Σελίδες

24 Οκτ 2013

«Τσιπραζάνης»: Για το ΣΥΡΙΖΑ «ρε γαμώτο...». Για την αστική τάξη θα λέγαμε εμείς

Του Τάκη Βαρελά*
Δεν πέρασε πολύς καιρός που ο συντάκτης της Αυγής Θ. Καρτερός, έδωσε τον έξυπνο τίτλο, «Δραγαζάνης», για το δίδυμο του ΣΥΡΙΖΑ Δραγασάκη - Λαφαζάνη, για να ισχυροποιήσει την ενότητα που κυριαρχεί στο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας, ότι ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες τους, είναι αναγκαίοι και οι δύο, για το μέλλον της αριστεράς, πόσο μάλλον για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια αυτή η άποψη περί των τάσεων, πλατφορμών, γεφυριών κλπ. δεν είναι καινούργια στο χώρο του οπορτουνισμού, είναι στη φύση του, και έχει βαθιές ρίζες, ακόμη και πριν καν την υπάρξη του Κομμουνιστικού Μανιφέστου.
Ο οπορτουνισμός ως μεθοδολογία, χαρακτηρίζει στάσεις, συμπεριφορές και δράσεις.
Έτσι η κατ' επίφαση δημοκρατική λειτουργία και στάση του μορφώματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, η δήθεν λαβή που θα έδινε στο «μνημονιακό μπλοκ» η μη ψήφιση της τροπολογίας από τον Λαφαζάνη, αν μη τι άλλο αποτελεί πρόκληση. Και απευθύνεται όχι σε αφελείς, αλλά έχει βαθύτερη έννοια και αφορά την έκβαση της ταξικής πάλης.

Θ. Παφίλης: Τώρα να αποσυρθεί η επικίνδυνη τροπολογία (VIDEO)


Έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει η κυβέρνηση την επικίνδυνη τροπολογία που προβλέπει φυλάκιση δύο χρόνων σε όσους δεν υποτάσσονται στις κυρώσεις που επιβάλει η ΕΕ ζήτησε με νέα του παρέμβαση στη βουλή ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Τα «παρών» που γίνανε αέρας...

Δεν πρόλαβε καλά - καλά να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει το χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» όπου γράφαμε για τις διαφωνίες και τις διαφορές τακτικής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι αυτές σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν τη σοσιαλδημοκρατική στρατηγική του... και ήρθε η ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή για να μας επιβεβαιώσει πλήρως. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, τις προηγούμενες μέρες, με τοποθετήσεις στα όργανα του κόμματος και με «κοινές δηλώσεις» των μελών της, διαλαλούσε τη διαφωνία της με την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα, σημειώνοντας ότι αυτή ενσωματώνει το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, γνωστού ως «τρομονόμου». Την ώρα της ψηφοφορίας, παρόλα αυτά, οι βουλευτές της «Πλατφόρμας» υπερψήφισαν κανονικά την επικίνδυνη τροπολογία -παρέα με την ηγεσία του κόμματός τους- και τα «παρών» που θα ψήφιζαν, σύμφωνα με όσα διέρρεαν οι ίδιοι στα μέσα ενημέρωσης, έμειναν λόγια του αέρα...

Το χρέος είναι ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ (και «άρα» διαγραμμένο»)!


«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της», έλεγε την περασμένη βδομάδα σε συνέντευξή του στο «Spiegel», ο Τζορτζ Σόρος. «Όχι», απαντά η κυβέρνηση, το χρέος είναι «βιώσιμο» και θα το πληρώσουμε. Μόνο να: Δώστε μας μια επιμήκυνση μέχρι το… 2064!
Αφού λοιπόν ήδη μας το ξεφούρνισαν πόσο μακριά πάει αυτό το παραμύθι, ας κάνουμε μια ανακεφαλαίωση: Υποτίθεται πως όσα φρικτά βιώνει ο ελληνικός λαός τα βιώνει για να μειωθεί το χρέος. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εξής:
Το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν στο 129% του ΑΕΠ. Αλλά το 2014 (σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού) μετά από τέσσερα χρόνια αδιάκοπης βαρβαρότητας, μετά από δύο μνημόνια, μετά από διαρκείς εφαρμοστικούς, από μεσοπρόθεσμα και από μακροπρόθεσμα μέτρα λεηλασίας, μετά από χαράτσια, φοροληστείες και «κουρέματα», το χρέος αναμένεται να έχει εκτιναχτεί στο177,5% του ΑΕΠ!

Eπιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 28η Οκτωβρίου


«Μια ιστορία…που δεν θα στην διδάξει το σημερινό σχολείο!
Αγαπητέ μαθητή - μαθήτρια
Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι παρέλαση, επέτειος και μνημόσυνο. Είναι η ιστορία του λαού μας γραμμένη με το αίμα του. Το κάλεσμά μας αυτό θέλουμε να είναι μια αφορμή να ψάξεις περισσότερο, να ρωτήσεις, να διαβάσεις, να μάθεις το πώς οι λαοί πάλεψαν για το δίκιο τους και πώς τσάκισαν το φασισμό.
Το "μάθημα αυτό" δεν θα το κάνει το επίσημο σημερινό σχολείο, τα βιβλία του! Ούτε θέλει, ούτε μπορεί! Στόχο έχει να γεμίσει με ψέματα και ανακρίβειες το μυαλό μας, να μας κοιμίσει μεγάλους και μικρούς, να κρύψει το κύριο και το πιο σημαντικό: Η ιστορική αλήθεια είναι μία και τη γράφουν οι λαοί. Ο λαός όταν πιστέψει στη δύναμή του μπορεί να νικήσει "θεούς και δαίμονες". Τα πρόσωπα, οι "ηγέτες" παίζουν ρόλο, αλλά δεν φτιάχνουν την Ιστορία, όπως μας λένε στα βιβλία. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό έδειξε ότι δεν είμαστε πατριώτες όλοι επειδή είμαστε Έλληνες. Τότε κάποιοι λέγανε "καθίστε φρόνιμα", "είμαστε μικροί κι αυτοί μεγάλοι" κτλ. Ο λαός δεν τους άκουσε κι έγραψε μια ιστορία που και σήμερα μπορεί να μας εμπνεύσει.
1. Μάθε, λοιπόν, ψάξε και μόνος σου!