Σελίδες

4 Ιουλ 2013

Η Μαρξιστική - Λενινιστική αντίληψη για τις καπιταλιστικές κρίσεις.


Η καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι του καπιταλιστικού κόσμου, φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά θεωρητικά ζητήματα για τον χαρακτήρα των κρίσεων, για το αναπόφευκτο τους, για τον τρόπο ξεπεράσματος από το ίδιο το σύστημα και κυρίως για τη στάση απέναντι της όσων παλεύουν για την επαναστατική ανατροπή της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας και την εγκαθίδρυση της νέας κοινωνίας της σοσιαλιστικής.

Δυστυχώς μια πρώτη παρατήρηση είναι πως σε διάφορες πολιτικές δυνάμεις αλλά και μεμονωμένους αγωνιστές της αριστεράς, λείπει η θεωρητική πυξίδα για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης. Λείπει δηλαδή η στήριξη στην μαρξιστικολενινιστική θεωρία για τις καπιταλιστικές κρίσεις η οποία στο όνομα του «μεταμοντέρνου» αλλά και της «ενασχόλησης με το καινούργιο», της «πάλης ενάντια στο δογματισμό» κ.α πετιέται «στα αζήτητα»! Και όμως ιστορικά έχει επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο μέσα από τις συνηθισμένες κυκλικές κρίσεις του συστήματος όσο και με τις γενικές. Στο παρόν άρθρο θα φέρουμε στην επιφάνεια, μέσα από τα έργα των Μαρξ-Ενγκελς-Λένιν και Στάλιν, μια σειρά ζητήματα που αφορούν τις καπιταλιστικές κρίσεις, πιστεύοντας ότι αποτελούν αθάνατη θεωρητική κληρονομιά για τους αγωνιστές του σήμερα.

ΚΚΕ: Σχόλιο για την υπόθεση Σνόουντεν


Σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την υπόθεση Σνόουντεν.

Αναλυτικά το σχόλιο:

«H άρνηση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να επιτρέψουν τη διέλευση και τον ανεφοδιασμό του προεδρικού αεροσκάφους της Βολιβίας, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του, επικαλούμενες αρχικά «τεχνικά προβλήματα», αλλά κι οι έρευνες που διεξήχθησαν τελικά από τις Αυστριακές αρχές,

Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στο μεγαλείο του


Τις παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στο Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας, που με την πλήρη στήριξη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό μέσα από μια σύσκεψη 12 ομοσπονδιών για «συντονισμό» και πολιτική απεργία χωρίς καμία από τις ομοσπονδίες να έχει συνεδριάσει και αποφασίσει, καταγγέλλει η ΔΑΣ-ΟΤΑ του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας.
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της:
«Αυτή την περίοδο προωθούνται νέες χιλιάδες απολύσεις στους δήμους όλης της χώρας. Η επίθεση κυβέρνησης, βιομηχάνων, ΕΕ σε βάρος εργαζομένων είναι σε εξέλιξη.

Ζάκυνθος: Τραμπούκικη επίθεση μέλους της ΧΑ σε κομμουνιστή δημοτικό σύμβουλο


Θρασύτατη, τραμπούκικη επίθεση φασιστοειδούς της Χρυσής Αυγής, σε βάρος του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Κωνσταντίνου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Θέμα συζήτησης ήταν ψήφισμα καταδίκης του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα, που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Εργαζόμενοι – εργαζόμενες, νέοι – νέες,
Την Τετάρτη 3 Ιουλίου, μετά από πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου υιοθέτησε ψήφισμα καταδίκης της εκδήλωσης προς τιμήν του δικτάτορα και υμνητή του Χίτλερ Μεταξά, που έχει εξαγγείλει για τον Αύγουστο το φασιστικό – ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Το πόρισμα του ΚΚΕ για τη λίστα Λαγκάρντ


Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατέθεσε σήμερα στη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής το πόρισμα του ΚΚΕ για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.
Το πόρισμα έχει ως εξής:
«Το ΚΚΕ, από τον πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ύπαρξη της λίστας "Λαγκάρντ", ζήτησε επανειλημμένα τη διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης και με όλους τους δυνατούς τρόπους, ώστε να αποδοθούν οι όποιες πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπάρχουν.
Για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ πήρε μέρος στην συγκρότηση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της υπόθεσης, για να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα διερεύνησής της και απόδοσης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών όπου υπάρχουν, αναδεικνύοντας παράλληλα ότι η εμπειρία από τη λειτουργία παρόμοιων επιτροπών κατά το παρελθόν έδειχνε ότι οι επιτροπές αυτές λειτουργούν στην ουσία με στόχο τη συγκάλυψη των προβλημάτων. 

ΠΑΜΕ: Συλλαλητήριο στις 11 Ιούλη στο Σύνταγμα


Συλλαλητήριο «ενάντια στα νέα μέτρα - καρμανιόλα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα», διοργανώνει την Πέμπτη 11 Ιούλη η Γραμματεία Αττικής του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου
Το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 8 το απόγευμα.
Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ τονίζει:
«Η γραμματεία ΑΤΤΙΚΗΣ του ΠΑΜΕ συνεδρίασε την Τετάρτη 3 Ιούλη και αποφάσισε παναττικό συλλαλητήριο για τις 11 Ιούλη, ημέρα Πέμπτη.

Καραγκιοδοσηλίκια...


Ο «βίος - αβίωτος» της (μη) «βιωσιμότητας του χρέους»
Από χτες οι καμπάνες άπασας της επικράτειας χτυπούν χαρμόσυνα. 
Αφορμή η δήλωση της κυρίας Μέρκελ (στην «Καθημερινή»):
«Είμαι βέβαιη - είπε η καγκελάριος - ότι η βιωσιμότητα του (σσ: ελληνικού) χρέους θα εξακολουθήσει να υφίσταται».
Ας... γιορτάσουμε, λοιπόν. Αλλά πριν η γιορτή μετατραπεί σε ντελίριο ενθουσιασμού - σαν αυτό που έχει καταλάβει τους «παπαγάλους» των «8» - ας παρακολουθήσουμε για ποιο πράγμα «πρέπει» να είμαστε «ευτυχείς»...
Στοιχείο πρώτο:
  • Από το Μάαστριχτ και μετά, δηλαδή την τελευταία 20ετία, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει σε εγχώριους και ξένους τοκογλύφους και κερδοσκόπους το αστρονομικό ποσό των 772,9 δισ. ευρώ!
Στοιχείο δεύτερο:
  • Μόνο από το 2000 και μετά, δηλαδή από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για τόκους και χρεολύσια μακροπρόθεσμων δανείων το ποσό των 400,5 δισ. ευρώ.