Σελίδες

31 Μαρ 2013

Η κρατική τηλεόραση επί το έργο...


Της Κάλι Καρά
Εκτός από τα «μεγάλα», τα «ανεξάρτητα» και τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ και η κρατική τηλεόραση, ως ιδεολογικός μηχανισμός και πιστό εργαλείο της κυρίαρχης πολιτικής, πασχίζει να περνάει ανελλιπώς και με μονομέρεια (αν και την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες) τις πολιτικές της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Έτσι καθόλου τυχαία στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει Τώρα» , στις 29/3/13 φιλοξενήθηκε η γυναικεία οργάνωση «Παναθηναϊκή» σαν παλαιά γυναικεία οργάνωση 30 χρόνων, όπως είπαν, και με τη συμμετοχή της δημοσιογράφου Πηνελόπης Γαβρά η οποία θα συντονίσει τις εργασίες διημερίδας αυτής της οργάνωσης.
Λέχθηκαν πολλά, χιλιοειπωμένα και προερχόμενα από τα κέντρα της ΕΕ, που επεξεργάζονται τις πολιτικές αυτής της λυκοσυμμαχίας για τις γυναίκες. «Ίσες Ευκαιρίες» των γυναικών με τους άνδρες... Οι γυναίκες μπορεί να είναι το αδύνατο σημείο στην οικονομική κρίση, αλλά η θέση τους είναι στην ΕΕ, αφού μέσα σε αυτή πήγαν μπροστά. Οι γυναίκες δεν βοηθάνε τις γυναίκες να πάρουν θέση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων (αν και οι γυναίκες είναι πιο νοικοκυρές)... Σε τι ωφελεί ο γιορτασμός της 8ης Μάρτη...

Τι δείχνει το παράδειγμα της Κύπρου;


ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, οι εξελίξεις επαληθεύουν αυτό που είπε το ΚΚΕ από την πρώτη ώρα: Αν ο λαός δε δυναμώσει το δικό του «όχι», το μέλλον που του ετοιμάζουν οι αστικές δυνάμεις μέσα κι έξω από τη χώρα του, θα ωχριά μπροστά σ' αυτά που έζησε και ζει τις πρώτες μέρες της υλοποίησης των αποφάσεων που πήραν από κοινού η κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι Ευρωπαίοι εταίροι της.
Η «αναδιαπραγμάτευση» των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την οποία υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα έκανε με καλύτερους όρους, ενισχυμένη από το «όχι» της Βουλής στην πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ, κατέληξε σ' ένα νέο πακέτο, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει «κούρεμα» μέχρι και 80% σε καταθέσεις τραπεζών και στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Αυτά θα είναι τα πρώτα θύματα, οι πρώτες μεγάλες απώλειες του λαού στον πόλεμο που τώρα κλιμακώνεται από την ΕΕ και τα κόμματά της,

Για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος

Άρθρο του Κύριλλου Παπασταύρου* στην ΚΟΜΕΠ τ. 2/2013
(*Ο Κύριλλος Παπασταύρου είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής.)

Το αστικό πολιτικό σύστημα συγκροτείται από ένα σύνολο αστι­κών θεσμών (κόμματα, κοινοβούλιο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας), στους οποίους στηρίζεται η διαμόρφωση της αστικής διακυβέρνησης, ως οργάνου της καπιταλιστικής εξουσίας.

Η αστική αντίληψη θεωρεί ότι όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στο αστικό κοινοβούλιο ή στις εκλογές γι’ αυτό, μεταξύ αυτών και το ΚΚ, κίναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτικού συστήματος.

Τα ΚΚ ως επαναστατικά εργατικά κόμματα επιδιώκουν τη συμμετο­χή τους στις εκλογές και την εκπροσώπηση τους στη Βουλή, ως στοι­χείο που αξιοποιείται στην ταξική πάλη, δηλαδή στην επικοινωνία με ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, στη στήριξη αιτημάτων και Διεκδικήσεων τους πρώτ’ απ’ όλα σε βιομηχανικές μονάδες, εργασια­κούς χώρους, στην αποκάλυψη της αστικής πολιτικής. Αξιοποιούν το κοινοβούλιο για τη διάδοση των σοσιαλιστικών σκοπών του Κόμματος. Βέβαια η δυνατότητα τέτοιας συμμετοχής είναι ζήτημα της ιστορικής εξέλιξης στην ανάπτυξη του καπιταλισμού σε κάθε κράτος, του συσχε­τισμού δυνάμεων, της πορείας του εργατικού κινήματος και της πολιτι­κής του έκφρασης, που ποικίλουν από χώρα σε χώρα και κατά χρονική περίοδο.