Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Κεφαλογιάννης και Χρυσή Αυγή: Προς τι τα γλυκοκοιτάγματα;


Του Μιλτιάδη Κόκκινου
Πολλή συζήτηση γίνεται από χθες για την άρνηση του γραμματέα της ΝΔ, Κεφαλογιάννη, να ψηφίσει υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη για την τραμπούκικη επίθεση του τελευταίου σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη.
Οι τίτλοι στις εφημερίδες και τα σενάρια ποικίλλουν: Άλλες μιλούν για «οργή στη ΝΔ και το Μαξίμου για το ατόπημα του στελέχους τους», άλλες για «ακροδεξιά συνιστώσα που κυριαρχεί στη ΝΔ», συνδέοντας το γεγονός και με το σύμβουλο του Σαμαρά, Κωτούλα, και το βιβλίο του για το ναζισμό.
Ο ίδιος ο Κεφαλογιάννης προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα με αστείες δικαιολογίες, όπως «ήθελα να δώσω μια ευκαιρία στον Κασιδιάρη να ζητήσει συγγνώμη», που δεν πείθουν ούτε τρίχρονα παιδιά.
Όλες όμως αυτές οι προσεγγίσεις και θεωρίες μένουν μακριά από την ουσία του ζητήματος. Και ποια είναι αυτή;

Ότι στις σημερινές συνθήκες το καπιταλιστικό σύστημα έχει ανάγκη αστούς πολιτικούς, ακόμη πιο κυνικούς και χωρίς αναστολές, απέναντι στο λαό και τους αγώνες του. Έχει ανάγκη από δυνάμεις αποφασισμένες να κρατήσουν το μαστίγιο σε βάρος των εργαζομένων.
Σήμερα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν μπορούν να διαχειριστούν τα αδιέξοδα και τις αντιθέσεις του συστήματος με τον τρόπο που το έκαναν στο παρελθόν. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν εξίσου και το μαστίγιο και το καρότο, απέναντι στους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική τους, που συντρίβει κάθε δικαίωμα και πατάει επί πτωμάτων, θα γεννήσει πιο δυναμικούς αγώνες, που - αργά ή γρήγορα - θα βρουν το σωστό δρόμο και στόχο.
Έχουν ανάγκη λοιπόν τα μαντρόσκυλα των αφεντικών και της πλουτοκρατίας, που μαχητικά θα υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Έχουν ανάγκη τις δυνάμεις κρούσης που, μαζί με την κρατική καταστολή, θα επιτίθενται στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Έχουν ανάγκη αυτούς που χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο για να διαιρούν τους εργάτες.
Αυτό το ρόλο παίζει η Χρυσή Αυγή. Για αυτό και το σύστημα τη θρέφει, την προστατεύει, τη στηρίζει ποικιλοτρόπως. Τη θέλει όμως και για έναν ακόμη λόγο:
Για να ταυτίζει τις μεθόδους και τις πρακτικές της με την πάλη του λαού. Να καλλιεργεί τη θεωρία των άκρων. Αυτά έλεγε ο Κεφαλογιάννης στους δημοσιογράφους μετά την αρνητική του ψήφο. Τα ίδια έλεγε εκείνη την ώρα και ο Σαμαράς σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ. Η ύπαρξη και δράση της Χρυσής Αυγής τους βοηθάει να τρομοκρατούν το λαό και να ταυτίζουν το ριζοσπαστικό κίνημα και το σοσιαλισμό με το φασισμό.
Συνεπώς η ΝΔ μπορεί να τσακώνεται με τη Χρυσή Αυγή για το εκλογικό ακροατήριο, δεν παύει όμως να είναι ένα κόμμα του συστήματος, της αστικής τάξης. Και άρα να υπερασπίζεται πάνω από όλα τα στρατηγικά συμφέροντα αυτής της τάξης.
Αυτά ακριβώς τα συμφέροντα, που και η ΝΔ υπηρετεί, νομιμοποιούν τη Χρυσή Αυγή. Εξού και τα κάθε λογής γλυκοιτάγματα.
Ο λαός πρέπει να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή και ο απλός κόσμος να βγάλει συμπεράσματα από τα επικίνδυνα γλυκοκοιτάγματα των αστικών κομμάτων μαζί της.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου