Σελίδες

14 Μαρ 2013

ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗ


Υποδείξεις σε ένα λαό που στενάζει, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που η ΔΗΜΑΡ στηρίζει, είχε το θράσος να κάνει ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας σήμερα Πέμπτη σε συγκέντρωση του κόμματός του. «Απευθύνομαι στον κόσμο της εργασίας (...) Δεν τους ζητούμε να σκύψουν το κεφάλι, τους ζητούμε όμως να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Να γίνουν μέτοχοι της προσπάθειας παρά το θυμό τους, να συνδεθούν με εκείνη την έξοχη παράδοση του λαού μας που επιμένει και δεν παραιτείται», ανέφερε.
Επί της ουσίας, αξίωσε απ' το λαό να βάλει πλάτες στην πολιτική που τον γονατίζει για να ευημερούν οι εκμεταλλευτές του. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, τον περιμένει στη γωνία ο αυταρχισμός και η καταστολή, γνώρισμα μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής, της οποίας στυλοβάτης είναι και η ΔΗΜΑΡ.
Ο Φ. Κουβέλης είχε επιπρόσθετα το θράσος να δηλώσει υπερασπιστής «των δυνάμεων της εργασίας», την ώρα μάλιστα που κόμπαζε ότι δικαιώθηκε η επιλογή συμμετοχής σε μια κυβέρνηση που τσακίζει την εργατική τάξη. Κόντρα στην πραγματικότητα που αυτή βιώνει, πρόσθεσε πως το πολιτικό σχέδιο της ΔΗΜΑΡ, αν και αναγνωρίζει «το δεσμευτικό πλαίσιο της χώρας», επιχειρεί «ταυτόχρονα να το αλλάξει», ότι «δείχνει το δρόμο εξόδου από την κρίση», δρόμος που περνάει πάνω απ' τα ερείπια των δικαιωμάτων του λαού.
Διεκδικώντας απ' την αστική τάξη αναγνώριση των υπηρεσιών που της προσφέρει, εξήρε το κόμμα του, λέγοντας: «Είχαμε και εμείς

Κεφαλογιάννης και Χρυσή Αυγή: Προς τι τα γλυκοκοιτάγματα;


Του Μιλτιάδη Κόκκινου
Πολλή συζήτηση γίνεται από χθες για την άρνηση του γραμματέα της ΝΔ, Κεφαλογιάννη, να ψηφίσει υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη για την τραμπούκικη επίθεση του τελευταίου σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη.
Οι τίτλοι στις εφημερίδες και τα σενάρια ποικίλλουν: Άλλες μιλούν για «οργή στη ΝΔ και το Μαξίμου για το ατόπημα του στελέχους τους», άλλες για «ακροδεξιά συνιστώσα που κυριαρχεί στη ΝΔ», συνδέοντας το γεγονός και με το σύμβουλο του Σαμαρά, Κωτούλα, και το βιβλίο του για το ναζισμό.
Ο ίδιος ο Κεφαλογιάννης προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα με αστείες δικαιολογίες, όπως «ήθελα να δώσω μια ευκαιρία στον Κασιδιάρη να ζητήσει συγγνώμη», που δεν πείθουν ούτε τρίχρονα παιδιά.
Όλες όμως αυτές οι προσεγγίσεις και θεωρίες μένουν μακριά από την ουσία του ζητήματος. Και ποια είναι αυτή;

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ, Πιο ζωντανός και πιο επίκαιρος από ποτέ


130 χρόνια από το θάνατό του
«Στην είσοδο της επιστήμης όπως και στην είσοδο της κόλασης πρέπει να αναγραφεί το αίτημα: Εδώ πρέπει να αφήσεις κάθε υποψία, κάθε ποταπότητα εδώ πρέπει να πεθάνει»
Καρλ Μαρξ1
Ηταν Τετάρτη 14 Μαρτίου του 1883. Εκείνο το πρωί ο Κάρολος Μαρξ ξύπνησε πιο ευδιάθετος απ' ό,τι τις άλλες ημέρες. Ηπιε με ευχαρίστηση γάλα, κρασί κι έφαγε σούπα. Οι οικείοι του, βλέποντάς τον σ' αυτή την κατάσταση, αναθάρρησαν και η ελπίδα ξαναγύρισε στα πρόσωπά τους, δεδομένου ότι η υγεία του αγαπημένου τους προσώπου ήταν κλονισμένη από παλιότερες αρρώστιες, τις οποίες είχε, βέβαια, καταφέρει να νικήσει, αλλά εδώ και δύο μήνες η ζωή του ήταν σε διαρκή απειλή. Μια νέα βρογχίτιδα τον ταλαιπωρούσε και οι επιπλοκές που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα ο καταπονημένος οργανισμός του να δεχτεί μεγάλη απώλεια δυνάμεων. Σα να μην έφτανε αυτό, στις 11 Γενάρη του 1883 είχε πεθάνει ξαφνικά η πρωτότοκη κόρη του Τζένη. Επρόκειτο για ένα χτύπημα πολύ βαρύ, που γινόταν ασήκωτο αν ληφθεί υπόψη ότι ερχόταν σε συνέχεια του θανάτου της συζύγου του, που είχε φύγει από τη ζωή στις 2 Δεκέμβρη του 1881. «Η λεπτή αλυσιδίτσα που τον ένωνε με τη ζωή - γράφει η Γκαλίνα Σερεμπριάκοβα- ύστερ' από το θάνατο της γυναίκας του άρχισε να κόβεται».
Τώρα, τούτο το πρωινό της 14ης Μάρτη του 1883 ο Μαρξ έδειχνε να πατάει γερά στον κόσμο των ζωντανών. Ομως επρόκειτο για την ψευδαίσθηση της ζωής που δημιουργεί η επιστράτευση δυνάμεων του ανθρώπου λίγο πριν τον νικήσει οριστικά ο θάνατος. Κατά το μεσημέρι ο Μαρξ άρχισε πάλι τις αιμοπτύσεις κι εξαντλημένος όπως ήταν, με τη βοήθεια των δικών του έκατσε στη μεγάλη πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι. Σε λίγο θα τον έπαιρνε ο ύπνος για να μην ξυπνήσει ποτέ πια. Πριν όμως περάσουμε στο τελευταίο αυτό γεγονός της ιστορίας κάθε ανθρώπου, ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες ποια ήταν η διαδρομή στη ζωή εκείνου που έμελλε να σφραγίσει την ιστορία της ανθρωπότητας όσο κανείς άλλος.

Χρ. Κατσώτης: Μονόδρομος η οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής (VIDEO)




Θέμα διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, έθεσε ευθέως ο υφυπουργός εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη βουλή σε ερώτηση του ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τις απολύσεις εργαζομένων.
Στα ερωτήματα του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, για το τι θα κάνει η συγκυβέρνηση για την ακύρωση των παράνομων απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων και των όρων εργασίας των εργαζομένων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε προκλητικός λέγοντας χαρακτηριστικά :