Σελίδες

14 Μαΐ 2013

«Φιρμάνια» των μονοπωλίων


Νέας κοπής λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια», οι υπουργικές αποφάσεις για τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, η ρύθμιση - δόκανο για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία, που αποτελεί και το προανάκρουσμα για τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, συγκαταλέγονται στα νέα μέτρα που η συγκυβέρνηση εγκαινιάζει, τις μέρες αυτές, στο πλαίσιο των «προαπαιτούμενων δράσεων», της γενικότερης συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ).
Με πρόσχημα και σαθρό άλλοθι την επίσημη φοροδιαφυγή στήνουν νέες φοροθηλιές στο διαλυμένο εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, έρχονται να τσεκάρουν τις δαπάνες των νοικοκυριών που αφορούν στις καταναλώσεις νερού,
ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια για την τεχνική διόγκωση του λαϊκού εισοδήματος και για την επιβολή αυξημένων φόρων και άλλων χαρατσιών. Επικαλούνται τον ...περιορισμό της επίσημης φοροδιαφυγής, λες και τα κάθε είδους σαπρόφυτα, μονοπώλια, επιχειρηματικοί όμιλοι και οι μεγαλομέτοχοί τους θα έπεφταν στο «δόκανο» μέσα από τους λογαριασμούς του ...νερού ή ακόμη και από τις τραπεζικές καταθέσεις που έτσι κι αλλιώς έχουν το ελεύθερο να τις διακινούν στις τράπεζες της Ελβετίας, τους κάθε είδους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.
Τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιήσουν σειρά από εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι λογαριασμοί ρεύματος με το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία για το 2013 θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τη ΔΕΗ από τον Ιούνη - Ιούλη. Εφόσον δεν πληρωθεί στη ΔΕΗ, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, τότε η σχετική κατάσταση θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών, για τη «βεβαίωση» του «οφειλόμενου τέλους». Στη συνέχεια θα κινούν τις διαδικασίες εναντίον των «οφειλετών» τους (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων κ.ά.). Η ίδια λογική των κατασχέσεων επικρέμεται και για τα παλαιότερης κοπής ληξιπρόθεσμα χαράτσια (μέχρι 31 Δεκέμβρη 2012) που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται ρητά στον πρόσφατο νόμο. Τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, που, όπως είναι απόλυτα δεδομένο, δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ούτε και στη νέα ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης», θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ίδια πρακτική των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων, απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία τους.
Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν προκειμένου να ανακάμψουν τα μονοπώλια και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Στη βίαιη αφαίρεση των πενιχρών ή και ανύπαρκτων λαϊκών εισοδημάτων (ο άνεργος επειδή δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι θα του κατάσχουν το σπίτι) αποσκοπεί η βαρβαρότητα που κλιμακώνουν μέσα από το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», κατεύθυνση που έρχονται να θωρακίσουν και με τα κάθε είδους φορολογικά φιρμάνια. Οι «από πάνω», με κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό, βαράνε στο ψαχνό, για να διαμορφώσουν φτηνότερους, περισσότερο ευέλικτους τους εργάτες, συνολικά τα λαϊκά στρώματα.
Μετερίζια της αντεπίθεσης να γίνουν οι Λαϊκές Επιτροπές, το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα, οι γειτονιές, ο χώρος της Παιδείας, η νεολαία, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, της φτωχής αγροτιάς, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε μέσα από το χτίσιμο και την ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας! Και ετοιμότητα, επαγρύπνηση, αλληλεγγύη στην πράξη κόντρα στις κατασχέσεις.
Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ» του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» της 14ης Μάη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου