιήσουν την ψήφο τους στηρίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις και σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ότι δεν πάει άλλο, καταδικάζοντας την πολιτική της ΕΕ της κυβέρνησης, των περιφερειών και των δήμων που σαν μια γροθιά εφαρμόζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των εργαζόμενων, των ανέργων, των νέων.
Για να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ παντού, η μόνη δύναμη που σήμερα παλεύει νύχτα - μέρα για το κάθε πρόβλημα που βασανίζει τον λαό μας, τη νεολαία, αλλά ταυτόχρονα παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, για τον Σοσιαλισμό.
Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που δεν θα βάλει νερό στο κρασί του ότι και να του τάξουν με σκοπό να το βάλουν στο χέρι.
Γιατί είναι εγγύηση και ελπίδα για κάθε νέο άνθρωπο που βασανίζεται από αυτό το σύστημα.
Ψηλά το κεφάλι λοιπόν».
Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωση - κάλεσμα, οι προτάσεις του ΚΕΠΕ αποτελούν νέα ωρολογιακή βόμβα και έρχονται σαν συνέχεια των συμβάσεων μιας μέρας, ενός μήνα, των δήθεν «δοκιμαστικών περιόδων» στη δουλειά, των προγραμμάτων «επιταγής εισόδου των νέων στην εργασία», της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που διαχωρίζει τους μισθούς των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών.
(Διαβάστε στα συνημμένα την ανακοίνωση της ΚΝΕ για το θέμα).
1 / 14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου