Σελίδες

11 Απρ 2013

Οι «διαφωνούντες» του ΚΚΕ… Μια διδακτική ιστορία


Ορισμένοι νομίζουν πως μπορούν να γράφουν και να ισχυρίζονται ό,τι θέλουν, να κατασκευάζουν πραγματικότητες, λες και σ’ αυτή τη χώρα γεννηθήκαμε χθες.

Δυστυχώς για αυτούς που μπαίνουν μπροστά σ’ αυτό το παιχνίδι και κυρίως γι’ αυτούς που τους στηρίζουν με διάφορους τρόπους (ξέρουν αυτοί), υπάρχει και η ιστορία.

 Αυτή η ιστορία με τους «διαφωνούντες» του ΚΚΕ κρατάει πολλά χρόνια. Όποτε κάποιος ξεστράτιζε απ’ το δύσκολο δρόμο που τραβά το ΚΚΕ γίνονταν αμέσως το αγαπημένο παιδί των αστικών μέσων ενημέρωσης. Οι «καταγγελίες» τους γέμιζαν τις σελίδες των εφημερίδων, εμπλουτισμένες με σχόλια για το «αντιδημοκρατικό», «σταλινικό» ΚΚΕ κτλ κτλ.

Πάντα όμως, βοηθάει να μιλάμε με παραδείγματα γι’ αυτό και θα ανασύρω ένα παράδειγμα απ’ το «χρονοντούλαπο» της ιστορίας. 

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ



Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στην έναρξη του 19ου Συνεδρίου από την ηρωϊκή πορεία του ΚΚΕ στη χώρα μας.

Η εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ στο 19ο Συνέδριο (VIDEO)



Με την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ του ΚΚΕ, από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. 
Ολόκληρη η εισήγηση είναι η εξής:

«Φτάσαμε ως εδώ ύστερα από 4μηνη προσυνεδριακή διαδικασία με την ολοκλήρωση της πραγματοποίησης των συνελεύσεων των ΚΟΒ και των συνδιασκέψεων των Αχτίδων, των Νομαρχιακών, των Επιτροπών Περιοχής.
Πραγματοποιήθηκαν σε δυο κύκλους συζήτησης γενικές συνελεύσεις των ΚΟΒ. Η συμμετοχή των κομματικών μελών ήταν 77,8%, δικαιολογημένοι απόντες 14,9%, αδικαιολόγητοι το 7,35%.

Με αφορμή την κρίση στην Κύπρο


«Υπερπαραγωγή κεφαλαίου, και όχι ξεχωριστών εμπορευμάτων - αν και η υπερπαραγωγή κεφαλαίου περιλαβαίνει πάντα την υπερπαραγωγή εμπορευμάτων - δε σημαίνει λοιπόν τίποτα άλλο από υπερσυσσώρευση κεφαλαίου» (Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τρίτος τόμος, σελ. 317).
***
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση στην Κύπρο εκδηλώθηκε ως χρεοκοπία τραπεζών, αλλά είναι καπιταλιστική οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης. Και το 2008 στις ΗΠΑ στο χρηματοπιστωτικό τομέα εκδηλώθηκε η κρίση αλλά ξεκίνησε από τις κατασκευές. Αστικά και οπορτουνιστικά επιτελεία την είπαν «χρηματοπιστωτική κρίση», αλλά ήταν καπιταλιστική οικονομική κρίση. Κρίση υπερσυσσώρευσης σημαίνει υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που δεν μπορούν να επενδυθούν γιατί δε θα φέρουν κέρδη, ή και κεφάλαια που επενδύθηκαν σε επιχειρηματικό όμιλο αλλά έχει ζημιές και κλείνει.

Το 19ο Συνέδριο

Αρχίζουν σήμερα το πρωί οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την παρουσίαση της εισήγησης απ' την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 14 Απρίλη. Το τετραήμερο αυτό κορυφώνει μια πολύμηνη διαδικασία αρμονικού συνδυασμού θεωρητικής και πρακτικής δουλειάς, αποτελεί σταθμό εξέτασης της πείρας που προκύπτει απ' τη δράση σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε απ' το προηγούμενο Συνέδριο και ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη δυναμική εκκίνηση της προσπάθειας που απαιτείται ώστε να μπουν στη ζωή οι συνεδριακές αποφάσεις.

Το 19ο Συνέδριο θα αποφασίσει τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις των πολιτικών καθηκόντων του Κόμματος και της ΚΝΕ, που θα ισχύουν έως το 20ό Συνέδριο,