Σελίδες

4 Ιουν 2013

Επείγει η έμπρακτη απάντηση

Πληθαίνουν οι μαγικές εικόνες: Πολυσέλιδες αναλύσεις μιλάνε για ευνοϊκότερες συνθήκες για τους καταναλωτές, για μείωση της ανεργίας ως και για ευτυχισμένους συνταξιούχους.

Μόλις σηκώσεις κεφάλι από την εφημερίδα έχεις απέναντι την πραγματικότητα:

- Για πάντα το χαράτσι που το λένε «εισφορά αλληλεγγύης», καθώς ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

- Διαρκώς μειούμενοι μισθοί (αυτό σημαίνει ο πανηγυρισμός για τη μείωση του κόστους εργασίας).

- Διαρκής μείωση στις συντάξεις, ως και κόψιμό τους - για λάθη στα στοιχεία, μιλάει η διοίκηση του ΙΚΑ. Κανένα λάθος δεν έκαναν οι συνταξιούχοι. Απλά η κυβέρνηση έβαλε στο χέρι κάμποσα εκατομμύρια ευρώ με μια ιδιότυπη στάση πληρωμών με την οποία κάθε μέρα κερδίζει τόκους.



Οι μέχρι τώρα περικοπές στις συντάξεις μαρτυρούν το τι ακολουθεί. Ηδη το 72,4% των συντάξεων δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ. Με τις νέες μειώσεις θα πέσουν κάτω από τα 400 ευρώ για να αντιστοιχηθούν στους μισθούς των 511 ευρώ.

Η όλη εξέλιξη είναι η χαρά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που ήδη εμφανίστηκαν με αφιερώματα να υποδεχτούν νέους πελάτες. Κι από εκεί που ήταν έτοιμες να βουλιάξουν καθώς δεν είχαν να πληρώσουν για τα παλιά συμβόλαια, τώρα ξεκινούν νέο κύκλο κερδοφορίας.
***

Είμαστε ήδη στο μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων. Είμαστε ήδη στο οι καπιταλιστές κερδίζουν από τη σφαγή.

Στην ίδια την «Καθημερινή», που μόνο για αντιπολίτευση δεν μπορεί να κατηγορηθεί, διαβάζουμε αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες καταγγέλλονται οι εξαγγελίες για την ανεργία και τη λιτότητα (σ.σ. για λόγους που έχουν να κάνουν με τα ειδικά συμφέροντα της κάθε ομάδας καπιταλιστών). Χαρακτηριστικό το απόσπασμα: «τι κάνει η Ευρώπη; Ξυπνά από τον λήθαργο κι εγκαταλείπει τη γερμανική συνταγή της λιτότητας υπέρ της ανάπτυξης; Πολύ καλό για να ήταν αληθινό (...) Πρόκειται για συνέχιση της λιτότητας με επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων: Γαλλία, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία πήραν δύο έτη παράταση για να ρίξουν το έλλειμμα κάτω από το 3% και Πορτογαλία, Ολλανδία πήραν ένα. Αποφεύγεται η άμεση λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, με αντάλλαγμα την προώθηση μεταρρυθμίσεων και (βασικότατο...) απορρύθμιση της αγοράς εργασίας (...) επιπλέον, πρόκειται και για ένα λογιστικό τρικ (...) Είναι μέτρα με ουσία όση εκείνη που έχουν οι εξαγγελίες για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων (...) Η κρίση «απελευθερώνει» εργατικό δυναμικό (στερεί από εκατομμύρια το δικαίωμα στην εργασία...) η γερμανική οικονομία εισάγει μετανάστες, νέους και μορφωμένους κυρίως. Ετσι, εκτός των άλλων, εκτονώνεται πριν καν εκδηλωθεί και η όποια πίεση για αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων (...) αυτό αποκαλείται "ευρωπαϊκή απάντηση στην ανεργία των νέων"».

Η απογείωση έρχεται όταν ο Παπαδήμος κάνει ερώτηση όλο αγωνία στον Ντάισελμπλουμ για την ανεργία κι εκείνος διατάσσει «πιστή εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Πρόκληση; Εμπαιγμός; Οποια λέξη είναι λίγη μπροστά σ' ό.τι βιώνουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων. Θεωρούν ότι έχει δουλειά όποιος «γράφει» μία ώρα τη βδομάδα!
***

Η απάντηση, από την πλευρά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, επείγει. Σ' αυτό το επείγον ανταποκρίνεται το κάλεσμα του ΚΚΕ για τη λαϊκή συμμαχία, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να εμποδιστούν τα χειρότερα για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης για αντιμετώπιση της κρίσης σε όφελος του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου