Σελίδες

4 Δεκ 2013

Στις 12 Δεκέμβρη οι φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους

Η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φοιτητές, τις φοιτήτριες στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια για να διεκδικήσουν «τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!» (δείτε ολόκληρο το κάλεσμα στο συνημμένο αρχείο στο τέλος του κειμένου).
Όπως αναφέρει η Γραμματεία του ΜΑΣ στο κάλεσμά της, «η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια στις σπουδές μας και στη λειτουργία των πανεπιστημίων, κάνει το μέλλον μας αβέβαιο». Οι φοιτητές, η λαϊκή οικογένεια καλούνται να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, προκειμένου να καλύψουν το κόστος σπουδών, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποχρηματοδοτούνται και η περιουσία τους βγαίνει στο σφυρί, οι ελλείψεις σε καθηγητές και προσωπικό δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, τα πτυχία μετατρέπονται σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, οι συνθήκες δουλειάς των νέων είναι άθλιες και η ανεργία των νέων παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Όμως, «ο υπεύθυνος έχει ονοματεπώνυμο!». Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ φορτώνει την κρίση στο λαό, φροντίζοντας οι μεγαλοεπιχειρηματίες «να την βγάλουν λάδι». Είναι η ίδια πολιτική «που απολύει εργαζόμενους στα ιδρύματα, ενισχύοντας την αντιλαϊκή επίθεση που εντείνει την υποχρηματοδότηση και την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων!», φροντίζοντας με τις απολύσεις να «τινάζονται στον αέρα φοιτητική μέριμνα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γραμματείες, φύλαξη κλπ., παραδίδονται οι σχολές μας κομμάτι-κομμάτι στους εργολάβους και τις επιχειρήσεις. Τα κενά που θα δημιουργηθούν θα έρθουν να καλύψουν τα γνωστά αρπακτικά, οι εργολάβοι, αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές δουλεύοντας ανταποδοτικά για να καταφέρουν να σπουδάσουν».
Στο κάλεσμά τους τονίζουν ότι «αυτό το πανεπιστήμιο δεν μας αξίζει! Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η σύγκρουση με το πανεπιστήμιο ΑΕ. Μόνο έτσι το κίνημα μπορεί να μπλοκάρει ή να καθυστερεί τα μέτρα, να μην οπισθοχωρεί στις δυσκολίες» και καλεί σε αγώνα για:
  1. Τώρα επαρκή χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
  2. Κατάργηση του νόμου-πλαισίου και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα.
  3. Ούτε ευρώ για σίτιση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτίρια για τη δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Ούτε σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων!
  4. Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλα τα αντικείμενα σπουδών.
  5. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς το συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών, δεξιοτήτων, μεταπτυχιακών επί πληρωμή κλπ. για «μια θέση στον ήλιο». Δωρεάν μεταπτυχιακά που να οδηγούν σε παραγωγή νέας γνώσης. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 429 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρονών. Δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πάνω στο αντικείμενο σπουδών με όλα τα δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Για τους απόφοιτους, επίδομα χωρίς καμία προϋπόθεση από την πρώτη μέρα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  6. Καμιά απόλυση προσωπικού στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Συνημμένα Αρχεία: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου