Σελίδες

21 Μαρ 2013

Εκβιασμοί ακόμη και για μονομερή απόφαση «απορρόφησης» των θυγατρικών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα


Με συντριπτικά χτυπήματα, απροκάλυπτους εκβιασμούς και απειλές μέχρι και για την μονομερή απόφαση από τη συγκυβέρνηση και την ΕΕ «απόκτησης» των θυγατρικών Κυπριακών τραπεζών στη Ελλάδα, κλιμακώνεται το σχέδιο υποταγής και χρεοκοπίας του κυπριακού λαού.
Από την πλευρά της, στο πλαίσιο του καταμερισμού ρόλων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώνει συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, κλείνει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών και επιπλέον φτάνει στο σημείο να απαιτήσει εδώ και τώρα την επιστροφή των κεφαλαίων που έχει διοχετεύσει για τη ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών, ύψους αρκετών δισ. ευρώ. Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ αποδείχνει στην πράξη ότι δεν έχει κανένα κανονιστικό πλαίσιο συμπεριφοράς, το γεγονός ότι ο υπέρτατος νόμος τους είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τα οποία στηρίζουν και υπηρετούν.

Ειδικότερα:
--Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απόφασή της, δίνει στην κυπριακή κυβέρνηση διορία μέχρι και τη Δευτέρα 25 Μάρτη, προκειμένου να αποδεχθεί «συμφωνία στο πρόγραμμα των ΕΕ - ΔΝΤ, το οποίο διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των τραπεζών». H απόφαση επισημαίνει ότι το «τρέχον επίπεδο έκτακτης ανάγκης ρευστότητας» (ELA) θα διατηρηθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, δηλαδή ότι στη συνέχεια θα απαιτήσουν την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν διοχετεύσει στις κυπριακές τράπεζες. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι η τέτοια εξέλιξη θα διαμορφώσει συνθήκες στραγγαλισμού και πτώχευσης, μη διαχειρίσιμης στο πλαίσιο της ΕΕ.
-- Η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για μονομερή απόφαση απόκτησης των υποκαταστημάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των υποκαταστημάτων των τραπεζών Κύπρου, CPB (πρώην Λαϊκή) και Ελληνικής Τράπεζας, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των μετόχων τους, όπως της Κυπριακής κυβέρνησης, ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ιδιωτών - μεγαλομετόχων. Το πάνω χέρι έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με όχημα το «καλό κομμάτι» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο είναι ο μοναδικός μέτοχος, σχεδιάζεται να προχωρήσει το σχέδιο εξαγοράς - συγχώνευσης, είτε σε «συμφωνία» είτε μονομερώς. «Προσφορές», στην Τράπεζα της Ελλάδας που θα τις εξετάσει, έχουν υποβληθεί από τους ομίλους της Εθνικής, Αlpha και Πειραιώς. O «συστημικός κίνδυνος» για την Ευρωζώνη, που επικαλείται ο επικεφαλής τους Γιούρογκρουπ Γ. Ντεϊσελμπλούμ, έχει στόχο την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σχεδίου και των κλιμακούμενων εκβιασμών. Το «συστημικό κίνδυνο» για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και γενικότερα για την Ευρωζώνη αναμένεται να επικαλεστεί και η συγκυβέρνηση με ειδικό νομοθετικό διάταγμα, με το οποίο εκβιάζει για την περίπτωση που παραστεί «ανάγκη»...
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου