Σελίδες

2 Αυγ 2013

Πλήρης η παγκόσμια ηλεκτρονική παρακολούθηση


Την περίοδο των εξεγέρσεων της «Αραβικής Άνοιξης» και σε συνέχεια των γνωστών κινητοποιήσεων των «αγανακτισμένων» των πλατειών, είδαμε να κάνουν το γύρο του κόσμου πολλές θεωρίες για το ρόλο των μέσων του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών. Η πλέον ακραία και παραπλανητική ήταν αυτή που μετέτρεπε τα νέα τεχνολογικά και ηλεκτρονικά μέσα σε επαναστατικά υποκείμενα(!) ωσάν αυτά να έκαναν την εξέγερση και όχι οι λαοί!

Για να στηρίξουν αυτές τις απίστευτες θεωρίες, άρχισαν να μας λένε ότι το Φ/Β, το e-mail, το Τουΐτερ και σειρά άλλων διαδικτυακών μέσων επικοινωνιών, όχι μόνο ξέφυγαν και δεν ελέγχονταν από την άρχουσα τάξη αλλά έχουν γίνει… ο φόβος και ο τρόμος της αφού έχουν μετατραπεί σε εργαλεία οργάνωσης του λαού και των μαζών κατά της εξουσίας της αστικής τάξης!

Μεταξύ αστών πολιτικών, μικροαστών, «αριστερών», «αριστερουτσικων», αναρχικών, αντιεξουσιαστών κλπ από τη μια και κομμουνιστών και αριστερών ριζοσπαστών από την άλλη, διαμορφώθηκε το εξής ερώτημα: Είναι το διαδίκτυο ένα εργαλείο της επανάστασης των μαζών που δεν μπορεί να ελέγξει η άρχουσα τάξη ή είναι εργαλείο της άρχουσας τάξης για τον έλεγχο των μαζών;

Φυσικά οι πολιτικοί που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασπάζονται την αστική δημοκρατία και την καπιταλιστική εξουσία αφαίρεσαν όλη την ιστορία της ανθρωπότητας και με ένα απίστευτο άλμα υποστήριξαν αυτό που η ιστορία έχει γελοιοποιήσει πολλές φορές. Ότι μπορεί άλλοτε οι νέες τεχνολογίες να ελέγχονταν από την άρχουσα τάξη και ο λαός να μη μπορούσε να τις αξιοποιήσει εναντίον της αλλά τώρα, ναι τώρα και μόνο τώρα(!) τα πράγματα άλλαξαν και οι νέες τεχνολογίες είναι στην υπηρεσία του λαού και η άρχουσα τάξη βρίσκεται σε αδυναμία να τα ελέγξει μένοντας μοιρολατρικά με την πλάτη στον τοίχο!

Η κομμουνιστική αντίληψη και θέση ήταν ξεκάθαρη. Καμία τεχνολογία πρωτοπορίας δεν τίθεται ποτέ στην υπηρεσία της εκμεταλλευόμενης τάξης, σε καμιά περίπτωση η άρχουσα τάξη δεν άφησε και δεν θα αφήσει να της φύγει ο έλεγχος, κάθε νέα τεχνολογία τίθεται πρώτα στην υπηρεσία της και μετά στα απορρίμματά της έχει θέση και η εκμεταλλευόμενη τάξη για να υποτάσσεται πιο εύκολα. Όπως πάντα το ίδιο γίνεται και με τη κοινωνική δικτύωση και με τις νέες τεχνολογίες. Από την ανακάλυψη των μετάλλων μέχρι την διάσπαση του ατόμου και την επιστήμη της μικροηλεκτρονικής και της νανοτεχνολογίας, πάντα η άρχουσα τάξη είχε τον έλεγχο και τα οφέλη.

Το αν από τότε έγιναν άπειρες επαναστάσεις και ανατροπές, δεν οφείλεται στο ότι η καταπιεζόμενοι έλεγχαν τις νέες τεχνολογίες αλλά στο ότι αυτές είχαν ανέκαθεν, από την αρχαιότητα, μια «τεχνολογία» που έλειπε πάντα από κάθε άρχουσα εκμεταλλευτική τάξη: τη μαζική οργάνωση και το μαζικό ανατρεπτικό αγώνα! Με αυτή τη «τεχνολογία» έγιναν όλες οι επαναστάσεις και αυτή η «τεχνολογία» ανέτρεψε κάθε νέα τεχνολογία εκμετάλλευσης και κυριαρχίας των εκμεταλλευτών.

Αν τα παραπάνω ιστορικά διδάγματα και επιστημονικά συμπεράσματα δεν διαπερνούν κάθε ανάλυση για το ρόλο των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή των κερδών του κεφαλαίου, στην παραπλανητική ενημέρωση, στον έλεγχο των μαζών και στην ταξική κυριαρχία, τότε κάθε προσπάθεια να αναλυθεί ο ρόλους τους με επιδερμικές ερμηνείες και παρατηρήσεις θα πέφτει στο κενό και θα προκαλεί το χλευασμό της ιστορίας.

Μήπως δεν είναι γνωστό ότι οι μυστικές υπηρεσίες σήμερα με το 1/5 του δυναμικού τους συλλέγουν άπειρα μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών απ’ ό,τι με τον κλασσικό κατασκοπευτικό τρόπο;

Και ποιος δεν ήξερε όμως, όταν μας τα έλεγαν αυτά για τα μέσα δικτύωσης, ότι από 20 και πλέον χρόνια το ΕΣΕΛΟΝ παρακολουθούσε τα πάντα που αφορούσαν ηλεκτρονικές και συμβατικές επικοινωνίες; Κι όμως επέμεναν ότι το Φ/Β είναι όπλο ανατροπής στα χέρια του λαού! Στην πραγματικότητα ήταν το τυρί στη φάκα άλωσης κάθε απόπειρας οργάνωσης των λαών και των λαϊκών κινημάτων. Τόσο πολύ μάλιστα που οι υπηρεσίες της άρχουσας τάξης να έχουν κάθε πληροφορία, για το επόμενο βήμα, στο πιάτο τους. Αν δεν κάνει απορία πως εγκλωβίζονται οι λαϊκές  μάζες π.χ. στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα και αλλού, τότε χαμένος κόπος όλα τα παραπάνω. Απλώς η άρχουσα τάξη θα εξουσιάζει χάρη στην πληροφόρηση που της δίνουν οι επίδοξοι μικροαστοί επαναστάτες που νομίζουν ότι ελέγχουν τους ελεγκτές τους!

Μόνο αν έχει ο εξεγερμένος λαός και ειδικά η εργατική τάξη ένα δικό της επαναστατικό κέντρο εξουσίας με δικά της μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης, μη ελεγχόμενα, είναι δυνατόν να γίνει ανατροπή με τη δύναμη και την οργάνωση των μαζών. Διαφορετικά θα πηγαίνουν πάντα σαν αρνιά το πολιτικό και ενίοτε στο φυσικό σφαγείο.

Αφορμή για τα παραπάνω σχόλια έδωσε η δημοσιοποίηση μιας ακόμη πλευράς του ρόλου των νέων τεχνολογιών και της κοινωνικής δικτύωσης στον έλεγχο των μαζών και των επαναστατικών κινημάτων ώστε προληπτικά να θωρακιστεί η αστική εξουσία σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Κέντρα μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούν, αναλύουν και κατατάσσουν κάθε πληροφορία, φωτογραφία, μήνυμα, σύνθημα, ανάλυση και θέση, όποιος και αν τη δημοσιεύει, όποιος και αν την κοινοποιεί.

Μόνο το XKeyScore, το αμερικάνικο κέντρο παρακολούθησης του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών επικοινωνών, καταγράφει 2 τρισεκατομμύρια αρχεία τη μέρα τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται ειδικοί αναλυτές!

Είναι κάποιος που έχει αμφιβολία για το ρόλο του διαδικτύου; Είναι κάποιος που θέλει να χλευάσει το ΚΚΕ όταν προειδοποιούσε για το ρόλο των κοινωνικών δικτυώσεων και γιατί πρέπει να μη κοινοποιούμε εκεί προσωπικά και άλλα πολιτικά στοιχεία που δεν είναι γνωστά και δημοσιεύσιμα; Και μήπως αυτοί που χλεύαζαν αυτή την άποψη δεν έλεγαν στην ουσία «μην ακούτε το ΚΚΕ, εσείς συνεχίστε άφοβα να προσφέρετε στο πιάτο των ΗΠΑ όσα στοιχεία και μυστικά έχετε;».

Η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, 2/8/2013, μας λέει:
«Αυτό είναι το πανίσχυρο εργαλείο της NSA που καταγράφει κάθε διαδικτυακή κίνηση μας»

Σνόουντεν: Οι Δυτικοί συνεργάζονται με τη NSA

Νέα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο πληροφοριοδότης της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, αποκαλύπτοντας το μυστικό πανίσχυρο εργαλείο που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας για να παρακολουθεί κάθε κίνηση των χρηστών του διαδικτύου.

Πρόκειται για το XKeyScore το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο τις σελίδες που επισκεπτόμαστε και το ιστορικό των αναζητήσεων μας, αλλά ακόμη και τις συνομιλίες μας στο chat του Facebook, το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και γενικά οτιδήποτε κάνουμε στο διαδίκτυο.

 Ο Σνόουντεν έδωσε στη δημοσιότητα ένα απόρρητο αρχείο της NSA από το 2008 που περιέχει τεράστιο όγκο πληροφοριών για εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου από 150 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο (πιθανότατα ανάμεσα τους βρίσκεται και η Ελλάδα) .

Το XKeyScore ωστόσο δε περιορίζεται μόνο σε αγγλικά κείμενα, αφού «διαβάζει» μέχρι και κινέζικα αλλά και αραβικά, ενώ είναι σε θέση να αποκρυπτογραφεί κρυπτογραφημένα έγγραφα και συνομιλίες και να βρίσκει τη γεωγραφική τους τοποθεσία.

Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο που παρέδωσε ο Σνόουντεν, αναφέρεται ότι περισσότεροι από 300 τρομοκράτες συνελήφθησαν χάρη στο XKeyScore το οποίο καταγράφει 2 τρισεκατομμύρια αρχεία τη μέρα τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται ειδικοί αναλυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου