Σελίδες

5 Μαρ 2013

Ο «καραμανλισμός» του ΣΥΡΙΖΑ


Η αναμενόμενη για την Τετάρτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής», έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων με τις οποίες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έπλεκε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου και του Κώστα Καραμανλή, τους οποίους αντιπαρέθετε στον Α. Σαμαρά, καταγγέλλοντάς τον για αυτουργό της «ακροδεξιάς στροφής» της ΝΔ.
Τη Δευτέρα, μάλιστα, σε non paper που διένειμε στον Τύπο, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι η ομιλία του Αλ. Τσίπρα ενόχλησε τον Α. Σαμαρά επειδή «είναι καίριες οι επισημάνσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά που ο ίδιος ο Α. Σαμαράς και οι συνεργάτες του προσδίδουν στη ΝΔ, απέχουν πολύ από τη φυσιογνωμία που είχε επιλέξει ο ιδρυτής της, καθώς και οι διαφωνίες στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ επί αυτής της ιδεολογικής μετάλλαξης». Όλα αυτά, ενώ μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, η κυρίαρχη «ψευτοαντίθεση» με την οποία ψηφοθηρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «δεξιά – αριστερά».
Στο ίδιο non paper, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέκει το εγκώμιο του Κων/νου Καραμανλή ότι «μετά τη Χούντα διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην

Ο πλούτος των καπιταλιστών


Τρεις Έλληνες βρίσκονται στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. 
Πρόκειται για τους Σπ. Λάτση, Αρ. Μυστακίδη και Φ. Νιάρχο με περιουσία που ανέρχεται σε 3,3 δις, 2,7 δις και 2,6 δις δολάρια αντίστοιχα. Μάλιστα το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης η περιουσία του Σπ. Λάτση αυξήθηκε κατά 700 εκατομμύρια δολάρια.
Τρεις άνθρωποι έχουν περιουσία 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Και για να καταδείξουμε το μέγεθος θυμίζουμε ότι όλες οι περικοπές μισθών και συντάξεων στο διάστημα 2013 – 2016 σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Λίγο παραπάνω απ’ ό,τι αυξήθηκε η περιουσία του Σπ. Λάτση σε ένα χρόνο είναι οι περικοπές στον ΕΟΠΠΥ, που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Αυτά για όλους όσους λένε ότι αυτή η βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός σήμερα είναι ο μόνος δρόμος. 

ΛΑΕ ΜΗ ΣΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ.

5 Μάρτη 1943

Σαν σήμερα πριν από 70 ακριβώς χρόνια ο ελληνικός λαός, με οργανωτή, καθοδηγητή και μπροστάρη του αγώνα του το ΚΚΕ, ματαιώνει τα σχέδια του Χίτλερ για την επιστράτευση των Ελλήνων στα γερμανικά Νταχάου
Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι από κείμενο του Νίκου Πλουμπίδη. Γράφτηκε στην απομόνωση.

«Ρεπορτάζ» ...ανωτάτης μπακαλικής από το «Έθνος της Κυριακής»


Βαρύγδουπος τίτλος, ολίγον από σασπένς, μπόλικη μπακαλική και αγιάτρευτη τύφλωση. Αυτά είναι τα συστατικά του αντιΚΚΕ ρεπορτάζ που σερβίρει στους αναγνώστες του το «Έθνος της Κυριακής», σε συγχορδία με τον υπόλοιπο αστικό Τύπο, με αφορμή τη μείωση του προσωπικού στον «Ριζοσπάστη».
Για να παρουσιάσουν το Κόμμα και την εφημερίδα του σαν «ανάλγητους» εργοδότες, που επέλεξαν τις απολύσεις (ξεχνούν πόσες έχουν κάνει και συνεχίζουν στα ΜΜΕ του ομίλου Μπόμπολα και στ' άλλα αστικά ΜΜΕ), ενώ υπήρχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις, οι διαπιστευμένοι στην παρακολούθηση διαφόρων ιστοσελίδων που αναπαράγουν ανακρίβειες, συκοφαντίες και βρωμιές σε βάρος του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», δεν κάνουν καν τον κόπο να διασταυρώσουν τις «πληροφορίες» που αλιεύουν, πριν τις αναπαράξουν.
Στην προκειμένη περίπτωση, το «Έθνος» βαφτίζει «μελέτη που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι» το μπακαλοτέφτερο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σαν ομιλία του Κ. Ζηλάκου, ενός συντάκτη, στη γενική συνέλευση του «Ριζοσπάστη» - αυτήν χρησιμοποιεί αλλά χωρίς να την κατονομάζει ως τέτοια δείχνοντας ότι η εφημερίδα έκανε ρεπορτάζ αλλά δεν έκανε, για κατασκευή πρόκειται - και η οποία, σύμφωνα με το «Έθνος», δείχνει ότι «με βάση τις εισπράξεις από την κυκλοφορία του και αφαιρώντας το 25% του πρακτορείου διανομής, εμφανίζει έσοδα 300.000 ευρώ το μήνα, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες μισθοδοσίας του προσωπικού»!

Για την αντισυγκέντρωση στη Χαλκιδική

Προχτές έγινε αντισυγκέντρωση στη Χαλκιδική με περιεχόμενο τη στήριξη της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας και κάποιοι κάτοικοι από τα γύρω χωριά, σε αντιπαράθεση με τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής που παλεύουν για την προστασία των ίδιων και του τόπου τους από τους κινδύνους που προκύπτουν από τη λειτουργία των ορυχείων και την επεξεργασία του χρυσού και ιδιαίτερα από τη χρήση υδροκυανίου κατά την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Και κυρίως για την παράδοση στα μονοπώλια, πλούτου που πρέπει να ανήκει στο λαό. Αφορμή μπορεί να έδωσε η πρόσφατη προβοκατόρικη δράση στο μεταλλείο στις Σκουριές, αλλά αυτό καθόλου δεν αλλάζει την ουσία. Εμφανίστηκε λοιπόν μια αντισυγκέντρωση, προφανώς οργανωμένη από την εταιρεία, κάτι που δεν είναι άλλωστε πρωτοφανές από μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν τη δράση τους και την κερδοφορία τους, να ωθούν τους εργαζόμενους στη στήριξη της επιχείρησης και μάλιστα ακόμη και με «απεργιακές» κινητοποιήσεις. Η αντισυγκέντρωση στηρίχτηκε και από την κυβέρνηση και μάλιστα με την παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη. Τα πάντα για τις επενδύσεις και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Στα όρια η αντιπαράθεση


Μια θεατρική παράσταση, το «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, θεωρείται ανάξια λόγου από τους αστούς δημοσιογράφους. Ο λόγος; Η παράσταση ανέβηκε από την 23μελή θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Το γεγονός ότι κοντά 1.200 άνθρωποι χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές σβήστηκε. Ο λόγος; Η παράσταση ανέβηκε στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ.
***
Η αστική δημοσιογραφία κάνει άλματα. Δίνει μια νέα - σύγχρονη διάσταση στο «αρχαίο πνεύμα αθάνατο»: Σφαχτά έκαιγαν στους βωμούς τους οι παλιοί, Κερδώο Ερμή είχαν. Στο ανάλογο σύγχρονο: Σφαχτά την Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης με μόλις 28 ευρώ το κεφάλι. Κι αυτό προβάλλεται ως σπουδαίο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.
Προκαλούν συνειδητά (στο θεό τους: Αυτά είναι λεφτά για τριών ημερών συντήρηση ενός παιδιού που σπουδάζει σε άλλη πόλη) κάνοντας την πλάκα τους για να παραστήσουν τους λαϊκούς αλλά μακριά απ' την πλέμπα που θα τους πάρει με τις πέτρες.
***
Πάντα στο έσχατο όριο της σαπίλας των συστημάτων η άρχουσα τάξη της κάθε εποχής έχει απομακρυνθεί τόσο από το κοινό αίσθημα