Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Ατιμη επίθεση


Η καλά ενορχηστρωμένη επίθεση στο «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ συνεχίζεται με αφορμή τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που σαν συνέπεια έφεραν την αναγκαστική μείωση του προσωπικού και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του. Την ενορχηστρωμένη επίθεση διαφόρων επιτελείων άρχισε η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους έπιασε ο πόνος υπεράσπισης των εργαζομένων του «Ριζοσπάστη», και το λιγότερο που μπορεί να τους προσάψει κανείς είναι η υποκρισία που προσιδιάζει σε όλες τις δυνάμεις υπεράσπισης του καπιταλισμού, που ενταγμένες στο αστικό πολιτικό σύστημα, πασχίζουν για τη σωτηρία του. Αλλωστε, ποια υπεράσπιση των εργαζομένων και ποια προστασία μπορούν να τους προσφέρουν όταν προσπαθούν εναγωνίως να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού με πολιτική ανάπτυξης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Και δεν αμφισβητούν την εκμετάλλευση.

Η επίθεση στο «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ, απ' όλους όσους γίνεται, γίνεται ακριβώς επειδή βρίσκονται στο αντίπερα όχθη, πάνε κόντρα στο ρεύμα, αποκαλύπτουν εχθρούς και «άσπονδους φίλους» του λαού, σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως μπαίνουν εμπόδιο στην επιδίωξή τους να χειραγωγούν την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε πολιτική διαχείρισης του συστήματος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία της αξιοποίησης κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου στο σκοπό τους. Να δυσκολέψουν, να εμποδίσουν τη δράση του ΚΚΕ. Και βεβαίως, τα πάντα τα κρίνουν με όρους καπιταλισμού, επιχειρήσεων, πασχίζοντας να εντάξουν και το «Ριζοσπάστη» στην ίδια κατηγορία, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.
***

Ο «Ριζοσπάστης» είναι Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι η εφημερίδα της προβολής της πολιτικής και των θέσεων του ΚΚΕ που το αστικό καθεστώς επιβάλλει για την έκδοσή του τη μορφή της εταιρείας. Οχι εταιρείας κερδοσκοπικής. Ο «Ριζοσπάστης», ως Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ με αποστολή την προβολή και εκλαΐκευση της πολιτικής του ΚΚΕ, είναι γνωστό, το έχει άλλωστε δηλώσει δημόσια κατ' επανάληψη το ίδιο το ΚΚΕ, χρηματοδοτείται από το Κόμμα. Η μείωση του προσωπικού του «Ριζοσπάστη» έρχεται σε συνέχεια άλλων αποφάσεων για τον περιορισμό των εξόδων του Κόμματος, που αφορούν πρώτα και κύρια τα επαγγελματικά του στελέχη, μέλη και στελέχη που εργάζονται στο ΚΚΕ, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στη δράση του. Ακόμα και στο «Ριζοσπάστη», η απόφαση για μείωση του προσωπικού πάρθηκε αφού εξαντλήθηκε κάθε άλλο μέσο, που δεν έθιγε τους εργαζόμενους στην εφημερίδα. Δεν έγιναν μειώσεις μισθών, όπως σε όλα τα αστικά ΜΜΕ. Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ότι τα οικονομικά του επιδεινώθηκαν, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Πολύ περισσότερο, ένα κόμμα που στηρίζει τα έσοδά του στις συνδρομές των μελών του, στην οικονομική ενίσχυση από τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν.

Για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι στο «Ριζοσπάστη» έχουν ενημερωθεί, ξέροντας πολύ καλά επίσης από την ίδια τους την πείρα στην εφημερίδα ότι κανένα τους πρόβλημα και ατομικό όταν υπήρχε και ζητούσαν βοήθεια, δεν έμενε άλυτο, ότι το Κόμμα και η εφημερίδα έκαναν τα πάντα ως προς αυτό. Οπως επίσης, ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα, όχι μόνο της εφημερίδας αλλά και του Κόμματος -άλλωστε εκατοντάδες μέλη του και μέλη της ΚΝΕ έχουν απολυθεί και έχουν μείνει άνεργοι, ή δουλεύουν έχοντας αρκετούς μήνες να πληρωθούν- τι σημαίνουν οι σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και που μας εξαναγκάζουν να πάρουμε αυτά τα αναγκαία μέτρα.
***

Ταυτόχρονα, η ιστορία του «Ριζοσπάστη», συνυφασμένη με την ιστορία του ΚΚΕ, έχει περάσει σε αρκετές περιόδους, παρόμοιες αλλά και μεγαλύτερες δυσκολίες από τις σημερινές. Και παρανομία. Η έκδοση όμως και η κυκλοφορία του δε σταμάτησε ποτέ. Από τη δεκαετία του '20 και του '30 και όχι μόνο στις περιόδους παρανομίας λόγω δικτατοριών, αλλά και «νομιμότητας», αντιμετώπισε την ανάγκη να γράφεται από δημοσιογράφους, να τυπώνεται και να κυκλοφορεί με ελάχιστα οικονομικά, αφού ελάχιστα ήταν και τα οικονομικά του ΚΚΕ, ακόμη και χωρίς πληρωμή. Οι εργαζόμενοι δούλευαν εθελοντικά για την έκδοσή του. Βεβαίως, η δουλειά στο Κόμμα αλλά και στην εφημερίδα είναι εθελοντική δουλειά. Και στηρίζεται στη θέληση και στην πίστη των κομμουνιστών να δρουν κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες για το σκοπό τον οποίο επέλεξαν ως στάση ζωής, δηλαδή την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτό καθορίζει και τη σχέση των εργαζομένων με την εφημερίδα. Υπήρχαν ακόμη και οι περίοδοι της βαθιάς παρανομίας που ο «Ριζοσπάστης» γράφονταν και τυπώνονταν σε ανήλιαγα υπόγεια με τον ενθουσιασμό και το πείσμα των κομμουνιστών που είχαν χρεωθεί μ' αυτό το καθήκον, αυτή την αποστολή, χωρίς καν τη σκέψη για μισθό ή άλλη πληρωμή. Βεβαίως, οι σημερινές συνθήκες, δε συγκρίνονται με τις παραπάνω. Ιδιαίτερα στην προ κρίσης περίοδο. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι στο «Ριζοσπάστη» αμείβονται με τις συλλογικές τους συμβάσεις των δημοσιογράφων, οι οποίες επίσης είναι πολύ μεγαλύτερες από τον σημερινό κατώτατο μισθό, ή το μισθό των 700 και 800 ευρώ.

Αλλά η ιστορία του «Ριζοσπάστη» και του ΚΚΕ, είναι γεμάτη από τεράστιες εμπειρίες για τις αντιξοότητες στην έκδοσή του, και παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών. Ισως υπάρχουν κάποιοι που δε θέλουν να καταλάβουν και να συμβάλλουν, ενώ υπάρχουν και οι «άσπονδοι φίλοι» των εργατών που πιστεύουν ότι θα μας εξοντώσουν οικονομικά και ηθικά.

Ξέρουν ότι σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Να τους γυρίσει μπούμερανγκ η άτιμη επίθεση με τη δύναμη του λαού.

Α.

1 σχόλιο:

 1. Η αστική πρπαγάνδα δημιούργησε και blog , ειδικά για τον Ριζοσπάστη , το επονομαζόμενο "Νευροσπάστης" απόλυτης γκεμπελίστικης έμπνευσης.
  Για τον σκοπό τους χρησιμοπίησαν δύο τσιράκια, χαιβάνια του συστήματος που σε παρελθόντα χρόνο δούλευαν στον Ριζοσπάστη,
  η γιαγιά μου έλεγε να φυλάγεσαι απο παλιά πουτάνα και πρώην αριστερό-κομμουνιστή και οι δυό τους ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί... , μάλλον είχε απόλυτο δίκιο.
  Οι απόδειξη πολλαπλές και διαχρονικές, μία απο αυτές και τα χανουμάκια του "νευροσπάστη", χαφιεδάκια ευτελούς αξίας και υπόστασης, συγνώμη αλλά υπάρχουν και χαφιέδες περιοπης???
  Ναι βλέπε σαμαροβενιζελοκουβελοπαπανδρεουπαπακωνσταντινου....
  και όλο το λοιπό υπηρετικό προσωπικό της αστικής τάξης...
  συγνώμη ξέχασα τον Αλέξη
  ΓΛΟΛΦΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή