Σελίδες

6 Ιουν 2013

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 
Παρατίθεται η συνέντευξη:
- Πώς ιεραρχεί το ΚΚΕ τις βασικές του προτεραιότητες μετά το 19ο Συνέδριό του και πώς προετοιμάζεται γι’ αυτές;
- Οι πολιτικές αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου, προσαρμοσμένες στις εξελίξεις, το νέο Πρόγραμμα, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στη συνολική ανάπτυξη της σκέψης και πρακτικής δράσης όλου του Κόμματος, μπορούν να γίνουν κατευθυντήριες ιδέες, θέσεις στη δράση των λαϊκών μαζών, της νεολαίας, πρώτα απ’ όλα της εργατικής τάξης. Στο Κόμμα και την ΚΝΕ παίρνουμε όλα εκείνα τα συνδυασμένα μέτρα για να μπορέσουμε να
ανταποκριθούμε στην αποστολή μας, να ηγηθούμε της πάλης της εργατικής τάξης για την κοινωνική συμμαχία, στον αγώνα για την κατάκτηση της εξουσίας. 
Η πάλη μας σήμερα στόχο έχει τη συσπείρωση δυνάμεων με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα, τη διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού, τη Λαϊκή Συμμαχία των δυνάμεων που έχουν συμφέρον να παλέψουν ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον καπιταλισμό, την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στους χώρους της μόρφωσης, όπως της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στα σχολεία, στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
- Θεμελιακή θέση του ΚΚΕ είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων από τη λαϊκή εξουσία. Ποιες θα είναι οι σχέσεις της λαϊκής εξουσίας με τους ξένους μονοπωλιακούς ομίλους που διαθέτουν τεχνική βάση, έως ότου η λαϊκή οικονομία, σύμφωνα με την πρόταση του Κόμματος, αναπτύξει τη δική της τεχνική βάση ή ακόμα και στην περίπτωση που αντικειμενικά αυτό είναι αδύνατο;
- Η πρόταση εξουσίας και διεξόδου προς όφελος του λαού που προβάλλει το ΚΚΕ έχει ως βασική προϋπόθεση την αναγκαιότητα να αλλάξει χέρια η εξουσία και να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού.
Μια Λαϊκή Εξουσία η οποία θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα προχωρήσει στην αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους.
Αυτό δεν οδηγεί στην οικονομική απομόνωση της Ελλάδας, αλλά αντίθετα αυξάνει τις δυνατότητες αξιοποίησης, στη βάση της αμοιβαίας ωφέλειας, συμφωνιών σε διακρατικό επίπεδο που δεν αφορούν μόνο τις εισαγωγές και εξαγωγές, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ικανοποίηση των γενικότερων αναγκών για υποδομές και καλύτερη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
- Ως ΚΚΕ έχετε μιλήσει για την αναγκαιότητα και δυνατότητα του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας με λαϊκή εργατική εξουσία. Με δεδομένο το μεγάλο αριθμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πώς μπορεί να εφαρμοστεί κεντρικός σχεδιασμός; Τι εξασφαλίζει η οικονομική σας πρόταση ως βάση συμμετοχής στη Λαϊκή Συμμαχία διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων;
- Σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης και όξυνσης του ανταγωνισμού συγκεντρώνεται η οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, μια τάση η οποία ενισχύεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας χρεοκοπούν μαζικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σ’ αυτήν τη διαδικασία συγκέντρωσης και εξυπηρέτησης των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων εντάσσονται διαχρονικά και οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές, όπως η φορολογική πολιτική, οι αναπτυξιακοί νόμοι με τα διάφορα κίνητρα και η απελευθέρωση των αγορών και των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες διαμορφώνονται οι αντικειμενικοί όροι συμπόρευσης με την εργατική τάξη αυτών των στρωμάτων στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια. Γι’ αυτό και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Λαϊκής Συμμαχίας αποτελεί ο αντιμονοπωλιακός της προσανατολισμός.
Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού η οικονομία οργανώνεται στη βάση της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και προωθείται ο αγροτικός παραγωγικός συνεταιρισμός στον οποίο εντάσσονται οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες η ατομική εργασία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ιδιοκτητών που δεν χρησιμοποιούν μισθωτή εργασία θα αποτελεί μέρος του καταμερισμού της κοινωνικής εργασίας.
Με τον κεντρικό σχεδιασμό αξιοποιείται το σύνολο των αναπτυξιακών δυνατοτήτων για την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων ανθρώπινων αναγκών, διασφαλίζοντας ένα ανώτερο επίπεδο ζωής. Με τον κεντρικό σχεδιασμό αναπτύσσονται ισόρροπα κλάδοι και περιοχές, εξαλείφεται η ανεργία και αυξάνεται ο ελεύθερος χρόνος που διασφαλίζει την δυνατότητα για ενεργό συμμετοχή στην εργατική εξουσία και τον έλεγχο, στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
- Το ΚΚΕ από τις εκλογές ακόμα του 2012 έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου πολεμικής σύρραξης στην Ανατολική Μεσόγειο και εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτή. Σε μια τέτοια περίπτωση τι προτείνετε στον ελληνικό λαό;
- Ο κίνδυνος πολεμικής σύρραξης παραμένει μεγάλος, εξαιτίας των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα για την εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής. Η εργατική τάξη, ο λαός της χώρας πρέπει να είναι πολιτικά, ιδεολογικά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι να μην μπουν ανάμεσα στη διαμάχη των ιμπεριαλιστών, αλλά να βάλουν πλώρη για τη δική τους εξουσία, την εργατική λαϊκή εξουσία που θα κάνει λαϊκή περιουσία τον πλούτο της περιοχής.
 - Τι σημαίνει η θέση σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται σε σοσιαλδημοκρατία;
- Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού περνάει μέσα από τη διαμόρφωση δύο πόλων, του κεντροδεξιού με πυρήνα τη ΝΔ και του κεντροαριστερού με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δηλαδή μεταμορφώνεται σε ένα ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στην κακή εκδοχή του, με άλλα λόγια μετεξελίσσεται στον άλλο πόλο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης. Διεκδικεί, καλλιεργώντας τη λογική της ανάθεσης, της αναμονής, της προσαρμογής, ώστε να διαχειριστεί την κρίση του συστήματος προς όφελός του.
- Έχετε πει ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται από τις εν γένει εξελίξεις και την πορεία της κρίσης στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει απότομη στροφή της κατάστασης που να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις; Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτές;
- Οι εξελίξεις θα καθοριστούν από το βάθος της κρίσης στην Ευρωζώνη, συνεπώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα οδηγηθούμε σε μια μονομερή στάση στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους με έξοδο από την Ευρωζώνη ή σε παραμονή με νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ό,τι αυτό σημαίνει για μισθούς, συντάξεις και λοιπά δικαιώματα. Απ’ αυτή την άποψη οι πολιτικές εξελίξεις είναι καθημερινές και δεν αφορούν μόνο στο αν η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία, το οποίο θεωρούμε απίθανο. Οι αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου δίνουν στο ΚΚΕ τα βασικά όπλα και εφόδια να ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες. Η ετοιμότητα του ΚΚΕ, να γίνει ικανότητα, ετοιμότητα του λαού να αξιοποιήσει τις εξελίξεις για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές σε όφελός του.
- Έχετε μιλήσει για το ενδεχόμενο ακόμα και συμμετοχής της Χρυσής Αυγής στην επιχειρούμενη αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Τι σημαίνει αυτό το ενδεχόμενο για το ΚΚΕ και τι προτείνει στον ελληνικό λαό;
- Η διέξοδος από την κρίση, οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές θα οδηγήσουν και σε ένταση της κρατικής καταστολής με νέες μορφές. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το αστικό πολιτικό σύστημα - που μέσα σ’ αυτό δρα και όχι έξω από αυτό – αξιοποιεί τη Χρυσή Αυγή, αλλά και για να ενταθεί ο αντικομμουνισμός με τη θεωρία «των δύο άκρων». Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται από το σύστημα που γεννά τέτοια ναζιστικά μορφώματα. Αντιμετωπίζεται από τον οργανωμένο λαό, που μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους φορείς του μπορεί να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουν και τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου