Σελίδες

5 Ιουλ 2013

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Του Κουτρούλη ο γάμος!


Η μάχη της λίστας, της συνιστώσας και της σταυροδοσίας δίνεται στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στο συνέδριο του κόμματος που γίνεται σε λίγο καιρό. Έτσι, χτες μόλις διαβάσαμε στις εφημερίδες για στελέχη πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν εκλέχτηκαν αντιπρόσωποι στο συνέδριο, για αντεγκλήσεις γύρω από την πρόταση για αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Για παράδειγμα, διαβάσαμε χτες στα ΝΕΑ ότι η Σόφη Παπαδόγιαννη του «αριστερού ρεύματος» και ο Γιάννης Θεωνάς της ΚΕΔΑ δεν εκλέχτηκαν από τις οργανώσεις τους ως αντιπρόσωποι για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ΝΕΑ επικαλούνται στελέχη της μειοψηφίας, που δεν θεωρούν τυχαία αυτά τα «επιλεκτικά κοψίματα»… 
Πολλά από αυτά και ακόμα περισσότερα δίνουν και παίρνουν εδώ και καιρό στο διαδίκτυο, όμως φαίνεται ότι δεν τσίγκλησαν την ευαίσθητη μύτη των λαγωνικών του αστικού Τύπου, παρόλο που δεν κρύβονται όλα πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου, αλλά υπογράφονται με το ονοματεπώνυμο του μέλους ή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, από τη μέρα της δημοσιοποίησης των θέσεων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο, έχουν καταγραφεί επώνυμες (και ανώνυμες) καταγγελίες μελών του ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τις προθεσμίες συμμετοχής στον προσυνεδριακό διάλογο, ούτε για το προαπαιτούμενο των 100 υπογραφών μελών προκειμένου να μπει στο διάλογο μια εισήγηση. 

Επίσης, υπάρχει τουλάχιστον μια Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ (Ζωγράφου) η οποία έχει ψηφίσει στη γενική της συνέλευση πρόταση προς την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για αναβολή του Συνεδρίου. Η πρόταση δημοσιεύεται σε ένα μπλογκ με τον τίτλο «Κρίκος. Μπλογκ μελών του ΣΥΡΙΖΑ», όπου επίσης γίνεται από τις 18 Ιούνη συλλογή υπογραφών μελών του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα την αναβολή του συνεδρίου, με το σκεπτικό ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για ουσιαστική συζήτηση στις οργανώσεις… 
Πέρα, όμως, από τα παραπάνω υπάρχει και η συζήτηση για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει αναγγείλει την πρόταση προς το συνέδριο για αυτοδιάλυση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση που έχει συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές. Για παράδειγμα, στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε κοινή δήλωση των Μ. Γλέζου, Γ. Θεωνά και Α. Νταβανέλου, οι οποίοι ως επικεφαλής τριών συνιστωσών ζητούν να αποσυρθεί η πρόταση για αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Το ίδιο ζητάει και το ΔΗΚΚΙ.  
Μάλιστα, δυο μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γρηγόρης Δεμέστιχας και ο Μιχάλης Βεργίτσης, σε άρθρο τους στο σάιτ «rproject.gr» επισημαίνουν: «Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα, κανείς δε δικαιούται να ξεχνά μια σημαντική εμπειρία: Υπό το πρόσχημα της μετάβασης σε ένα "ανοιχτό κόμμα" που θα στηρίζεται, τάχα, στη "συμμετοχή των μελών και των ψηφοφόρων του", η όψιμη σοσιαλδημοκρατία της εποχής του νεοφιλελευθερισμού κατάργησε και τα τελευταία απομεινάρια συντεταγμένης λειτουργίας και εσωκομματικής δημοκρατίας στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, εγκαθιστώντας στην πραγματικότητα ένα πολύ "κλειστό κόμμα παραγόντων και μηχανισμών", όχι βέβαια των "συνιστωσών" τους, αλλά του αρχηγικού περιβάλλοντος».
Είναι, όμως η εκλογή ή η μη εκλογή ενός μέλους ή στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπροσώπου στο συνέδριο υπόθεση ελεύθερης επιλογής των μελών; Αποφασίζουν τα μέλη μόνα τους ή μήπως έχουν και κανέναν …«μπούσουλα»; 
Μια απάντηση σε αυτό δίνει ένα μπλογκ που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τιτλοφορείται (Ένωση Οπαδών για τη ΣΥσπείρωση της ΡΙζοσπαστικής Αριστεράς), οι συντελεστές του οποίου προτείνουν την κατάργηση των λιστών. Την πρόταση αιτιολογούν με την παρακάτω εξιστόρηση:«Το πραγματικό πρόβλημα που προέκυψε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στην 1η Πανελλαδική δεν ήταν το θέμα των λιστών για τις τάσεις και τα ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιες άλλες παράλληλες λίστες, οι λίστες σταυροδοσίας, όπου παρουσιάστηκε και το φαινόμενο να πέσουν μέσα στην κάλπη φωτοτυπίες σταυρωμένων ψηφοδελτίων!... Στην 1η Πνελλαδική λοιπόν υπήρξαν διαφορετικές λίστες και η εκλογή των μελών της ΚΕ έγινε με απλή αναλογική ανάμεσα στις λίστες σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα του Συνασπισμού. Το επίδικο όμως των μηχανισμών δεν ήταν το πώς να εκφραστεί η αναλογικότητα των απόψεων στη συγκρότηση των οργάνων, αλλά το πώς να εκλεγούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα (τα "πρωτοπαλίκαρα" δηλαδή) που είχαν επιλέξει οι μηχανισμοί στις μεταξύ τους συμφωνίες (…) Πώς αλλιώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η συμφωνία για το ότι θα πρέπει να εκλεγούν οι τάδε από το Αριστερό Ρεύμα (το οποίο έχει και εσωτερική επετηρίδα κληρονομημένη από τον Συνασπισμό) και οι δείνα από την ΔΕΑ, το ΚΟΚΚΙΝΟ, την ΑΠΟ και μερικοί “ανένταχτοι” παράγοντες; Τελικά δεν εκλέχτηκε ούτε ένα μέλος στην ΚΕ χωρίς να έχει καταγραφεί το ονοματάκι του σε κάποια από τις λίστες σταυροδοσίας που είχαν καταρτίσει οι μηχανισμοί. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του “ΣΥΡΙΖΑ των μελών”;».
Φυσικά, ακόμα και αν διαλυθούν οι συνιστώσες και διαχυθούν στον ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάλλαξής του σε ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αυτό δε σημαίνει ότι θα διαλυθούν οι τάσεις, οι φράξιες, οι ομάδες. Αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, να μάχονται μεταξύ τους στο πεδίο του συσχετισμού και να παίζουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού του λαού και με την πολυγλωσσία, όπως και ο ΣΥΝ πριν, όπως και το ΠΑΣΟΚ πολλές φορές στο παρελθόν και ακόμα και σήμερα. Όταν βασικός στόχος ενός κόμματος είναι να ψαρέψει σε θολά νερά, η πολυγλωσσία αποτελεί όχι μόνο χρήσιμο εργαλείο, αλλά και προαπαιτούμενο. 
Οι διαδικασίες στο εσωτερικό κάθε κόμματος είναι δική του υπόθεση. Όμως, ο τρόπος λειτουργίας των κομμάτων αποκαλύπτει πολλά και για το χαρακτήρα τους. Η οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και τη γραμμή του ως κόμματος σοσιαλδημοκρατικού, που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού, τα ιδανικά και τις αξίες της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και το σοσιαλισμό.
Όμως δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι ενώ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ τα αστικά ΜΜΕ, με πρωτεργάτη την «Αυγή», αφιέρωναν σελίδες επί σελίδων και έδιναν βήμα σε διάφορους επίδοξους Σέρλοκ Χολμς να πουν τη γνώμη τους για τον ανύπαρκτο «χαμό στο Συνέδριο του ΚΚΕ», τα ίδια ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με ένα είδος «όρκου σιωπής» προκειμένου να μην τσαλακωθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Τυχαίο; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου