Σελίδες

7 Δεκ 2013

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση για εκποίηση πρώτης κατοικίας

Η τράπεζα εκποιεί το σπίτι και ταυτόχρονα υποχρεώνει τη δανειολήπτρια να συνεχίσει να πληρώνει το δάνειο

Με μια πρωτοφανή απόφαση (461/2013) το Μονομελές Πρωτοδικείο της Χαλκίδας διατάσσει την εκποίηση της πρώτης κατοικίας άνεργης γυναίκας, η οποία μάλιστα δεν ανήκει στην ίδια, αλλά στο σύζυγό της! Από πάνω, μάλιστα, της επιβάλλει να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του δανείου για το σπίτι που της παίρνει η τράπεζα! Η περίπτωση είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο που ακόμα και οι ισχύοντες νόμοι, που δεν παρέχουν καμία ουσιαστική προστασία στη λαϊκή οικογένεια και την κατοικία της, παραβιάζονται εξόφθαλμα, προς όφελος των τραπεζών.

Με τη βούλα και των δικαστηρίων, οι τράπεζες ληστεύουν στην κυριολεξία το λαό


Η ιστορία έχει ως εξής: Μετά από αίτησή της, το Ειρηνοδικείο Αυλωναρίου αποφάσισε το 2012 την υπαγωγή της δανειολήπτριας Ε. Θ. (τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) της Eurobank στο «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η Ε. Θ. είχε πάρει από τη συγκεκριμένη τράπεζα διάφορα δάνεια, ένα από τα οποία αφορούσε και στην αγορά της πρώτης κατοικίας, που είναι στο όνομα του συζύγου της.

Το Ειρηνοδικείο όρισε μηνιαία δόση 80 ευρώ και διέταξε την εκποίηση δύο αγροτεμαχίων, τα οποία της ανήκαν, προκειμένου να διευθετήσει το δάνειο. Ωστόσο, η τράπεζα δεν έμεινε όσο ικανοποιημένη θα ήθελε και άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Η δικαστής Ζωή Κουρκάκη αποφάσισε τα εξής πρωτοφανή: Διατάσσει την εκποίηση και της κύριας κατοικίας της στο Αλιβέρι, η οποία όμως δεν ανήκει στην ίδια αλλά στο σύζυγό της και η οποία έτσι κι αλλιώς υποτίθεται πως προστατεύεται από τον πλειστηριασμό.

Επίσης, το δικαστήριο διατάσσει την αύξηση της μηνιαίας δόσης από 80 σε 100 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, από τη μια η τράπεζα της παίρνει το σπίτι και από την άλλη το δικαστήριο υποχρεώνει τη δανειολήπτρια να συνεχίζει να πληρώνει το δάνειο που χρωστάει. Ολα αυτά, με 700 ευρώ το μήνα με τα οποία ζει η τριμελής οικογένεια, που έχει ανήλικο παιδί. Η ίδια τράπεζα, με παρόμοιο τρόπο, είχε δρομολογήσει τον πλειστηριασμό του σπιτιού οικογένειας στην Κεφαλονιά, τον περασμένο Φλεβάρη, ο οποίος «πάγωσε» κάτω από τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων του νησιού.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύει πως οι νόμοι που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια («νόμος Κατσέλη»), να καταβάλλουν ένα σωρό χρήματα για τα δικαστικά έξοδα, να μπλέκονται σε χρονοβόρες διαδικασίες, δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση. Το ίδιο ισχύει και για τις προσωρινές εξαιρέσεις από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, που δεν παρέχουν καμία ασφάλεια στις λαϊκές οικογένειες, αφού παραμένει ο βραχνάς των χρεών προς τις τράπεζες και η δικαιολογημένη αγωνία μήπως τελικά βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό του σπιτιού τους!

Για τα λαϊκά νοικοκυριά λύση μπορεί να δώσει μόνο η απαγόρευση των πλειστηριασμών, με παράλληλη ουσιαστική ελάφρυνσή τους από τα χρέη προς τις τράπεζες, διαγραφή των τόκων και μέρους των χρεών τους. 

«Να σταματήσει τώρα κάθε πλειστηριασμός σπιτιού εργατικών - λαϊκών οικογενειών», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας και καλεί σε σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Αλιβέρι.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/12/13, 5:34 μ.μ.

    Το ξέρουμε ότι πλησιάζει απειλητικά η μέρα που οι τράπεζες θ' αρχίσουν να παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη. Ό,τι κι αν λένε οι κυβερνώντες κι όσο ψευτοτσαμπουκά να πουλάνε στην τρόικα, τα πάντα είναι δρομολογημένα. Τί σημασία έχει το ξεσπίτωμα μερικών χιλιάδων φουκαράδων μπροστά στην σωτηρία των τραπεζών; Οι τράπεζες πρέπει να σωθούν. Οι τράπεζες επιβάλλεται να σωθούν, καθ' ότι αποτελούν την κεντρική κολώνα τού καπιταλισμού. Άλλωστε, λόγω αυτής της αναγκαιότητας είναι που από το 2008 (Ν.3723/2008 "Ενίσχυση ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης") η χώρα μας έχει τροφοδοτήσει το τραπεζικό της σύστημα με:

    (α) 4,5 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα για τις προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων, τις οποίες ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο,
    (β) 127,3 δισ. ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για δάνεια που είχαν πάρει οι ελληνικές τράπεζες,
    (γ) 10, 5 δισ. ευρώ με τη μορφή ειδικών τίτλων προς τα πιστωτικά ιδρύματα και
    (δ) 2,4 δισ. ευρώ τα οποία έχουν εγγραφεί ως ειδικοί τίτλοι αλλά δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη.

    Oι τράπεζες πήραν επί πλέον:
    (α) 125 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς ενίσχυση της ρευστότητάς τους,
    (β) 18 δισ. από το κούρεμα και
    (γ) 50 δισ. από την ανακεφαλαιοποίησή τους.
    Αφού, λοιπόν, οι τράπεζες δεν έλυσαν τα προβλήματά τους παρ' ότι μπούκωσαν με 340-τόσα δισεκατομμύρια, έρχεται η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη (στο έργο της οποίας δεν επιτρέπεται καμμία παρέμβαση, σύμφωνα με τον υπουργό δικαιοσύνης) και αποφασίζει ότι ο κάθε φουκαράς που δυσκολεύεται να βρει ένα πιάτο φαΐ, οφείλει να συνδράμει στην στήριξή τους παραδίδοντας ως και τα κλειδιά τού σπιτιού του στο χέρι τους.
    B.K.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ θα σταματήσουν ΑΝ ο ίδιος ο λαός δεν τους σταματήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή