Σελίδες

5 Αυγ 2013

Καρφί στο μάτι τους το ΚΚΕ και η φωνή του


Δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστες ώρες για να ανέβουν στα κάγκελα τα παπαγαλάκια όλων των αποχρώσεων και να επιτεθούν με βρωμιές στο ΚΚΕ, με αφορμή την πώληση του «902». «Το ΚΚΕ πουλάει τη συχνότητα στους καπιταλιστές», «το ΚΚΕ απολύει εργαζόμενους όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις», «το ΚΚΕ θα μπορούσε να θέσει τον "902" στη διάθεση της "αριστεράς", αντί να τον πουλήσει» και άλλα παρόμοια, είναι μερικά απ' όσα έγραψαν και είπαν τα τελευταία 24ωρα διάφοροι, από καλοπληρωμένους κονδυλοφόρους των μεγάλων δημοσιογραφικών συγκροτημάτων, μέχρι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και άλλων. Δεν εκπλήσσει η επίθεση, ούτε τα αντιΚΚΕ αντανακλαστικά τους. Οι προθέσεις τους, άλλωστε, αποκαλύπτονται και μόνο από το γεγονός ότι το ΚΚΕ είχε δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό, με ανακοίνωση της ΚΕ, ότι σκοπεύει να κλείσει τον «902», λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους που συνεπάγεται η λειτουργία του. Αρα, γιατί τέτοια πρεμούρα, αφού τους ήταν γνωστές οι αποφάσεις του Κόμματος;

Είναι φανερό ότι αυτοί που προσπαθούν να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, είναι οι πρώτοι που δεν θα ήθελαν να λειτουργεί ο σταθμός του Κόμματος. Τα 20 σχεδόν χρόνια της λειτουργίας του, ο «902» έδειξε στην πράξη τι σημαίνει να παράγεις ρεπορτάζ, ιστορικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και άλλες εκπομπές, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και για λογαριασμό της τάξης τους και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Να αποκαλύπτεις την ταξική αλήθεια, που τα αστικά ΜΜΕ κρύβουν. Η συμβολή του «902» υπήρξε καθοριστική στην προβολή της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, αλλά και στη μάχη ενάντια στις συγχύσεις και τις αυταπάτες που καλλιεργούν οι οπορτουνιστές, που τώρα μεταλλάσσονται σε σοσιαλδημοκράτες και αδημονούν να ασκήσουν διαχείριση από κυβερνητικό πόστο. Από αυτή τη σκοπιά, το «ενδιαφέρον» όλων για τον «902» και τους εργαζόμενους στον κομματικό σταθμό του ΚΚΕ είναι πέρα για πέρα υποκριτικό. Αλλωστε, αυτός που πρώτος πλήττεται από το κλείσιμο του «902» είναι το ίδιο το ΚΚΕ, που χάνει από ανάγκη ένα βασικό εργαλείο στην προπαγάνδα του, έναν μαχητικό δίαυλο στην επικοινωνία του με το λαό, για την προβολή και την εκλαΐκευση της πολιτικής του πρότασης.
Οι λόγοι που κλείνει ο σταθμός του ΚΚΕ είναι καθαρά οικονομικοί. Μέχρι και πριν την κρίση, τα έξοδα λειτουργίας του σταθμού βάραιναν κατά 70% το ΚΚΕ και μόνο ένα 30% προέρχονταν από διαφημίσεις. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την πτώση της διαφήμισης κατά 61% σε ό,τι αφορά στον «902». Ως αποτέλεσμα, η συμμετοχή του ΚΚΕ στα έξοδα λειτουργίας του σταθμού εκτοξεύτηκε στο 85%. Τα κόστη αυτά, σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα χρέη του σταθμού και τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κόμμα και δεν τα έχει κρύψει από το λαό, καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας του «902». Γι' αυτό η ΚΕ του ΚΚΕ ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψει τη λειτουργία του σταθμού, ο οποίος επαναλειτούργησε προσωρινά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες επίσης αναλύθηκαν από το Κόμμα στο λαό.
Με δεδομένες τις εξελίξεις, το Κόμμα είχε δύο εναλλακτικές λύσεις: Η μία ήταν να κλείσει το σταθμό και να απολύσει όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να έχει τη δυνατότητα έστω και μελλοντικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντί τους. Η άλλη ήταν να πωληθεί η εταιρεία «Ραδιοτηλεοπτική», μέσω της οποίας λειτουργούσε ο σταθμός του ΚΚΕ και η οποία αποτελεί περιουσιακό του στοιχείο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Κόμματος απέναντι στους εργαζόμενους, που αναγκαστικά χάνουν τη δουλειά τους, αλλά και απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ΚΚΕ επέλεξε τη δεύτερη, προς απογοήτευση προφανώς όσων θα ήθελαν να κλείσει ο σταθμός και από πάνω να το συκοφαντούν ότι άφησε ακάλυπτους τους εργαζόμενους. Σημειώνεται ακόμα ότι το ΚΚΕ δεν πουλάει τη συχνότητα από την οποία εκπέμπει ο «902», αφού αυτή αποτελεί δημόσια περιουσία. Πουλάει την εταιρεία και τις υποδομές της, οι οποίες φτιάχτηκαν με την οικονομική συμβολή χιλιάδων μελών και φίλων του Κόμματος και αποτελούν δική του περιουσία.
Η υποκρισία τους δεν έχει όρια, αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί άλλαξαν χέρια τα τελευταία χρόνια (ALPHA, ΣΚΑΪ, STAR κ.ά.) και η είδηση πέρασε στα μονόστηλα των αστικών εφημερίδων. Τώρα λένε ότι το ΚΚΕ πουλάει το σταθμό σε καπιταλιστές, κρύβοντας ότι στον καπιταλισμό ο αγοραστής ενός ΜΜΕ δεν μπορεί να είναι το Δημόσιο ή ένα μεμονωμένο άτομο, παρά μόνο ένας ιδιώτης επιχειρηματίας, δηλαδή μια καπιταλιστική επιχείρηση. Ο «902» τίμησε την αποστολή του και τα χρόνια της λειτουργίας του αποτέλεσε μετερίζι για να ακούγεται η φωνή των εργαζομένων και του ΚΚΕ, σε βάρος των καπιταλιστών και της εξουσίας τους. Γι' αυτό άλλωστε βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο του συστήματος, με απειλές, συκοφαντίες και βρώμικες επιθέσεις σε βάρος του. Ο «902» δεν λειτουργούσε για να παράγει κέρδος προς όφελος του ενός ή του άλλου καπιταλιστή. Ούτε για να προπαγανδίζει τα ιδιαίτερα συμφέροντά του, ενάντια στους άλλους. Ηταν εργαλείο προπαγάνδας στα χέρια του ΚΚΕ, ενάντια συνολικά στους αστούς, στην πολιτική και την ιδεολογία τους.
Βέβαια, ο «902» και οι άλλες επιχειρήσεις του Κόμματος δεν είναι σοσιαλιστικές νησίδες. Λειτουργούν μέσα στον καπιταλισμό και υφίστανται τις συνέπειες των νόμων του, άρα και της κρίσης του. Στις σημερινές συνθήκες, το κενό που δημιουργείται στην προπαγάνδα του ΚΚΕ από το κλείσιμο και την πώληση του «902» θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί από τον «Ριζοσπάστη» και το πόρταλ «902.gr», από τις ανακοινώσεις του Κόμματος και των Κομματικών Οργανώσεων, από την ακόμα πιο θαρρετή και μαζική συζήτηση των κομμουνιστών με τους εργαζόμενους και το λαό, στους τόπους δουλειάς και κατοικίας. Οσοι νομίζουν ότι με το κλείσιμο του «902» βρήκαν μια ακόμη αφορμή να πλήξουν τη σχέση του ΚΚΕ με το λαό, πανηγυρίζοντας στα μουλωχτά για το σταμάτημα της λειτουργίας του, γρήγορα θα αποδειχτούν ξανά γελασμένοι.
902.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος5/8/13, 11:32 μ.μ.

    Ο 902 κλείνει - Ο αγώνας συνεχίζεται
    Δυσάρεστη σίγουρα η είδηση του κλεισίματος του 902 αριστερά. Ηταν όμως κάτι που όλοι όσοι βρίσκονταν κοντά στον 902 και το ΚΚΕ γνώριζαν. Ηταν εντελώς αδύνατον για το ΚΚΕ να αντέξει το οικονομικό κόστος της λειτουργίας του σταθμού. Οταν και αν δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες από το ΚΚΕ θα αναφερθούμε κι εμείς.
    Θέλω να πω ότι θεωρώ τιμή μου που βρέθηκα αυτούς τους 7 περίπου μήνες στο ραδιόφωνο του 902 προσφέροντας όσο μπορούσα στη στήριξη του σταθμού και ότι φυσικά θα είμαι στη διάθεση της όποιας νέας προσπάθειας αποφασιστεί.
    Από εκεί και πέρα για τα όσα λέγονται και γράφονται εδώ κι εκεί με αφορμή το κλείσιμο του 902 Αριστερά έχω να πώ μόνο ένα. Και μόνο το ότι τόσο πιστοί "φίλοι" του λαού και των εργαζόμενων βρήκαν αφορμή και πάλι να επιτεθούν στο ΚΚΕ δείχνει ποιος είναι πραγματικά ο πόνος τους και ποιο κόμμα αποτελεί πραγματικά απειλή για το σύστημα. Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν για παράδειγμα ΤΑ ΝΕΑ αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης και σχολιασμού για να βγάλουν συμπεράσματα. Μάλιστα δεν μπορεί να μην προκαλεί έστω κάποια ερωτήματα το ότι αυτοί που κυρίως αναφέρονται στην πρόταση για πιθανή χρήση του 902 από "την Αριστερά" γενικά, χρησιμοποίησαν σαν πηγή τους το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ για το κλείσιμο του 902. Όσο γι αυτούς που καλοπροαίρετα μπορεί να σκέφτονται ότι μπορεί μια τέτοια προοπτική να είχε κάτι να προσφέρει στην υπόθεση του λαού και το "να αλλάξει επιτέλους κάτι" ας απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα:"Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν να αλλάξει;"

    Ο αγώνας φυσικά δε σταματάει, ούτε επηρεάζεται από το κλείσιμο ή το άνοιγμα ενός σταθμού. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Μπροστά μας είναι μόνο το δίκιο της υπόθεσης για την οποία παλεύουμε. Εμείς θα νικήσουμε στο τέλος! Πάντα μπροστά με πίστη στη νίκη!
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
    Για την αντιγραφή Ιφιγένεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή