Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις - Άγρια κρατική καταστολή


Ίσως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδηλώνουν αυτήν τη στιγμή σε πλατείες, κεντρικές αρτηρίες και γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία επιτίθεται με βαρβαρότητα στους συγκεντρωμένους και υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δηλώνει αποφασισμένη να καταστείλει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι με πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις διαμαρτύρονται όχι μόνο για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πάρκο Γκεζί, αλλά υιοθετούν και συνθήματα, αιτήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στη γειτονική χώρα. Οι Τούρκοι κομμουνιστές με αποφασιστικότητα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις - Καταστολή από το αστικό κράτος
Πολύ μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε Άγκυρα, Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις. Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες για 4 νεκρούς διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και 1 στην Άγκυρα, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τις κρατικές αρχές και δεν μπορούν για την ώρα να επιβεβαιωθούν. Σε κάθε περίπτωση οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής είναι σκληρές και σώμα με σώμα. Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες (υπάρχουν αναφορές για 1.000), μερικοί εκ των οποίων σοβαρά, όπως ο διαδηλωτής στο συγκεκριμένο βίντεο.
Περίπου στις 16:00 η αστυνομία υποχώρησε από την πλατεία Ταξίμ, την οποία κατέλαβαν χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές. Φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Μερικοί από αυτούς καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Σε κοντινές περιοχές, όπως το Ντολμάμπαχτσε, η αστυνομία συνεχίζει ακατάπαυστα την επίθεση της στους διαδηλωτές. Επί της ουσίας, αυτήν τη στιγμή όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός φυσικά από το κυβερνών AKP απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, έχοντας φυσικά διαφορετικά αιτήματα και διαφορετικές σκοπιμότητες.
Την ίδια ώρα, στην Τουρκία δεν υπάρχει πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ο μεγαλύτερος πάροχος του διαδικτύου (ΤΤΝΕΤ) μπλοκάρει την πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP) με αποφασιστικότητα καλεί το λαό να βγει στο δρόμο, τονίζοντας ότι «αν υποκύψουμε τώρα, στο τέλος δεν θα μπορούμε να βγούμε καν στο δρόμο». Επισημαίνει την σχέση του πολέμου που έχει κηρύξει η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στον τουρκικό λαό με την ενεργή εμπλοκή της στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας.
Πάνω από 50.000 άνθρωποι διαδηλώνουν με τα μαχητικά μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε μια εντυπωσιακή κίνηση οι Τούρκοι κομμουνιστές το πρωί του Σαββάτου πέρασαν από την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης στην ευρωπαϊκή και προς την πλατεία Ταξίμ, μέσω της γέφυρας του Βοσπόρου, δείχνοντας την αποφασιστικότητα και την πυγμή τους να σπάσουν την κρατική καταστολή και τρομοκρατία.
Αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή πάνε μαζί
Η κυβέρνηση του AKP,  που εφαρμόζει σκληρή αντιλαϊκή πολιτική στην Τουρκία, προς όφελος της ανάπτυξης των τουρκικών μονοπωλίων, ενορχηστρώνει την επιχείρηση καταστολής των διαδηλώσεων. Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία για να επιβάλει «το νόμο και την τάξη» κατά τη δεύτερη μέρα των μεγάλων συγκεντρώσεων. «Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν» και πρόσθεσε: «Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες». «Υπήρξαν λάθη στις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας κυρίως στη χρήση του αερίου πιπεριού» είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει όπως έχει αποφασιστεί η ανέγερση του εμπορικού κέντρουκαι η αναπαλαίωση των κτιρίων κατά τα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή που βρίσκεται το πάρκο Γκεζί.
Ο Τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ σημείωσε: «Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις».
Ένα «τυχαίο» γεγονός
Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ύστερα από την επιχείρηση της αστυνομίας να απομακρύνει τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονταν στο πάρκο Γκεζί (κοντά στην πλατεία Ταξίμ) και το περιφρουρούσαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, για να απομακρύνουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές.
Στην πραγματικότητα και μέσω των κινητοποιήσεων αναδεικνύονται οι μεγάλες ταξικές αντιθέσεις στην τουρκική κοινωνία που, παρά τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης που απολαμβάνει η αστική τάξη, οι εργάτες αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της τζάμπα δουλειάς, χωρίς δικαιώματα, την ανεργία και τη φτώχεια. Σε μια περίοδο μάλιστα,  όπου η αστική τάξη της Τουρκίας, με όχημα τη θρησκεία επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή της και να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων,υπό τη «σημαία» του λεγόμενου «νέο-οθωμανισμού».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου