Σελίδες

21 Σεπ 2013

Παγίδες στο λαϊκό κίνημα


Πολύ «αχό» σηκώνουν αυτές τις μέρες, μετά τη δολοφονία του νέου στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη μαχαιροβγάλτη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ που προωθούν τα συμφέροντά τους, για «χάος στο οποίο οδεύει η χώρα» και από κοντά ότι «επηρεάζεται το διεθνές της κύρος». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή του την Πέμπτη κινδυνολόγησε για άλλη μια φορά ότι «θα πάνε χαμένες οι θυσίες που κάνει ο λαός». Είπε επί λέξει: «Το ξέρουμε όλοι ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Και ότι ο λαός μας υπομένει τις μεγαλύτερες θυσίες. Για να νικήσει την κρίση. Και να πετύχει την οικονομική του αναγέννηση. Δεν είναι ώρα για εσωτερικές διαμάχες. Ούτε για ένταση. 

Οι όποιες πολιτικές διαφωνίες λύνονται με διάλογο δημοκρατικό, όχι με διαφωνίες εμπρηστικές, ούτε με τη βία, απ' όπου και αν προέρχεται και - πολύ περισσότερο - όχι με το αίμα. Που μας διαιρεί μέσα και μας εκθέτει έξω από την Ελλάδα... Ας σεβαστεί λοιπόν ο καθένας το λαό, τους κόπους και τις θυσίες του».
Αυτό το σκεπτικό είναι πολύ βολικό για τους αστούς. Λέει, με λίγα λόγια, στους εργάτες, στα λαϊκά στρώματα, «αφού πρώτα σας αρμέξαμε», για να βγει με λιγότερες απώλειες το κεφάλαιο από την κρίση, τώρα ...«καθίστε στα αυγά σας για να μην πάει στράφι το άρμεγμα και κακοχαρακτηριστεί και η χώρα μας». Θέλουν πράγματι ένα ανύπαρκτο λαϊκό κίνημα οι ξένοι αλλά και οι ντόπιοι καπιταλιστές - επενδυτές. Αλλά η δολοφονική δράση των χρυσαυγιτών είναι εσωτερική έριδα, πολιτική διαφωνία ή επίθεση ενάντια στο κίνημα; Αυτή η προπαγάνδα με την αξιοποίηση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, που το εκμεταλλευτικό σύστημα βοήθησε να αναπτυχθεί, παίρνει μια και μόνη απάντηση. Ο κάθε εργάτης, ο κάθε τίμιος βιοπαλαιστής να σκεφτεί και να δράσει με βάση το ταξικό του συμφέρον. Ούτε τώρα, στην κρίση, ούτε πριν, στην ανάπτυξη με τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι είχαν, ούτε πρόκειται να έχουν, κοινά συμφέροντα. Δεν υποβάλλονται όλοι, αστοί και λαός, σε θυσίες. Η ευημερία που υπόσχεται ο πρωθυπουργός είναι για τους αστούς. Τα συμφέροντα είναι διαμετρικά αντίθετα. Για να ευημερήσουν οι εργάτες πρέπει να απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές τους.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Να εξαναγκάσει το λαϊκό κίνημα που διεκδικεί δουλειά και ζωή με δικαιώματα να σταματήσει τους αγώνες. Η δράση της Χρυσής Αυγής που χτυπά πρωτοπόρους εργάτες, στοχεύει επίσης να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα. Η απάντηση που έδωσαν και δίνουν αποφασιστικά και οργανωμένα τα ταξικά συνδικάτα, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να απομονωθούν οι φασίστες, ώστε να μη βρίσκουν μέρος να σταθούν στις λαϊκές γειτονιές και στους χώρους δουλειάς. Το λαϊκό κίνημα δεν φοβάται, δεν τρομοκρατείται. 
Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα όσων επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να φρενάρουν και να βάλουν εμπόδια στις οργανωμένες εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ή στο άλλο μείγμα διαχείρισης, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για πιο «ανθρώπινο καπιταλισμό». Ο φασισμός, που βγαίνει από τη μήτρα του καπιταλισμού, απομονώνεται μόνο με πάλη για την κατάργηση της ίδιας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου