Σελίδες

20 Απρ 2013

Στον απόηχο των γεγονότων στη Βοστώνη...


Την τελευταία βδομάδα η Βοστώνη βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Την Ημέρα των Πατριωτών, που γιορτάζεται η επέτειος από τις πρώτες μάχες της Αμερικάνικης Επανάστασης στη Μασαχουσέτη και που παραδοσιακά πραγματοποιείται ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο σκοτώνουν τρία άτομα και τραυματίζουν δεκάδες σκορπώντας τον τρόμο. Τις επόμενες μέρες είναι πρωτοφανής η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας παντού. Το γεγονός αξιοποιείται σε δύο επίπεδα, από τη μία καλλιεργείται αίσθημα ανασφάλειας και φόβου στον αμερικάνικο λαό δημιουργώντας έτσι πρόσφορο έδαφος για την αύξηση των μέτρων καταστολής, της αστυνομοκρατίας και του χαφιεδισμού. Από την άλλη, πατώντας στα αισθήματα του αμερικανικού λαού, προπαγανδίζεται για άλλη μια φορά ο μύθος του ενωμένου αμερικάνικου έθνους απέναντι σε κάθε επίθεση και εχθρό, δικαιολογώντας έτσι κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ σε άλλες χώρες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του αμερικάνικου κεφαλαίου.
Την Πέμπτη το βράδυ ένας αστυνομικός δέχεται επίθεση και δολοφονείται στην πανεπιστημιούπολη του ΜΙΤ. Το Κέμπριτζ και οι γύρω περιοχές μετατρέπονται σε σκηνικό από ταινία δράσης και η επιχείρηση καταδίωξης καταλήγει στην περιοχή του Γουότερ Τάουν όπου ο ένας από τους δύο ύποπτους σκοτώνεται από την αστυνομία ενώ ο άλλος διαφεύγει. Την επόμενη μέρα, όλη η περιοχή της Βοστώνης τίθεται σε συναγερμό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν λειτουργούν, τα πανεπιστήμια κλείνουν και ο κόσμος καλείται να μείνει μέσα.
Η πόλη μετατρέπεται σε νεκρό τοπίο ενώ το Γουότερ Τάουν, όπου συνεχίζονται οι έρευνες για το δεύτερο δράστη, είναι κατακλυσμένο από το FBI, την τοπική αστυνομία και το στρατό, γίνονται έρευνες σε πάνω από διακόσια σπίτια ενώ οι κάτοικοι είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους. Τελικά, το βράδυ της Παρασκευής ο δεύτερος ύποπτος συλλαμβάνεται τραυματισμένος.
Η αστυνομία βγάζει ανακοίνωση: «ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ. Το κυνηγητό τελείωσε. Η αναζήτηση ολοκληρώθηκε. Ο τρόμος τέλειωσε. Και η δικαιοσύνη κέρδισε. Ο ύποπτος είναι σε κράτηση». Τα γεγονότα και η συνέχειά τους είναι ιδιαίτερα ενδεικτική για το χαρακτήρα της αμερικανικής κοινωνίας.
Εκατοντάδες κάτοικοι του Γουότερ Τάουν βγαίνουν στους δρόμους και επευφημούν την αστυνομία. Πανηγυρίζουν, χειροκροτούν και φωνάζουν «USA – USA». Παράλληλα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν τις εικόνες εγκωμιάζοντας την αστυνομία και θαυμάζοντας την αντίδραση του κόσμου. Αρκετοί εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για το ότι νιώθουν πλέον ασφαλείς και οι δημοσιογράφοι εξαιρούν για μια ακόμη φορά το πνεύμα ηρωισμού και αλληλεγγύης που διακατέχει τους Αμερικάνους πολίτες.
Σε μία κοινωνία που η οπλοκατοχή είναι ελεύθερη και τα περιστατικά επιθέσεων με ανθρώπινα θύματα είναι πολύ συχνά, οι πολίτες πανηγυρίζουν για τη σύλληψη των δύο υπόπτων, θεωρώντας ότι έτσι εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους. Σε μία κοινωνία όπου το 15% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, όπου το ποσοστό αστέγων αυξάνεται ραγδαία και όπου σημειώνονται πολλοί θάνατοι λόγω μη πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη, με κάθε ευκαιρία προπαγανδίζεται η αλληλεγγύη και η ενότητα του αμερικανικού έθνους απέναντι σε κάθε εχθρό. Η αστυνομία και ο στρατός αναδεικνύονται σε υπερήρωες που σώζουν τον κόσμο με φαντασμαγορικά πλάνα που ικανοποιούν τη φαντασία των χολιγουνταναθρεμένων κατοίκων μιας μικρής πόλης. Οι «κακοί» είναι κι αυτοί απαραίτητοι για την ολοκλήρωση του σκηνικού και το καπιταλιστικό σύστημα με την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, με την παιδεία, τα ιδανικά, τα πρότυπα που καλλιεργεί, φροντίζει να μη λείψουν ποτέ. Ένα πολύ καλά στημένο σκηνικό του αμερικάνικου αστικού πολιτικού συστήματος που η αποκάλυψή του αποτελεί προϋπόθεση για τη χειραφέτηση του αμερικάνικου λαού, την ανασύνταξη του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος που η απουσία του στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα χτυπητή σε τέτοιες εξελίξεις.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου