Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Εκλογές ΤΕΕ 24 Νοέμβρη 2013 - Διακήρυξη της Πανεπιστημονικής Μηχανικών


 Εκλογές ΤΕΕ 24 Νοέμβρη 2013
Διακήρυξη της Πανεπιστημονικής Μηχανικών

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε
Εσύ που εργάζεσαι στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα

Αυτοαπασχολούμενη και αυτοαπασχολούμενε, Άνεργη και Άνεργε

Απευθυνόμαστε σε σένα που δεν μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια από τη σκληρή δουλειά σου, που ζεις με τον εφιάλτη της ανεργίας και της απόλυσης, που σε κυνηγά η εφορία και η απειλή των κατασχέσεων, χρωστάς στο ΤΣΜΕΔΕ και δεν έχεις ιατρο- φαρμακευτική κάλυψη ή έκανες διακοπή επαγγέλματος.

Στο μυαλό σου περιστρέφεται ένα τεράστιο «ΓΙΑΤΙ;»
Γιατί μας θερίζει η ανεργία, το χαράτσι του ΤΣΜΕΔΕ, οι απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι φόροι κ.λπ. Και στο ερώτημα αυτό μας δίνουν μια σειρά από απαντήσεις: αιτία είναι η Τρόικα, η κρίση, ο νεοφιλελευθερισμός, η Μέρκελ και ο δογματισμός της, οι κυβερνητικοί διαχειριστές και οι παρατάξεις στη διοίκηση του ΤΕΕ την τελευταία τετραετία κ.λπ.
Η πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι...


Η επίθεση που δεχόμαστε έχει στρατηγικό βάθος και καθολικό χαρακτήρα....
Στην πραγματικότητα η αντιλαϊκή επίθεση δεν προέκυψε την τελευταία τετραετία με το μνημόνιο, δεν την έφερε το υψηλό δημόσιο χρέος, οι ανίκανοι διαχειριστές και οι λαθεμένες συνταγές εντός και εκτός Ελλάδας. Ας θυμηθούμε τις διαδοχικές αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 που μείωσαν τις συντάξεις, αύξησαν εισφορές και όρια ηλικίας με αποκορύφωμα, στο χώρο μας, το νόμο 3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ που καθιέρωσε την ανταποδοτικότητα. 
Ας θυμηθούμε την πολιτική για την «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας, την καθιέρωση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, την «πρωτοποριακή» εφαρμογή στο χώρο μας του δελτίου παροχής υπηρεσιών ήδη από τη δεκαετία του ’90. Ας θυμηθούμε την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών κ.λπ. που εφαρμόζεται όλη την προηγούμενη 20ετία και που οδήγησε σε ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, απολύσεις εργαζόμενων, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, εκτόξευση των τιμολογίων.
Η πολιτική που με ευλάβεια άσκησαν και ασκούν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (τα τελευταία χρόνια και μαζί, αλλά και με ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ) και στήριξαν τις τελευταίες δεκαετίες τα κόμματα της Ε.Ε. και του Μάαστριχτ, εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε στην πλάτη των εργαζομένων από την περίοδο της ανάπτυξης. Προωθεί μέτρα «θανατηφόρα» για τους εργαζόμενους, αναγκαία όμως για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδας και της Ε.Ε. Ειδικά στις σύγχρονες συνθήκες όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού, η εξασφάλιση ικανοποιητικής κερδοφορίας των ομίλων περνά μέσα από τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης και κατεδάφισης των όποιων κοινωνικών δικαιωμάτων, την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της παραγωγής, την εξεύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.


... θα συνεχίζεται αν δεν αντιμετωπίσουμε τον πραγματικό αντίπαλο
Για αυτόν το λόγο η επίθεση δεν θα τερματιστεί με την ανάκαμψη και τον περιορισμό του χρέους, ακόμη και εάν φύγει η τρόικα και ολοκληρωθεί το μνημόνιο. Είτε με Ευρώ είτε με Εθνικό Νόμισμα, είτε με περιοριστική «πολιτική Μέρκελ», είτε επεκτατική «πολιτική Ομπάμα», αντίστοιχα μέτρα προωθούνται σε βάρος του Ιταλού, του Ισπανού, του Γερμανού, του Βρετανού, αλλά και του Αμερικανού εργαζόμενου, σε κάθε χώρα που ακολουθεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Η πολιτική της Ε.Ε. για την επόμενη δεκαετία, όπως συνοψίζεται μέσα από το «σύμφωνο για το Ευρώ» και τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», υπηρετεί αυτούς τους αντιλαϊκούς στόχους, γιατί αυτό έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Γι’ αυτό και όποιος πολιτικός φορέας υποκλίνεται στα μονοπώλια, στην εξουσία και την κερδοφορία τους, στην Ε.Ε., ως κυβερνητικός διαχειριστής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εφαρμόσει αντίστοιχη αντιλαϊκή πολιτική: ο στόχος για «πρωτογενές πλεόνασμα» που αναμασά η κυβέρνηση, όπως και ο στόχος για επαναδιαπραγμάτευση με νέο «κούρεμα» που πλασάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στόχοι «εντός των τειχών», οδηγούν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης.
Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο: Ε.Ε. - άρχουσα τάξη

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις των μονοπωλιακών ομίλων και του Ευρωμονόδρομου, αξιοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό φωτογραφίζοντας ως ενόχους για την επίθεση τα ίδια τα θύματα: άλλοτε τους «υπεράριθμους –τεμπέληδες-επίορκους» δημοσίους υπαλλήλους, άλλοτε τους «φοροφυγάδες» αυτοαπασχολούμενους, άλλοτε τις «συντεχνίες» των εργαζομένων που απεργούν και διώχνουν τις μεγάλες επενδύσεις από τη χώρα, και τέλος όλους συλλήβδην γιατί «μάθαμε να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας». Όμως, εκτός από την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» αξιο- ποιεί το ψέμα, τον εκβιασμό, την ανοιχτή κρατική καταστολή για τη συντριβή του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ενώ παράλληλα επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι πρέπει να υπομείνουν τη σφαγή στωικά με την προσδοκία «να εξασφαλιστεί η σωτηρία της χώρας», εφόσον το «πρωτογενές πλεόνασμα» και η «πολυπόθητη ανάπτυξη» βρίσκονται προ των πυλών. Ταυτόχρονα, η άρχουσα τάξη αξιοποιεί ως εφεδρεία και το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», το μακρύ σιδερένιο χέρι του καπιταλιστικού συστήματος.
Έχουμε πλέον αρκετή πείρα για να μην πιστέψουμε τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όσων μας τάζουν ότι υπάρχει διέξοδος για το λαό «εντός των τειχών», χωρίς σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων και την ΕΕ, με μια απλή κυβερνητική εναλλαγή και καλύτερη «διαπραγμάτευση». Το «άλλο μίγμα πολιτικής» είναι εναλλακτικό μόνο ως προς το μονοπάτι μέσω του οποίου μας οδηγεί στην εξαθλίωση.
Ώρα να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε σοβαρά: Καμιά αστική «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση, δεν μπορεί να επιβάλει στους μονοπωλιακούς ομίλους, ουσιαστικές αλλαγές σχετικά με τις επενδύσεις, τους μισθούς, τις απολύσεις και τις εργασιακές σχέσεις, που να αντιστρατεύονται την κερδοφορία τους και να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Η ενίσχυση των «υγειών επιχειρηματιών» που σέβονται τους νόμους, την οποία υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί φιλολαϊκή λύση. Σημαίνει αφαίμαξη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων για να ενισχυθούν και πάλι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι οποίοι θα εφαρμόσουν νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους, νόμους που θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητά τους. Οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις που υποκλίνονται στο στόχο της ανταγωνιστικότητας, θα απαιτήσουν νέες θυσίες απ’ το λαό. Εμείς που πληρώσαμε την «ανάπτυξη» και την κρίση, θα πληρώσουμε και την «ανάκαμψη». Μιαν «ανάκαμψη» η οποία όταν έρθει θα είναι αναιμική και πρόσκαιρη, θα «πατήσει» πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων του λαού, στην ακόμα πιο βίαιη «έξωση» από το επάγγελμα, στην ακόμα ταχύτερη συγκέντρωση της παραγωγής σε μια χούφτα ομίλους.


Στο ΤΕΕ έχουμε πείρα χρόνων από «αριστερούς» εμπόρους ψεύτικης ελπίδας... 
Οι μηχανικοί έχουμε νιώσει στο πετσί μας τι πραγματικά σημαίνει «κυβερνώσα αριστερά» στο πλαίσιο του συστήματος, αφού οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (στις φετινές εκλογές σε ψηφοδέλτια με διαφορετικές ονομασίες), βρίσκονταν τα προηγού- μενα χρόνια στην ηγεσία του ΤΕΕ (για χρόνια μάλιστα και από τη θέση της προεδρίας) και πρωτοστάτησαν στην προώθη- ση της επίθεσης στα δικαιώματά μας. Κορυφαίο παράδειγμα ο νόμος 3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ που προωθήθηκε και από την τότε «αριστερή» προεδρία Αλαβάνου. Οι εισφορές αυτού του νόμου έχουν καταστήσει ανασφάλιστους σχεδόν το 40% των αυτασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ. Είναι γελοιότητα ανάξια σχολιασμού οι δυνάμεις αυτές να πλασάρονται ως τάχα νέες και ως τιμητές των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, μόνο επειδή άλλαξαν όνομα...

...και τους επιτήδειους συνοδοιπόρους τους

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπονομεύουν την ανασύνταξη του κινήματος, εγκλωβίζουν και περιορίζουν την πάλη στην ανώ- δυνη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την Τρόικα, χωρίς γραμμή ουσιαστικής σύγκρουσης και ρήξης με τον πραγματι- κό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την Ε.Ε. Παρά το περιτύλιγμα της επαναστατικής φρασεολογίας, αυτή η γραμμή δράσης αφήνει στο απυρόβλητο την άρχουσα τάξη απ’ την οποία εκπορεύεται η αντιλαϊκή επίθεση. Μετατρέπει το κίνημα σε υπηρέτη της κυβερνητικής εναλλαγής. Συσκοτίζει ότι εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος, με ή χωρίς ευρώ. Συσκοτίζει την πολιτική του μνημονίου διαρκείας για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με ή χωρίς Τρόικα. Αποδείχθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε προσωρινές νίκες, ούτε συνέχεια, διάρκεια, μαζικότητα και προοπτική στους αγώνες.
Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ΑΕΠ–Εργαζόμενοι Μηχανικοί και Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών οδηγούν τα σωματεία στα οποία έχουν την πλειοψηφία σε ουρά του ΤΕΕ στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, πρόθυμη συνδικαλιστική ουρά των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό κίνημα. Το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτές οι δυνάμεις που στήριξαν τις άσφαιρες «κινητοποιήσεις» της ηγεσίας του ΤΕΕ για το ασφαλιστικό (που ζητούσαν την αναβολή εφαρμογής των αυξήσε- ων μέχρι την εκδίκαση από το ΣτΕ!). Στήριξαν δηλαδή μια καλοστημένη επιχείρηση εκτόνωσης της αγανάκτησης των μηχανι- κών σε ανώδυνα μονοπάτια, «ξεπλύματος» της ηγεσίας του ΤΕΕ σε ψευτοκινηματικά νερά, ώστε να συγκροτηθεί η νέα «αντιμνημονιακή ηγεσία» του ΤΕΕ, να έρθει ένα βήμα πιο κοντά η «κυβερνώσα αριστερά». Γι’ αυτό και τμήματα της ΑΝΤΑΡΣΥ- Α και του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια στο ΤΕΕ (π.χ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), και «συγκυβερνούν» σήμερα στα «αριστερά προεδρεία» στο Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ που υπονόμευσαν στην πράξη τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική κλοπής των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, του ιδρώτα των μηχανικών. Τι απαντούν στους χιλιάδες συναδέλφους που σήμερα παραμένουν ανασφάλιστοι και αναμένουν τα κατα- σχετήρια, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε τις προηγούμενες εισφορές; Πού θα βρουν να κρυφτούν όταν έρθουν αναδρομικά οι αυξήσεις εισφορών για το 2011-2012 και 2013, βεβαίως σε χρόνο μετά τις προσεχείς εκλογές του Νοέμβρη στο ΤΕΕ;
Δεν διαλέγουμε διαπραγματευτή των όρων της σφαγής μας...
είτε «Μνημονιακό»...
είτε «αντι-Μνημονιακό»...
Το ΤΕΕ υπηρετεί τον αντίπαλο 
Όλο τo προηγούμενη διάστημα η ζωή απέδειξε πως το ΤΕΕ βρίσκεται απέναντι μας:
Υπηρετεί σταθερά τον πραγματικό αντίπαλο, γιατί είναι σύμβουλος του αστικού κράτους, λειτουργεί ως μηχανισμός ταξι- κής συνεργασίας και ενσωμάτωσης, έχει ως αντικειμενικό στόχο την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο μας. Γι ́ αυτό και η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων μέσα στο ΤΕΕ δεν είναι τυχαία, αλλά αντανάκλαση αυτού του ρόλου και του χαρακτήρα του.
Δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, λόγω της έλευσης του μνημονίου και της τρόικας. Αδιά- ψευστος μάρτυρας η ίδια μας η πείρα, της στάσης που κράτησε το ΤΕΕ τις προηγούμενες δεκαετίες. Στην πορεία κλιμάκω- σης της επίθεσης στα δικαιώματά μας το ΤΕΕ, με όλες τις εκδοχές της ηγεσίας του, όχι απλά δεν στάθηκε δίπλα μας, αλ- λά προώθησε ενεργά την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ-μονοπωλίων. Από την προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την αδίστακτη υποστήριξη των μονοπωλιακών ομίλων και του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην αντιπαράθεση για τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις, μέχρι την ενεργή προώθηση της ανταποδοτικότητας στην κοινωνι- κή ασφάλιση, τη ληστεία των αποθεματικών του ταμείου με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και την ενεργή στήριξη της πολιτικής ΕΕ-άρχουσας τάξης στην εκπαίδευση, η ζωή απέδειξε τον πραγματικό ρόλο του ΤΕΕ. Αυτήν την πορεία ακολούθησε το ΤΕΕ με κάθε διοίκησή του, είτε με πρωτοκαθεδρία ΣΥΡΙΖΑ, είτε με πρωτοκαθεδρία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και για το λόγο αυτό η απόδοση ευθυνών στις «παρατάξεις του μνημονίου» στο ΤΕΕ, όπως προτάσσουν για παράδειγμα οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντικειμενικά αποπροσανατολίζει από τον πραγματικό αντίπαλο. Η προσπάθεια του ΤΕΕ να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην πιστοποίηση των επαγγελμάτων δικαιωμάτων, στην προώθηση δηλαδή της πολιτικής ΕΕ -άρχουσας τάξης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, υποβάθμισης του πτυχίου και αποσύνδεσης του από τα ε- παγγελματικά δικαιώματα υπογραμμίζει τελικά αυτόν τον αντικειμενικό του ρόλο.

Συναδέλφισσα και συνάδελφε
Δεν είσαι μόνος σου, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε,

έχουμε τα ίδια προβλήματα με κοινή αιτία, τον ίδιο εχθρό, τον ίδιο, κοινό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ελπιδοφόρο δρόμο να βαδίσουμε...
Μπορούμε να γίνουμε ισχυροί, να αντεπιτεθούμε και να νικήσουμε. Αδύναμοι είμαστε όταν μένει ο καθένας μόνος του.
Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα, ο δρόμος της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ενός πανίσχυρου κινήματος που θα στοχεύ- ει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, την Ε.Ε., την εξουσία τους. Είναι ο δύσκολος αλλά ελπιδοφό- ρος αγώνας ανασύνταξης του κινήματος, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε κλάδο, ενίσχυσης και κυ- ριαρχίας του ταξικού συνδικαλισμού απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό κάθε απόχρωσης, ενίσχυ- σης των ταξικών σωματείων στο χώρο μας, ισχυροποίησης του ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. 
Ο δρόμος της οικοδόμησης της Λαϊκής Συμμαχίας, της συγκέντρωσης δυνάμεων για την αποφασιστική σύγκρουση απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο.
Αυτόν τον αγώνα δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα απ’ τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος. Σε κάθε απεργιακή μάχη, στις κινητοποιήσεις για τη μείωση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, ενάντια στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, για τα χαράτσια, για το σφράγισμα βιβλιαρίων υγείας ανέργων συναδέλφων κ.ά., δώσαμε τη μάχη για τη μαζικοποίηση των κλαδικών σωματείων σε τηλεπικοινωνίες και ενέργεια (του ΣΕΤΗΠ και του ΣΕΕΝ), την αλλαγή του συσχετισμού και του προσανατολισμού στα Σωματεία Μισθωτών Τεχνικών.
Αυτός ο αγώνας περνάει μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων παντού, σε κάθε σωματείο, σε κάθε επιστημονικό φορέα. 
Οι εκλογές του ΤΕΕ είναι μια ευκαιρία να συμβάλουμε σ’ αυτόν τον αγώνα αλλαγής συσχετισμών, για να στρατευτούν νέες δυνάμεις στον αγώνα, να συμβάλουν στην ανασύνταξη του κινήματος. 
Να αξιοποιήσουμε κάθε βήμα για την ενημέρωση των εργαζόμενων μηχανικών και του λαού, κάθε δυνατότητα που μπορεί να συμβάλει στην αναχαίτιση της αντιλαϊκής επίθεσης. 
Να αποκαλύψουμε το ρόλο του ΤΕΕ και να φωτίσουμε την ανάγκη χειραφέτησης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών απ’ τους υπηρέτες των μονοπωλιακών ομίλων, την ανάγκη να στρατευτούμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να δυναμώσουμε τα κλαδικά ταξικά σωματεία στο χώρο μας.
Να συνεχίσουμε τον αγώνα για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια, να συγκεντρωθούν δυνάμεις για την πραγματική αντεπίθεση, για τη ρήξη με την άρχουσα τάξη. 
Για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των ομίλων, με αποδέσμευση απ’ την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. 
Αυτός ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, είναι ο μόνος που θα αναπτύξει τις ανεξάντλητες παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, θα επιτρέψει στους εργαζόμε- νους, μαζί και στους εργαζόμενους μηχανικούς, να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε με αξιοπρέπεια.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ του κινήματος!
Α
Ξεδιπλώνουμε την αντεπίθεσή μας διεκδικώντας


Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ με αυξήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων. Καμιά απόλυση, καμία διαθεσιμότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων/υποαπασχολούμενων, επίδομα ανεργίας για όλους ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ). 
Άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας και άλλων κλαδικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2011 ως βάση για μια γενναία αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Επίδομα ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας. 
Έκτατο επίδομα σε όλους τους ανέργους. 
Απαιτούμε την άμεση κάλυψη των συναδέλφων που έχουν ασφράγιστο βιβλιάριο υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από τα χρέη τους προς τα ταμεία, με κάλυψη από το κράτος με χρηματοδότηση 100% συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. 
Να θεωρούνται άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι μηχ/κοί που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ή το εισόδημά τους βρίσκεται σε εξευτελιστικό επίπεδο. 
Για τους αυτοαπασχολούμενους, να αποσυνδεθεί η ασφαλιστική ενημερότητα για την άσκηση του επαγγέλματος, όσον αφορά μικρά έργα και μελέτες, ιδιωτικά και δημόσια. Χορήγηση στους ανέργους δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. 
Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του. 
Αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού
τηλεφώνου.
 •  Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. ΟΧΙ στην ανταποδοτικότητα και στην επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και Πρόνοια. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί και των ν. 3518/06, 3655/08, 3863/2010 και των πρόσφατων ρυθμίσεων (μεσοπρόθεσμο). 
  Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Μετατόπιση του κύριου βάρους των εισφορών στην εργοδοσία και το κράτος, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, στην κατεύθυνση της πλήρους απαλλαγής του εργαζόμενου από εισφορές. Με αφετηρία την κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα, ειδικά για την πρώτη πενταετία έκπτωση 50%. Οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών να καθοριστούν στη βάση της καταβολής των 2/3 από το κράτος και του 1/3 από τον ασφαλισμένο. 
  Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. 
  Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής "τζόγο". Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο με πλήρη κάλυψη του συνόλου των απωλειών του ΤΣΜΕΔΕ από το χρηματιστήριο. 
  Διεκδίκηση των απωλειών του αποθεματικού από την άτοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας. Πλήρης κρατική κάλυψη των υποχρεώσεων των στρατευμένων και των μεταπτυχιακών φοιτητών – ερευνητών απ ́ τους φορείς που τους απασχολούν. 
  Αναγνώριση των εργοδοτικών υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους με ΔΠΥ. Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς (στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες). 
  Καμιά κατώτερη σύνταξη να μην υπολείπεται από την EΓΣΕE των επιπέδων του 2011, ως αφετηρία για την άνοδο της κατώτερης σύνταξης στα 1120 ευρώ. Επαναφορά 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
 •  Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), με προσανατολισμό στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. 
  Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞ.Υ.Π.Π. και δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Ιατρών Εργασίας, ενταγμένου στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ. Ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθό, ΔΠΥ), αντίστοιχα δικαιώματα για τις αυτοαπασχολούμενες. Κρατικό δίκτυο υποδομών, με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ανάπηρους. Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.
 •  Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια, να πληρώσουν τώρα τα μονοπώλια. Αντίσταση με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών αγώνα, των συνδικάτων, των άλλων μαζικών φορέων. Να καταργηθεί το αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα. Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, για διανεμόμενα και μη κέρδη. 
  Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000 €, συν 5.000 € επιπλέον για κάθε παιδί. Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Για οικογενειακό εισόδημα τετραμελούς οικογένειας 50.000€ και κάτω, διαγραφή όλων των χρεών από τόκους, μείωση του ύψους του χρέους κατά 50% για στεγαστικά δάνεια κάτω των 200.000€, για καταναλωτικά κάτω των 30.000€ και για πιστωτικές κάρτες κάτω των 20.000€. 
  Για τους άνεργους, αναστολή πληρωμών για κάθε είδους δάνειο, απαγόρευση ανατοκισμού και κεφαλαιοποίησης συμβατικών τόκων για αυτό το διάστημα.
 •  Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. 
  Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με ένα πτυχίο 5ετούς διάρκειας ανά ειδικότητα μηχανικού. 
  Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ για την παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το ακαδημαϊκό δίπλωμα μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. 
  Καμιά μετατόπιση της «τεχνικής ευθύνης» από το κράτος και την εργοδοσία στον εργαζόμενο. 
  Κατάργηση του νόμου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όχι στη τζάμπα εργασία της μαθητείας. 
  Όχι στην υποχρηματοδότηση Υγείας-Παιδείας-Δήμων.
 •  Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου αναδιάρθρωσης των δημόσιων έργων και μελετών που επιταχύνουν τη συγκέντρωση μελετών και έργων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου (ΣΔΙΤ, Συμβ.Παραχώρησης, ΓΟΚ, αυθαίρετα, οικοδομικές άδειες κ.λπ.). 
  Κατάργηση του νόμου για το κτηματολόγιο, κατάρτιση Δασικού Κτη- ματολογίου πριν το Εθνικό Κτηματολόγιο. 
  Κατάργηση του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την εμπορευματοποίηση της γης και των δασικών εκτάσεων, του νερού, των φυσικών πόρων. 
  Απόσυρση των Χωροταξικών Σχεδίων (Γενικού και Ειδικών) που υποτάσσουν τη χρήση γης στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και επιταχύνουν την ιδιωτική πολεοδόμηση. 
  Ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών για όλες τις φάσεις παραγωγής έργων, που θα κατοχυρώνει το δημόσιο έργο και τη λαϊκή κατοικία σαν κοινωνικά αγαθά και όχι σαν εμπορεύματα στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας. Απαίτηση ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας. 
  Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου απελευθέρωσης της ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών. 
  Ενιαίοι κρατικοί φορείς στους παραπάνω τομείς, που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζόμενων, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας.
 •  Κατάργηση των ξένων βάσεων και όλων των διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ. Να μη διατεθούν υποδομές ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. 
  Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. 
  Κατάργηση των εξοπλιστικών δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Επιστρο- φή όλων των ελληνικών Σωμάτων, που χρησιμοποιούνται στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς.

  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ του κινήματος!

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 
  (www.dpk.tee.gr, email: dpkmix@gmail.com, τηλ. 6946799833, 6948742836, 6977911896)
Ξεδιπλώνουμε
την αντεπίθεσή μας
διεκδικώντας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου