Σελίδες

18 Αυγ 2013

Στο κενό οι συκοφαντίες για το ΚΚΕ και τον «902»


Πληρωμένη απάντηση πήραν οι συκοφάντες του ΚΚΕ, που με αφορμή την πώληση του «902» έγραψαν και είπαν ένα σωρό αθλιότητες, για να πλήξουν το ηθικό κύρος του Κόμματος στα μάτια του λαού. Ποιοι πρωτοστάτησαν σ' αυτή την επίθεση; Το συγκρότημα Λαμπράκη, με τα «Νέα», και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος αναδείχτηκε σε κολαούζο του συγκροτήματος και των άλλων αστικών Μέσων, που προσπάθησαν να χτυπήσουν το ΚΚΕ.
Σε ό,τι αφορά στο συγκρότημα, τα αντιΚΚΕ μυθεύματα έφτασε να τα διαχειρίζεται απευθείας η διεύθυνση της εφημερίδας. Στην πλειοψηφία τους, τα «ρεπορτάζ» των «Νέων» ήταν ανώνυμα και δεν περιείχαν την παραμικρή είδηση. Ανακύκλωναν τις ανακοινώσεις που έβγαζε το ίδιο το ΚΚΕ, διανθισμένες με ψέματα και προβοκατόρικα υπονοούμενα. Τα «Νέα» έφτασαν να κάνουν πρωτοσέλιδο την πώληση του «902», επιβεβαιώνοντας ότι η ανάδειξη του θέματος ήταν επιλογή της διεύθυνσης της εφημερίδας, εκδότης της οποίας είναι ο Στ. Ψυχάρης.

Ο Στ. Ψυχάρης είναι επίσης ένας από τους μεγαλομετόχους στην εταιρεία «Τηλέτυπος», στην οποία ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός «Μέγκα». Αυτό εξηγεί εν μέρει το μένος του συγκροτήματος για την πώληση του «902». Ο ανταγωνισμός στα αστικά ΜΜΕ μεγαλώνει και ο καθένας προσπαθεί να διατηρήσει και να διευρύνει το κομμάτι του από την «πίτα». Πρόκειται για έναν επιχειρηματικό πόλεμο, στον οποίο προσπαθούν να εμπλέξουν το ΚΚΕ, για να κρύψουν ότι η σαπίλα του συστήματος που υπηρετούν είναι όλη δικιά τους.
Υπάρχει όμως και πολιτικό κίνητρο στον αντιΚΚΕ παροξυσμό τους. Το αποκαλύπτει η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το συγκρότημα και η ανάδειξη του Παπαδημούλη σε αιχμή της συκοφαντικής επίθεσης ενάντια στο Κόμμα. Μια βδομάδα πριν προκύψει το ζήτημα με τον «902», το «Βήμα» φιλοξενούσε συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη, την οποία η εφημερίδα του ΔΟΛ διαφήμιζε σαν επιβεβαίωση της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στο «ρεαλισμό».
Φαίνεται πως το συγκρότημα βρήκε «άλογο» να ποντάρει στη διαμόρφωση του νέου δίπολου. Και επειδή το ΚΚΕ πολεμάει πολιτικά και ξεσκεπάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΔΟΛ οξύνει το μέτωπο απέναντι στο Κόμμα, όχι με πολιτικά επιχειρήματα, αλλά με αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα απ' όλα: Με αντικομμουνισμό. Με τον ίδιο τρόπο κατέθετε πάντα τα διαπιστευτήριά του στο σύστημα, κατηγορώντας το ΚΚΕ άλλοτε για εμπόριο όπλων και ναρκωτικών (1991), άλλοτε για σχέσεις με την εταιρεία «Γερμανός» (2007) και τώρα για αδιαφανείς δοσοληψίες για την πώληση του «902». Σε όλες τις περιπτώσεις έφαγαν τα μούτρα τους.
Περί «νομιμότητας»...
Ξέρουν ότι το ΚΚΕ είναι πεντακάθαρο και γράφουν συνειδητά ψέματα για να το πολεμήσουν. Τι λένε τώρα; Οτι υπάρχει ζήτημα «νομιμότητας» στις διαδικασίες πώλησης του σταθμού. Λένε ψέματα. Το ΚΚΕ, με αναρτήσεις στο portal του «902», έχει ενημερώσει ότι όλες οι διαδικασίες έγιναν σύμφωνα με το νόμο. Οτι τηρήθηκαν όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στην εφορία, στο ΕΣΡ, στους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Τίποτα «αδιαφανές» δεν υπάρχει. Αλλωστε, ο φάκελος είναι κατατεθειμένος στο ΕΣΡ και τίποτα δε θα μπορούσε να μείνει κρυφό.
Οσο για το αν νομιμοποιείται το ΚΚΕ να πουλάει την εταιρεία που συνέστησε για να έχει τηλεόραση και ραδιόφωνο, εδώ η υποκρισία τους χτυπάει κόκκινο. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί άλλαξαν χέρια (ALPHA, ΣΚΑΪ, STAR κ.ά.). Ορισμένοι, μάλιστα, απ' αυτούς μεταπωλήθηκαν μια και δυο φορές, και η είδηση πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων. Μόνο η πώληση του «902» έγινε πρωτοσέλιδο στον αστικό Τύπο και αυτό λέει πολλά για τις σκοπιμότητες ενάντια στο Κόμμα.
Λένε οι προβοκάτορες: Το ΚΚΕ που καταγγέλλει τον καπιταλισμό, πώς γίνεται να πουλάει το σταθμό σε μια καπιταλιστική επιχείρηση; Και γιατί δεν ανακοινώνει τα στοιχεία του αγοραστή; Το ΚΚΕ πούλησε τον «902» σε μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο, που λειτουργεί με βάση το Δίκαιο και τους νόμους της χώρας. Ο αγοραστής θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα ήταν καπιταλιστική επιχείρηση, αφού στον καπιταλισμό, ένας τηλεοπτικός σταθμός δεν μπορεί να πουληθεί στον μπακάλη της γειτονιάς, ούτε βέβαια στο Δημόσιο. Αρα, γιατί ωρύονται;
Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, δημοσιοποίησε όλα τα στοιχεία που το αφορούν: Το όνομα της αγοράστριας εταιρείας, τη διαδικασία πώλησης, όρους του συμβολαίου (όπως, για παράδειγμα, ότι η «Ραδιοτηλεοπτική» δε θα δοθεί ούτε θα μεταπωληθεί σε πολιτικό κόμμα), τους λόγους της πώλησης του «902», που έχουν να κάνουν συνολικά με τις οικονομικές δυσκολίες του Κόμματος. Ο αγοραστής είναι αυτός που θα πρέπει να ενημερώσει για τις δικές του δραστηριότητες, όταν κληθεί από το ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος. Γιατί λοιπόν τέτοιος ντόρος;
Από το βούρκο μιλάνε για «ηθική»
Οταν η προπαγάνδα για τη «νομιμότητα» της πώλησης του «902» «έπιασε πάτο», ανακάλυψαν ότι «δεν είναι ηθικό» το ΚΚΕ να πουλάει το σταθμό του και να απολύει εργαζόμενους. Συγκρίνουν το ΚΚΕ με τους καπιταλιστές εργοδότες, που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και απολύουν.
Κουβέντα δε λένε για το γεγονός ότι το ΚΚΕ πουλάει τον «902» για να μπορέσει να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, τις οφειλές του στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι καπιταλιστές, αντίθετα, ποτέ δεν πουλάνε την ιδιοκτησία τους για να αποδώσουν τα στοιχειώδη στους απολυμένους. Πουλάνε για το κέρδος και απολύουν για τον ίδιο λόγο, κάνοντας ό,τι μπορούν για να γλιτώσουν από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους και τα Ταμεία, στα οποία οι επιχειρηματίες αθροιστικά χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους.
Κουβέντα δε λένε, επίσης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον «902», με άρθρα και σχόλια στο portal και στο «Ριζοσπάστη», φτύνουν αυτούς που παριστάνουν τους «φίλους» τους, για να χτυπήσουν το ΚΚΕ. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι, που για χρόνια υπερασπίστηκαν την άλλη φωνή στη δημοσιογραφία, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό, μέσα από τις συχνότητες του «902», είναι για τα «Νέα» «οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που ελέγχει το ΚΚΕ, οι οποίοι (τι να κάνουν;), πλέκουν το εγκώμιο του εργοδότη τους». Ετσι αντιλαμβάνονται τα «Νέα» τη συνειδητή στράτευση με το Κόμμα, για ιδανικά που σιχαίνονται οι αστοί και οι δημοσιογράφοι τους.
Τι πιο τίμιο και ειλικρινές από αυτό που κάνει το ΚΚΕ; Δεν έκρυψε ποτέ από τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του, τους εργαζόμενους στις κομματικές επιχειρήσεις, τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάει το Κόμμα και τις προσπάθειες που κάνει για να ορθοποδήσει. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σκοπεύει να σταματήσει οριστικά τη λειτουργία του «902», για οικονομικούς λόγους. Αυτό που προέκυψε ως δυνατότητα στην πορεία, ήταν να πωληθεί η «Ραδιοτηλεοπτική». Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονταν οι αποζημιώσεις των απολυμένων εργαζομένων και η αποπληρωμή των χρεών του σταθμού στα Ταμεία και τους άλλους οργανισμούς.
Γιατί είναι «ανήθικο» το γεγονός ότι το ΚΚΕ επέλεξε την πώληση και όχι μόνο την παύση λειτουργίας του σταθμού, που θα άφηνε τους εργαζόμενους χωρίς δεδουλευμένα και αποζημιώσεις και τα Ταμεία με χρωστούμενα; Μήπως αυτό ήθελαν, για να βρίσκουν έδαφος να χτυπούν το ΚΚΕ; Απάντηση σ' αυτό δε δίνουν το συγκρότημα και οι άλλοι, ούτε βέβαια ο Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν, άλλωστε, συνηθίσει όλοι στις επιχειρήσεις τους να δουλεύουν με «δανεικά κι αγύριστα» προς τους εργαζόμενους, τα Ταμεία, κι ας δανείζονται εκατομμύρια από τις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι ο «902» δεν χρωστάει δεκάρα τσακιστή σε καμιά τράπεζα, όταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όλες οι άλλες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές επιχειρήσεις είναι χρεωμένες μέχρι το λαιμό.
Αλλες είναι οι προθέσεις τους
Ετσι έχουν τα πράγματα και κανείς δεν μπορεί να παρουσιάζει την αλήθεια με το κεφάλι κάτω. Οσοι πίστεψαν ότι βρήκαν μια καλή ευκαιρία να λερώσουν το ΚΚΕ, θα διαψευστούν ξανά, όπως έγινε κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Κάθε αριστερός και ριζοσπάστης πρέπει με καθαρή ματιά να δει τα πράγματα, να βγάλει συμπεράσματα και να πάρει θέση. Το ΚΚΕ δεν έκρυψε την αλήθεια, ούτε για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ούτε για την πώληση του «902». Ο ντόρος που σηκώνουν οι αστικές εφημερίδες και ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλες σκοπιμότητες υπηρετούν και όχι την πολιτική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου