Σελίδες

17 Σεπ 2013

Η ελπίδα των λαών βρίσκεται στη διάλυση της ΕΕ


Οι λαοί πρέπει να απορρίψουν το τραγικό παρόν και το εφιαλτικό μέλλον που τους επιφυλάσσει η ένωση των μονοπωλίων, τονίζει σε δήλωσή της η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με την ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για την «Κατάσταση της Ένωσης». 
Η ελπίδα των λαών βρίσκεται στην διάλυση της ΕΕ, στην αποδέσμευση από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας, στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, για να περάσει η εξουσία από τα μονοπώλια στα χέρια της εργατικής τάξης σημειώνει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.
Ολόκληρη η δήλωση:

«Η σημερινή ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει την αποφασιστικότητα των μονοπωλίων και του πολιτικού τους προσωπικού να συνεχίσουν με την ίδια σφοδρότητα την αντιλαϊκή επίθεσή τους ενάντια στους εργαζόμενους, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι αλήθεια αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ, μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών, τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου πέτυχαν πολλά. Πράγματι. Στήριξαν και διασφάλισαν την κερδοφορία του κεφαλαίου, μειώνοντας δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Για να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, μετέτρεψαν σε κόλαση τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Έστειλαν εκατομμύρια εργάτες στην ανεργία, πρώτα και κύρια τη νεολαία, που της ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, χωρίς μέλλον, εξάπλωσαν τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Σ' αυτές τις "επιτυχίες" για το κεφάλαιο αναφέρεται ο πρόεδρος της Επιτροπής, όταν συγχαίρει την συγκυβέρνηση του κεφαλαίου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (όπως και τις προηγούμενες) για τις "εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις" που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα "τα τελευταία τρία χρόνια".
Είναι αλήθεια αυτό που τόνισε με έμφαση, ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει να γίνουν τα πράγματα, όπως πριν το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Πράγματι. Η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχονται θα χτιστεί πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, θα συνοδεύεται από τεράστιες ουρές ανέργων, γενικευμένη φτώχεια και καταστολή του εργατικού κινήματος.
Πίσω από τις προπαγανδιστικές ενέσεις αισιοδοξίας, ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη του 2014, κρύβεται η ανησυχία του πολιτικού προσωπικού των μονοπωλίων για τη χρεοκοπία της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ στις λαϊκές συνειδήσεις. Το μόνο που έχει να αντιτάξει η ΕΕ στην αυξανόμενη λαϊκή αγανάκτηση, είναι η υπόσχεση για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, τη διασφάλιση της μονοπωλιακής κερδοφορίας, με την εμβάθυνση της ενιαίας καπιταλιστικής αγοράς, το άνοιγμα νέων κερδοφόρων τομέων, όπως η "πράσινη οικονομία", η ψηφιακή αγορά κ.ά.
Οι λαοί πρέπει να απορρίψουν το τραγικό παρόν και το εφιαλτικό μέλλον που τους επιφυλάσσει η ένωση των μονοπωλίων. Η δική τους ελπίδα βρίσκεται στην διάλυση της ΕΕ, στην αποδέσμευση από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας, στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, για να περάσει η εξουσία από τα μονοπώλια στα χέρια της εργατικής τάξης».
***
Ανήσυχοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ για τις ευρωεκλογές
Έκδηλη είναι η έντονη ανησυχία των αξιωματούχων της ΕΕ για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μάη, καθώς αυξάνεται η λαϊκή οργή που πυροδοτεί η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται στις 27 χώρες μέλη.
Ενδεικτικές για μία ακόμα φορά οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο κοινοτικό δελτίο «Europolitique».
Εκτιμά πως ενόψει των ευρωεκλογών θα ανοίξει ένας διάλογος υπέρ ή κατά της ΕΕ και καλεί τις φιλοευρωενωσιακές δυνάμεις «να μην εγκαταλείψουν και να μην υποκύψουν στις πιέσεις των ευρωφοβικών, οι οποίοι με τη σειρά τους διαδίδουν ένα πολύ καθαρό μήνυμα, ένα μήνυμα που μπορεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση εν καιρώ εκλογών».
Ο Ζ. Μπαρόζο κάνει ορατή την επικοινωνιακή τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι υπερασπιστές της ΕΕ, λέγοντας ότι «πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία διαλόγου, να εξηγήσουμε ότι αυτή η κρίση δεν έχει προηγούμενο και το τι έχουμε κάνει για την αντιμετώπισή της».
Στην προσπάθεια να εξωραϊστούν οι άγριες πολιτικές κατά των λαών της ΕΕ, η Κομισιόν φιλοδοξεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Ήδη στις αρχές του Σεπτέμβρη εγκαινίασε καμπάνια προπαγάνδισης των επιχειρημάτων - συνολικού κόστους 16 εκατομμυρίων ευρώ - και διοργάνωσε σεμινάριο με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών.
Στην ίδια προσπάθεια εντάσσεται και η πρόταση της Κομισιόν για τη διεξαγωγή των επόμενων ευρωεκλογών με τον ορισμό επικεφαλής από τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι θα μπορούν να είναι και υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στόχος σύμφωνα με τον Ζ. Μπαρόζο είναι να τονωθεί το ούτως ή άλλως χαμηλό ενδιαφέρον για την ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων θα είναι ενδιαφέρων και θα μπορούσε να κινητοποιήσει τον Ευρωπαίο ψηφοφόρο».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου