Σελίδες

12 Δεκ 2013

H ΕΕ μόνο χειρότερη για τους λαούς μπορεί να γίνεται

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την αναθεώρηση των ευρωσυνθηκών και την εμβάθυνση της ONΕ σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να ενσωματώσουν ολόκληρο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, που έχουν συμφωνήσει οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ τα τελευταία χρόνια (ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση, «Σύμφωνο για το ευρώ +», «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» κ.ά.) τόνισε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Mπάμπης Aγγουράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με τη «διακυβέρνηση της ΕΕ».
Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τα εξής:

«Η έκθεση επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ για το χαρακτήρα της ΕΕ, ως διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου, με αποκλειστικό σκοπό να διασφαλίσει την οικονομική και πολιτική κυριαρχία των μονοπωλίων. Αυτό που ζητάει ουσιαστικά το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων στο Ευρωκοινοβούλιο είναι να γίνει ακόμη πιο αντιδραστική η ΕΕ, ακόμη πιο επιθετική ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Να αναθεωρηθούν οι ευρωσυνθήκες σε ακόμη πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση, ενσωματώνοντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν συμφωνήσει ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Συστατικό στοιχείο ύπαρξης αυτής της λυκοσυμμαχίας είναι οι ανταγωνισμοί για την προώθηση των ιδιαίτερων συμφερόντων των αστικών τάξεων και τμημάτων των μονοπωλίων των κρατών - μελών της, που οξύνονται. Στο μόνο που συμφωνούν απόλυτα τα όργανα της ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, του "ευρωμονόδρομου" είναι η ανελέητη επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που εξαπολύουν με ενιαίο στρατηγικό σχέδιο σε όλα τα κράτη - μέλη της.

Αποτελεί πρόκληση και ξεδιάντροπη κοροϊδία των λαών το αίτημα για δημοκρατική δήθεν λογοδοσία της τρόικας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λες και η τρόικα δεν είναι η ίδια η ΕΕ. Λες και η τρόικα δεν συναποφασίζει από κοινού με τις αστικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, για να τσακίσει την εργατική τάξη και να διασφαλίσει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Να λογοδοτεί η τρόικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πρωτοστατεί στην αντεργατική λαίλαπα, που παίζει το ρόλο της δήθεν δημοκρατικής νομιμοποίησης της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο έχει ψηφίσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται, αλλά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να επιβάλει το σύνολο αυτής της πολιτικής. Με το θέατρο αυτό, στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να κρύψουν πίσω από την τρόικα την ΕΕ του κεφαλαίου, τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις άλλες αστικές κυβερνήσεις, ότι ο πραγματικός ένοχος για τα βάσανα του λαού είναι το βάρβαρο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που υπηρετούν όλοι μαζί, ΕΕ, κυβερνήσεις και τρόικα.

Η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνεται. Γι' αυτό, για τους λαούς δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, με το λαό κυρίαρχο στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου