Σελίδες

3 Δεκ 2013

Ν. Καραθανασόπουλος: Ο λαός δε βολεύεται με τον υπαρκτό καπιταλισμό (VIDEO)



Άσφαιρη, κάλπικη και αποπροσανατολιστική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση συγκυβέρνησης - αντιπολίτευσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος, γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, στη συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό, που άρχισε στη Βουλή και ολοκληρώνεται το Σάββατο με ονομαστική ψηφοφορία.
Τόνισε ότι η αντιπαράθεση γίνεται για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής και ποιο μείγμα οδηγεί στην ανάκαμψη του κεφαλαίου χωρίς να αμφισβητείται η αντιλαϊκή πολιτική.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία...

Καταψηφίστηκε από την ουκρανική βουλή η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. Την πρόταση ψήφισαν 186 βουλευτές,  ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον 226 και από την ψηφοφορία απείχε το κυβερνών «Κόμμα των Περιοχών».
Η πρόταση μομφής κατατέθηκε στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που ξέσπασε, όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποφάσισε, μετά από πιέσεις της Μόσχας, να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, παρασύροντας και λαϊκές δυνάμεις που τρέφουν αυταπάτες ότι η σύνδεση με τη λυκοσυμμαχία θα είναι προς όφελός τους.
Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Μ. Αζάροφ ζήτησε συγγνώμη για τη βία που άσκησε η αστυνομία το Σάββατο στους διαδηλωτές στο κέντρο του Κιέβου, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων και είπε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο αν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις που συνεχίστηκαν και χθες. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι μια κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα ΚΚ της χώρας για τις εξελίξεις

Ο λαός έχει πείρα από «κόκκινες γραμμές»

Εδώ και μερικές βδομάδες, οι εφημερίδες και τα άλλα Μέσα που στηρίζουν την κυβέρνηση, την παρουσιάζουν να διαπραγματεύεται «σθεναρά» με την τρόικα, σε βαθμό που οι εκπρόσωποι των δανειστών να πηγαινοέρχονται χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Αλλα ΜΜΕ προβάλλουν το ΠΑΣΟΚ σαν «εγγυητή» των «κόκκινων γραμμών» της συγκυβέρνησης και μάλιστα «μέχρις εσχάτων».
Ο Ε. Βενιζέλος εμφανίζεται να δηλώνει ότι προτιμάει να πέσει η κυβέρνηση επειδή δε συμφωνεί με την τρόικα, παρά να τη ρίξει η κοινοβουλευτική του ομάδα, όταν τα συμφωνημένα μέτρα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή. Αντίστοιχα, ο Κυρ. Μητσοτάκης της ΝΔ δήλωσε ότι «αν είναι να πέσει η κυβέρνηση, ας πέσει μαχόμενη». 

Δικά τους τα σαλόνια... και ξένη για το λαό η μοιρασιά τους

Ο Θ. Καρτερός στην «Αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γ. Κατερίνης στο «Δρόμο» του Αλαβάνου θρηνούν για τη χαμένη τιμή του ΚΚΕ, ο ένας παρουσιάζοντας την Αλέκα να χορεύει ταγκό με τον Γεωργιάδη, κι ο άλλος τον υπουργό Υγείας να επιδίδεται σε αβρότητες προς το ΚΚΕ. 
Κοινός καημός των δύο σχολιογράφων το γεγονός ότι το ΚΚΕ αρνήθηκε να πάρει τη θέση του ενός ή του άλλου φαρμακοβιομήχανου, αντίθετα έδειξε και μέσα στη Βουλή ότι η θέση που διατυπώνει δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες μέρες με αφορμή το φάρμακο ή εξαιτίας του φαρμάκου, μια συζήτηση όπου η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση τσακώνονταν για το ποιος είναι ντίλερ ποιανού, ποιος είναι πλασιέ της τάδε, της α' ή της β' εταιρείας.

Εχθρικές για το λαό όλες οι εκδοχές

Το ζήτημα της κεντροαριστεράς παραμένει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα του συστήματος, μέσα στο πλαίσιο της συνολικότερης επιχείρησης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Μπορεί να προτάσσεται η επιλογή ενίσχυσης του διπολισμού, με βασικούς κορμούς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όλα τα σενάρια θα παραμένουν στο τραπέζι όσο οι αστοί δε βρίσκουν ικανοποιητική απάντηση στο βασικό τους ζητούμενο: Ποια δύναμη ή ποιες δυνάμεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, μέσα από ποιο σχήμα ή μέσα από ποιους συνδυασμούς σχημάτων, θα εξασφαλίζουν στο σύστημα τη συγκρότηση σταθερών κυβερνήσεων, με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, αλλά και ταυτόχρονη ικανότητα εγκλωβισμού πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ζήτημα - και ειδικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ - απασχόλησε το Σαββατοκύριακο από το κύριο άρθρο της «Καθημερινής», που καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην «αναγκαία ωρίμανση» έτσι ώστε να αποτελέσει μια σοβαρή κυβερνητική εναλλακτική επιλογή, μέχρι τις σελίδες της ίδιας της «Αυγής», αρθρογράφοι της οποίας καλούν τους πάντες στο κόμμα τους «να σοβαρευτούν», να βρουν τις «πολύτιμες δυνάμεις μέσα στην κοινωνία και να συνεργαστούν μαζί τους» για ένα «βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας» και μια... «αστικοδημοκρατική επανάσταση».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος στο «Mega» (VIDEO)



Επιδεινώνεται ραγδαία η θέση της λαϊκής οικογένειας για να υπάρξει ανάκαμψη προς όφελος των μονοπωλίων, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του «Μega».