Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ: Να σημαδέψουμε τον πραγματικό αντίπαλο

Μεθαύριο Κυριακή 24 Νοέμβρη πραγματοποιούνται, σε ολόκληρη τη χώρα, εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» καλεί όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς να μην επιλέξουν ανάμεσα σε παλιούς και νέους διαπραγματευτές των όρων σφαγής τους, αλλά να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και την ΕΕ, να συμβάλλουν στην οργάνωση, την ανασύνταξη και την αντεπίθεση του κινήματος.
Στη διακήρυξή της η Πανεπιστημονική αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Απευθυνόμαστε σε σένα που δεν μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια από τη σκληρή δουλειά σου, που ζεις με τον εφιάλτη της ανεργίας και της απόλυσης, που σε κυνηγά η Εφορία και η απειλή των κατασχέσεων, που χρωστάς στο ΤΣΜΕΔΕ και δεν έχεις ιατροφαρμακευτική κάλυψη ή έκανες διακοπή επαγγέλματος. Στο μυαλό σου περιστρέφεται ένα τεράστιο "ΓΙΑΤΙ;".
Η επίθεση που δεχόμαστε έχει στρατηγικό βάθος και καθολικό χαρακτήρα...

Στην πραγματικότητα η αντιλαϊκή επίθεση δεν προέκυψε την τελευταία τετραετία με το μνημόνιο, δεν την έφερε το υψηλό δημόσιο χρέος, οι ανίκανοι διαχειριστές και οι λαθεμένες συνταγές εντός και εκτός Ελλάδας. Ας θυμηθούμε τις διαδοχικές αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '90 που μείωσαν τις συντάξεις, αύξησαν εισφορές και όρια ηλικίας με αποκορύφωμα, στο χώρο μας, το νόμο 3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ που καθιέρωσε την ανταποδοτικότητα.
Η πολιτική που με ευλάβεια άσκησαν και ασκούν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (τα τελευταία χρόνια και μαζί, αλλά και με ΛΑ.Ο.Σ, ΔΗΜΑΡ) και στήριξαν τις τελευταίες δεκαετίες τα κόμματα της ΕΕ και του Μάαστριχτ, εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε στην πλάτη των εργαζομένων από την περίοδο της ανάπτυξης. Προωθεί μέτρα «θανατηφόρα» για τους εργαζόμενους, αναγκαία όμως για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδας και της ΕΕ. Ειδικά στις σύγχρονες συνθήκες όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού, η εξασφάλιση ικανοποιητικής κερδοφορίας των ομίλων περνά μέσα από τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης και κατεδάφισης των όποιων κοινωνικών δικαιωμάτων, την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της παραγωγής, την εξεύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.
...θα συνεχίζεται αν δεν αντιμετωπίσουμε τον πραγματικό αντίπαλο
Ωρα να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε σοβαρά: Καμιά αστική «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση, δεν μπορεί να επιβάλει στους μονοπωλιακούς ομίλους, ουσιαστικές αλλαγές σχετικά με τις επενδύσεις, τους μισθούς, τις απολύσεις και τις εργασιακές σχέσεις, που να αντιστρατεύονται την κερδοφορία τους και να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Η ενίσχυση των «υγειών επιχειρηματιών» που σέβονται τους νόμους, την οποία υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί φιλολαϊκή λύση. Σημαίνει αφαίμαξη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων για να ενισχυθούν και πάλι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι οποίοι θα εφαρμόσουν νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους, νόμους που θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητά τους. Οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις που υποκλίνονται στο στόχο της ανταγωνιστικότητας, θα απαιτήσουν νέες θυσίες από το λαό. Εμείς που πληρώσαμε την «ανάπτυξη» και την κρίση, θα πληρώσουμε και την «ανάκαμψη». Μιαν «ανάκαμψη» η οποία όταν έρθει θα είναι αναιμική και πρόσκαιρη, θα «πατήσει» πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων του λαού, στην ακόμα πιο βίαιη «έξωση» από το επάγγελμα, στην ακόμα ταχύτερη συγκέντρωση της παραγωγής σε μια χούφτα ομίλους. Οι εργαζόμενοι μηχανικοί έχουμε νιώσει στο πετσί μας τι πραγματικά σημαίνει «κυβερνώσα αριστερά» στο πλαίσιο του συστήματοςαφού οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ,βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια στην ηγεσία του ΤΕΕ(για χρόνια μάλιστα και από τη θέση της προεδρίας)και πρωτοστάτησαν στην προώθηση της επίθεσης στα δικαιώματά μας. Κορυφαίο παράδειγμα ο νόμος 3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ που προωθήθηκε από την τότε «αριστερή» προεδρία Αλαβάνου. Οι εισφορές αυτού του νόμου έχουν καταστήσει ανασφάλιστους σχεδόν το 40% των αυτασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ.
Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπονομεύουν την ανασύνταξη του κινήματος, εγκλωβίζουν και περιορίζουν την πάλη στην ανώδυνη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την τρόικα, χωρίς γραμμή ουσιαστικής σύγκρουσης και ρήξης με τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την ΕΕ. Παρά το περιτύλιγμα της επαναστατικής φρασεολογίας, αυτή η γραμμή δράσης αφήνει στο απυρόβλητο την άρχουσα τάξη από την οποία εκπορεύεται η αντιλαϊκή επίθεση. Μετατρέπει το κίνημα σε υπηρέτη της κυβερνητικής εναλλαγής. Συσκοτίζει ότι εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος, με ή χωρίς ευρώ. Συσκοτίζει την πολιτική του μνημονίου διαρκείας για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με ή χωρίς τρόικα. Αποδείχθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε προσωρινές νίκες, ούτε συνέχεια, διάρκεια, μαζικότητα και προοπτική στους αγώνες. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΑΕΠ - «Εργαζόμενοι Μηχανικοί» και «Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών») οδηγούν τα σωματεία στα οποία έχουν την πλειοψηφία σε ουρά του ΤΕΕ στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, πρόθυμη συνδικαλιστική ουρά των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό κίνημα. Το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτές οι δυνάμεις που στήριξαντις άσφαιρες «κινητοποιήσεις» της ηγεσίας του ΤΕΕ για το Ασφαλιστικό (που ζητούσαν την αναβολή εφαρμογής των αυξήσεων μέχρι την εκδίκαση από το ΣτΕ!). Στήριξαν δηλαδή μια καλοστημένη επιχείρηση εκτόνωσης της αγανάκτησης των μηχανικών σε ανώδυνα μονοπάτια».
Μπορούμε να αντεπιτεθούμε και να νικήσουμε
Καλώντας όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς σε μαχητική στήριξη των ψηφοδελτίων της, ως σταθμό στη γενικότερη μάχη για την αναγέννηση του κινήματος, η «Πανεπιστημονική» καταλήγει:
«Μπορούμε να γίνουμε ισχυροί, να αντεπιτεθούμε και να νικήσουμε. Αδύναμοι είμαστε όταν μένει ο καθένας μόνος του.
Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα, ο δρόμος της αναγέννησης ενός πανίσχυρου κινήματος που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, την ΕΕ, την εξουσία τους. Είναι ο δύσκολος αλλά ελπιδοφόρος αγώνας ανασύνταξης του κινήματος, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, ενίσχυσης και κυριαρχίας του ταξικού συνδικαλισμού απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό κάθε απόχρωσης, ενίσχυσης των ταξικών σωματείων στο χώρο μας, ισχυροποίησης του ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Ο δρόμος της οικοδόμησης της Λαϊκής Συμμαχίας, της συγκέντρωσης δυνάμεων για την αποφασιστική σύγκρουση απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο.
Αυτόν τον αγώνα δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος. Σε κάθε απεργιακή μάχη, στις κινητοποιήσεις για τη μείωση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, ενάντια στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, για τα χαράτσια, για το σφράγισμα βιβλιαρίων υγείας ανέργων συναδέλφων κ.ά., δώσαμε τη μάχη για τη μαζικοποίηση των κλαδικών σωματείων σε τηλεπικοινωνίες και ενέργεια (του ΣΕΤΗΠ και του ΣΕΕΝ), την αλλαγή του συσχετισμού και του προσανατολισμού στα Σωματεία Μισθωτών Τεχνικών.
Αυτός ο αγώνας περνάει μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων παντού, σε κάθε σωματείο, σε κάθε επιστημονικό φορέα. Οι εκλογές του ΤΕΕ είναι μια ευκαιρία να συμβάλουμε σ' αυτόν τον αγώνα αλλαγής συσχετισμών, για να στρατευτούν νέες δυνάμεις στον αγώνα, να συμβάλουν στην ανασύνταξη του κινήματος. Να αξιοποιήσουμε κάθε βήμα για την ενημέρωση των εργαζόμενων μηχανικών και του λαού, κάθε δυνατότητα που μπορεί να συμβάλει στην αναχαίτιση της αντιλαϊκής επίθεσης. Να αποκαλύψουμε το ρόλο του ΤΕΕ και να φωτίσουμε την ανάγκη χειραφέτησης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών από τους υπηρέτες των μονοπωλιακών ομίλων, την ανάγκη να στρατευτούμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να δυναμώσουμε τα κλαδικά ταξικά σωματεία στο χώρο μας».

Η ψηφοφορία
Οι εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 24 Νοέμβρη, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Ψηφίζουν όλα τα τακτικά μέλη (δεν απαιτείται οικονομική τακτοποίηση για να ψηφίσει κάποιος).
Στην Αθήνα οι εκλογές θα γίνουν στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ (Πύλη Ε), 
στη Θεσσαλονίκη στο περίπτερο 16 της HELEXPO
ενώ κάλπες θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας, καθώς και σε άλλες πόλεις ορισμένων νομών (κυρίως νησιωτικών).
Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο της «Πανεπιστημονικής»http://www.dpk.tee.gr και στα τηλέφωνα 694.67.99.833, 694.87.42.836, 697.79.11.896.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου