Σελίδες

19 Ιαν 2014

Ο χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα στο 2ο Συνέδριο του ΚΚ Ιταλίας

Ο λαός να παλέψει με σύνθημα την αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική - λαϊκή εξουσία

Στην Ιταλία και στο 2ο Συνέδριο του ΚΚ Ιταλίας βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, επίσης, συμμετέχει και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού που απηύθυνε το ΚΚΕ στο Συνέδριο: 
«Αγαπητοί σύντροφοι,
Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά, που βρισκόμαστε εδώ μαζί σας, στο 2ο Συνέδριο του κόμματός σας. Απ' αυτό εδώ το βήμα, θέλουμε να χαιρετίσουμε τους κομμουνιστές της Ιταλίας, που δεν έχουν παραιτηθεί από την πάλη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, από τον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την οικοδόμηση της κοινωνίας χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Αγαπητοί σύντροφοι, τα κόμματά μας δίνουν αυτόν τον αγώνα από κοινού, τόσο μέσα από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, όσο και μέσα από τη νέα μορφή της περιφερειακής συνεργασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Ευρώπη, της "Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας". Στόχος μας είναι να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και, ταυτόχρονα, μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων, να προβάλουμε τη μοναδική φιλολαϊκή εναλλακτική λύση, την Ευρώπη της ειρήνης, της προόδου, του σοσιαλισμού.
Η Ιταλία έχει ανάγκη από ισχυρό ΚΚ με επαναστατική στρατηγική
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η Ιταλία, η ιταλική εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα. Εχουν ανάγκη από ένα κόμμα στηριγμένο στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, που θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και θα εμπνεύσει το όραμα της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ο σοσιαλισμός δεν είναι ένα καπρίτσιο των κομμουνιστών, είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση και τα άλλα κοινωνικά αδιέξοδα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Είναι η μόνη εγγύηση για μια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος και με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.
Γνωρίζουμε πως τόσο η αντεπανάσταση στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, όσο και ο ευρωκομμουνισμός τις προηγούμενες δεκαετίες έκαναν μεγάλη ζημιά στο κομμουνιστικό κίνημα, όχι μόνον της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Εσπειραν στους εργαζόμενους την απογοήτευση, την αποστράτευση, καλλιέργησαν αδιέξοδες αυταπάτες πως η λύση δήθεν μπορεί να βρεθεί "εντός των τειχών" του καπιταλισμού, μέσα από "αριστερές", "πατριωτικές" κυβερνήσεις, μέσα από μια δήθεν καλύτερη, πιο "δίκαιη" διαχείριση του καπιταλισμού.
Αναγκαιότητα η αναθέρμανση του σοσιαλιστικού οράματος
Ωστόσο, σήμερα, είκοσι και πλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στη διάρκεια των οποίων οι λαοί δοκίμασαν τόσο "δεξιές", όσο και "αριστερές" λύσεις διαχείρισης του συστήματος, προβάλλει η αναγκαιότητα της αναθέρμανσης του σοσιαλιστικού οράματος. Το ΚΚΕ μελετά την ιστορική πείρα, όχι μόνον τη δική του, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, της ίδιας της οικοδόμησης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα. Εχουμε κατασταλάξει σε βασικά συμπεράσματα για τις αιτίες της υποχώρησης του κομμουνιστικού κινήματος, της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Διδασκόμαστε τόσο από τη θετική, όσο και από την αρνητική εμπειρία, για να εμπνεύσουμε και πάλι στην εργατική τάξη το όραμα της κοινωνικής της απελευθέρωσης, να δοθεί ώθηση στην ταξική πάλη, στην ιδεολογικοπολιτική, ταξική πάλη για τη νέα κοινωνία. Η πορεία μας αυτή αποτελεί και τη βάση για την άντληση ουσιαστικών συμπερασμάτων που εκσυγχρονίζουν και εμπλουτίζουν την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό.
Κόντρα στις αυταπάτες «εξανθρωπισμού» του καπιταλισμού που σπέρνουν οι οπορτουνιστές
Σήμερα, που οι δυνάμεις του οπορτουνισμού προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στη γραμμή του "εξανθρωπισμού" του καπιταλισμού, έχει μεγάλη, ιστορική σημασία με σταθερότητα και επιμονή να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις της Οχτωβριανής Επανάστασης, την προσφορά των σοσιαλιστικών χωρών, παρά την κριτική σε παραλείψεις, παρεκκλίσεις. Να υπερασπιστούμε τη συνεισφορά των Κομμουνιστικών Κομμάτων, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, την αναγκαιότητα της ανατροπής του σάπιου και διεφθαρμένου καπιταλιστικού συστήματος. Ενα καθήκον, που αδιάσπαστα πρέπει να μπολιάζει όλους τους καθημερινούς μας αγώνες για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, για τα καθημερινά προβλήματα των λαών μας.
Αυτό το καθήκον μας, της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, της αναθέρμανσης των σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών ιδανικών στην ήπειρό μας, αλλά και ευρύτερα, δεν μπορεί να προωθηθεί χωρίς την ιδεολογικοπολιτική αναμέτρηση και την αποκάλυψη του ρόλου του λεγόμενου "Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς", που έχει αναδειχτεί σε "αριστερό ψάλτη" της ΕΕ, ακόμη και της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της. Ο ρόλος των οπορτουνιστών και του μορφώματος που έχουν φτιάξει σε επίπεδο Ευρώπης είναι διπλά επικίνδυνος, γιατί καλλιεργεί αυταπάτες στους εργαζόμενους πως μπορεί να υπάρξει μια φιλολαϊκή ΕΕ, καθώς και μια ανάλογη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος σε κάθε χώρα, αφήνοντας άθικτη την εξουσία των μονοπωλίων, την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Αυτές τις απόψεις καλλιεργεί στη δική μας χώρα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να πω πως οι δυνάμεις του ΚΕΑ, που στην Ιταλία παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως "παράδειγμα" και ως δύναμη που υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αποκρύπτουν την αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη ενσωμάτωσης στον καπιταλισμό και όχι ανατροπής του. Επιδιώκει να γίνει ο νέος σοσιαλδημοκρατικός φορέας του διπολικού αστικού συστήματος στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας μάλιστα ό,τι πιο σάπιο από το παλιό ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε την Ελλάδα πολλές δεκαετίες και ευθύνεται και για τα πολλά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν, αλλά και για την κατάσταση και τον εκφυλισμό του εργατικού κινήματος. Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις κορόνες και ορισμένη αριστερή φρασεολογία που χρησιμοποιεί, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τη γραμμή της ρήξης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το ΚΚΕ τίμησε πρόσφατα τα 95 χρόνια της Ιστορίας του, στα οποία έδωσε ιδιαίτερα σκληρές μάχες και έχει αποκτήσει δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Είναι και σήμερα στην πρώτη γραμμή της εργατικής - λαϊκής πάλης για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τον εργάτη, το φτωχό αγρότη, τον υπάλληλο, τον αυτοαπασχολούμενο, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην πάλη ενάντια στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ώστε αυτή να απομονωθεί μέσα στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, να σταματήσει να δηλητηριάζει τη νεολαία με τα φασιστικά κηρύγματά της.
Στο πρόσφατο 19ο Συνέδριό μας εγκρίναμε ομόφωνα την Πολιτική Απόφαση, το νέο Πρόγραμμα και Καταστατικό, επιβεβαιώνοντας την ιδεολογικοπολιτική ενότητα του Κόμματος.
Στα ντοκουμέντα του 19ου Συνεδρίου, το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει πως σήμερα στην Ελλάδα, στις συνθήκες του μονοπωλιακού καπιταλισμού, υπάρχουν οι αντικειμενικές, υλικές προϋποθέσεις για την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Το Κόμμα μας εκτιμά, όπως και στο προηγούμενο Πρόγραμμά του, πως δεν υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού, όπως δεν υπάρχουν ενδιάμεσες εξουσίες. Η ταξική πάλη, η γραμμή της επαναστατικής πάλης ή θα οδηγεί στην εργατική - λαϊκή εξουσία ή αλλιώς, με άλλη γραμμή και ενδιάμεσα στάδια, θα ηττηθεί, θα ενσωματωθεί, θα δώσει ανάσες στο σύστημα, για τη μακροημέρευση του καπιταλισμού. Προτείνουμε στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και αγρότες, στη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να παλέψουν σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, έχοντας ως βασικά συνθήματα την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, τη μη συμμετοχή σε στρατιωτικο - πολιτικές επεμβάσεις, σε πόλεμο, την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, με εργατική - λαϊκή εξουσία.
Κόμμα «παντός καιρού» για την ανασυγκρότηση του ταξικού εργατικού κινήματος
Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ΚΚΕ με γερές βάσεις μέσα στην εργατική τάξη, ενός ΚΚΕ που θα είναι ικανό να αντεπεξέλθει σε κάθε απότομη στροφή της ταξικής πάλης, όπως λέμε για "κόμμα παντός καιρού". Αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι αποσπόμαστε από την πραγματικότητα, από την πάλη και διεκδίκηση γύρω από τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των λαϊκών νοικοκυριών που υποφέρουν, που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν θέρμανση, δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους και τις ιατρικές εξετάσεις τους, που απειλούνται με κατασχέσεις από τις τράπεζες. Πρωτοστατούμε, μέσα από αγώνες, κινητοποιήσεις, με παρεμβάσεις στη Βουλή, για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών του λαού μας, για την ανακούφιση των κατατρεγμένων.
Σήμερα ετοιμαζόμαστε δραστήρια σε όλη την Ελλάδα για να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών το Μάη, που στη χώρα μας συμπίπτουν με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, έτσι ώστε να εκφραστεί παντού η ισχυροποίηση του ΚΚΕ.
Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την ανασυγκρότηση σε ταξική βάση του εργατικού κινήματος και στηρίζουμε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και τη συμμαχία με άλλες αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις των μικρών επιχειρηματιών (ΠΑΣΕΒΕ), της φτωχής αγροτιάς (ΠΑΣΥ), της σπουδάζουσας νεολαίας (ΜΑΣ), των γυναικών (ΟΓΕ). Πιστεύουμε πως η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα έχει κοινωνικές αναφορές (και δε θα είναι μια συγκόλληση πολιτικών "κορυφών"), είναι που χρειάζεται σήμερα. Μια κοινωνική συμμαχία που θα αγωνίζεται για κάθε λαϊκό πρόβλημα, για τους μισθούς, τις συντάξεις, τη δημόσια Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, για την ανακούφιση των ανέργων κ.ο.κ., και θα έχει σαφή αντιμονοπωλιακό και αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα. Η κοινωνική συμμαχία, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, μετατρέπεται σε Εργατικό - Λαϊκό μέτωπο, με νέα όργανα εργατικής - λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής διακυβέρνησης, όπου ο λαός, η εργατική τάξη, θα είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.
Για την επαναστατική ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος
Αγαπητοί σύντροφοι,
Στις σημερινές συνθήκες, προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη η επαναστατική ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση ιδεολογικής, πολιτικής, οργανωτικής κρίσης.
Το ΚΚΕ σταθερά στηρίζει τις διεθνείς και περιφερειακές Συναντήσεις των Κομμουνιστικών Κομμάτων, καθώς και την ιδέα διαμόρφωσης ενός "πόλου" στο διεθνές κίνημα, από Κομμουνιστικά Κόμματα που παραμένουν πιστά στην κοσμοθεωρία μας, στον προλεταριακό διεθνισμό, υπερασπίζονται τη θετική πείρα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, μελετούν τις σύγχρονες εξελίξεις και επιδιώκουν τη χάραξη επαναστατικής στρατηγικής, αναγνωρίζοντας την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.
Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας!
Ζήτω ο μαρξισμός - λενινισμός και ο προλεταριακός διεθνισμός!
Ζήτω η φιλία ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΚΚ Ιταλίας!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου