Σελίδες

17 Ιουλ 2013

Συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο: Την «αφωνία» για τα προνόμια των ομίλων κατήγγειλε το ΚΚΕ (VIDEO)




Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεσαν και σήμερα νομοθετικές βελτιώσεις και αλλαγές στο νομοσχέδιο, κυρίως σε ζητήματα στα οποία εμφανίζονται να αντιδρούν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Η βαθιά αντιλαϊκή ουσία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει ωστόσο στο ελάχιστο, καθώς πλήττει τις ζωές των εργαζομένων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την καθιέρωση κατώτατου μισθού πείνας με υπουργικές αποφάσεις, με τις χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες στο δημόσιο, το χτύπημα κοινωνικών υπηρεσιών, το πετσόκομμα κοινωνικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και την εξαπόλυση νέας φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα.
Στη σημερινή, κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στηλίτευσε την προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να «πατήσουν» πάνω στο θυμό του κόσμου, επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση στην τρόικα, τη Μέρκελ ή το Σόιμπλε. «Όχι ότι αυτοί είναι αθώοι του αίματος», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ωστόσο η απόσπαση μεταξύ των εξελίξεων στην οικονομία και την πολιτική ουσιαστικά αθωώνει τον πραγματικό υπεύθυνο των προβλημάτων του λαού. Σχολίασε, μάλιστα, την «αφωνία» που υπήρξε επί της ουσίας για τα σκανδαλώδη προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιαίτερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την κλιμακωτή φορολογική επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, λέγοντας πως η ολομέτωπη επίθεση στο συγκεκριμένο τομέα δεν αποτελεί πρόβλημα των τελευταίων τριών χρόνων,όπως ισχυρίζονται άλλα κόμματα. Θύμισε πως με ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, προωθήθηκε στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς όφελος της ανταποδοτικότητας, δηλαδή της φορολογίας, πως από τους δήμους ξεκίνησαν τα stage και η μαθητεία, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που καταργούσαν ΣΣΕ στο όνομα της ανεργίας. «Όταν τότε προειδοποιούσαμε ότι θα καταργηθεί η μονιμότητα στο δημόσιο, μας κοιτούσαν περίεργα», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως ακριβώς αυτό θεσμοθετεί τώρα η κυβέρνηση, την ύπαρξη ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο δημόσιο. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως στα Τεχνικά Λύκεια θα απολυθούν καθηγητές με μόνιμη θέση και θα επαναπροσληφθούν ως ωρομίσθιοι.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης πως η διάταξη για τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων δεν αφορά μόνο το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θωρακίζει και σε νομικό επίπεδο την εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους. Ανεξάρτητα πολιτικής διαχείρισης και κομμάτων, η εξέλιξη των πραγμάτων θα οδηγεί σε συνεχείς θυσίες την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου