Σελίδες

18 Ιουν 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Με κάλπικα διλήμματα κρύβει την ταξική ουσία


«Κατώτερη των προσδοκιών» χαρακτήριζαν στελέχη του τη χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
«Κατώτερη των προσδοκιών» ήταν - κατά δήλωση στελεχών του - η χτεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα, υπό τον τίτλο «Πολιτικό συλλαλητήριο για τη δημοκρατία», με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα. Στη σκιά της μικρότερης του αναμενομένου συμμετοχής, παρά την κινητοποίηση κόσμου από γειτονικούς νομούς της Αττικής, αναζωπυρώθηκε η εσωκομματική «μουρμούρα», που ούτως ή άλλως συνοδεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το ιδρυτικό του συνέδριο.
Στο διά ταύτα, ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με την ιαχή «απόψε τελειώνουμε με την κυβέρνηση (...) κ. Σαμαρά τελειώσατε», δείχνοντας την αγωνία του να πείσει το λαό ότι το μόνο που έχει να προσδοκά από τους αγώνες του είναι να αντικαταστήσει τη σημερινή κυβέρνηση με μια άλλη, που όμως θα ασκήσει κι αυτή διαχείριση σε βάρος του.
Για να ψαρέψει σε θολά νερά, έβαλε στο μπλέντερ της δημαγωγίας τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44 με τις πλατείες των «αγανακτισμένων», και τα Ιουλιανά με τους πανηγυρισμούς «της αλλαγής του '81», για να πει ότι η πλατεία Συντάγματος, που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χτεσινή του συγκέντρωση, «στέλνει μήνυμα ανατροπής, ως εδώ η καταστροφή, ως εδώ η συρρίκνωση της δημοκρατίας»!

Αφού μίλησε για «σκοτάδια» και «γύψους», προτάσσοντας ψευτοδιλήμματα που συσκοτίζουν τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης που δέχεται σήμερα ο λαός και που πλευρά της είναι ο κλιμακούμενος κρατικός αυταρχισμός, υπερασπίστηκε τη δημοκρατία που «σε αυτόν τον τόπο την κατακτήσαμε με θυσίες», θέτοντας ως πρώτιστη μεταρρύθμιση το να «απαλλαγεί ο τόπος από την ακροδεξιά βαρβαρότητα»!
Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση καταστροφική και αντιδημοκρατική, ο Αλ. Τσίπρας θέλησε να πλασάρει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν το αντίθετό της. Σαν το κόμμα που θα ανορθώσει την οικονομία και θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία, αξιώνοντας απ' το λαό να κάνει χρήση της δυνατότητάς του «να αλλάξει την πορεία της καταστροφής», ισχυροποιώντας τις δομές του αστικού συστήματος που τον συντρίβει.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση καθαρά απ' τη σκοπιά μερίδων της αστικής τάξης, εγκαλώντας την γιατί «δεν διαπραγματεύτηκε», προφανώς καλύτερους όρους για λογαριασμό των αστών, ώστε να ξεπεράσουν ευκολότερα την κρίση, γιατί «δεν διασφάλισε τη δημοκρατική ομαλότητα» και «την κοινωνική γαλήνη», γιατί «δεν προσέλκυσε επενδυτές» και γιατί «αφαίμαξε πόρους απ' την οικονομία».
Από μια ομιλία προεκλογικού ύφους δεν μπορούσαν να λείπουν και τα μεγάλα «θα». Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε«μεγαλύτερη εθνική προτεραιότητα» την αντιμετώπιση της ανεργίας, εξηγώντας ότι αυτό θα το κάνει με«εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας που προτάσσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων σε όλα τα στάδια της παραγωγής». Στην πραγματικότητα, όμως, ενσωματώνουν εργαζόμενους και άνεργους στο σύστημα που τους πατάει στο λαιμό και ανοίγουν δρόμο στο κεφάλαιο να βάλει πιο βαθιά το χέρι σε τομείς που σχετίζονται με την Πρόνοια.
Ομοίως, για το λαό που στενάζει υποσχέθηκε φιλανθρωπία, αφού, όπως είπε, θα απαλύνει «τις πληγές του μέσα στις δομές αλληλεγγύης σε συνεργασία με τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας». Σε άλλο σημείο, διαμήνυσε στους αστούς ότι δεν αντιτάσσεται στις μεταρρυθμίσεις όσο αυτές έχουν στο επίκεντρο «τους ανθρώπους της παραγωγής και της καινοτομίας», όπου για τον ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται οι «καλοί» και «υγιείς» καπιταλιστές.
Υπέδειξε, τέλος, σαν χρέος «κάθε δημοκράτη» να βάλει πλάτες για την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό θώκο, για την «πατριωτική αλλαγή», την «πρόοδο», την οποία ταυτίζει με την κυβερνητική αλλαγή, χωρίς να ακουμπάει τα μονοπώλια και την κυριαρχία τους στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου