Σελίδες

13 Μαρ 2013

Το όραμά του για καπιταλιστική ανάπτυξη παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη ο Αλ. Τσίπρας

Διαβεβαιώσεις στα ντόπια και ξένα μονοπώλια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι εχθρός της ανάπτυξης», εννοείται της καπιταλιστικής, έδωσε χτες από την Αλεξανδρούπολη ο Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας σχέδια επί χάρτου για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, με κίνητρα και χρήμα στους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις. Παράλληλα, προσπάθησε να παραμυθιάσει το λαό ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλάει θα σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, θα προστατεύει το περιβάλλον, θα εξαλείφει την ανεργία και θα ανοικοδομεί κοινωνικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για ατόφια δημαγωγία, αφού τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που παίρνονται σήμερα, αποτελούν προϋπόθεση για επαναφορά της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τα μέτρα αυτά θα υλοποιήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με άλλο μείγμα διαχείρισης, προκειμένου να πετύχει τον πρώτιστο γι' αυτόν στόχο, το ξελάσπωμα της αστικής τάξης απ' την κρίση με «ενίσχυση δραστηριοτήτων με αυξανόμενη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές», με «στήριξη δραστηριοτήτων με ισχυρή διακλαδικότητα». Με επικέντρωση -δηλαδή ιδιαίτερη «φροντίδα»- στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και των εξαγωγών.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, με αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ, δηλαδή για στήριξη της παραπέρα καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας, σε βάρος των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Από τη σκοπιά των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν η κριτική που άσκησε και στην επένδυση που αφορά στο χρυσό. Δεν άφησε παραπονεμένα ούτε τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια, δηλώνοντας ανοιχτός σε «διακρατικές συμφωνίες και την προσέλκυση επενδυτών» μέσα από τη«συνέργεια και την κοινοπραξία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα με ιδιωτικά κεφάλαια».

Υπέδειξε σαν καλή επενδυτική ευκαιρία το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας «ας έρθουν επενδυτές, ας έρθουν οι Καναδοί επενδυτές να επενδύσουν στο λιμάνι. Θα τους υποδεχτούμε και θα τους καλοδεχτούμε». Δεσμεύτηκε τέλος για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, δημιουργώντας «δημόσιο τραπεζικό πυλώνα» που θα τα «ακουμπάει» στους καπιταλιστές για να επενδύουν.

Ορθά κοφτά δήλωσε ότι στόχος και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μη στερηθεί το κράτος «τη δυνατότητα να συλλέγει φόρους, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα», κρύβοντας φυσικά ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με ένα μόνο τρόπο, τη φορολεηλασία του λαού και το σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Εξωραΐζοντας εκτός απ' την αστική τάξη και την Ευρωένωση, ισχυρίστηκε ότι τα κοινοτικά κονδύλια δεν κατευθύνθηκαν σε υποδομές χρήσιμες για το λαό, επειδή ξεκοκαλίστηκαν απ' τη διαπλοκή και όχι επειδή προορίζονταν για το κέρδος των μονοπωλίων. Επιμένοντας στον εξωραϊσμό της λυκοσυμμαχίας, υποστήριξε ότι πουθενά δε γίνονται επενδύσεις, όπως η περιβόητη της Χαλκιδικής, ότι η χώρα μοιάζει «σαν τις δύσμοιρες Αφρικανικές χώρες» και άρα «να μη συζητάμε για ευρωπαϊκό κεκτημένο, να φύγουμε και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ενταχθούμε στην Ενωση Αφρικανικών Κρατών»!

Στο μεταξύ, προχτές βράδυ, στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στην πλειοψηφία και την «αριστερή πλατφόρμα» με τα στελέχη της τελευταίας να εκφράζουν διαφωνίες για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την ομιλία του στη διημερίδα του Ινστιτούτου του Γ. Αρσένη κ.ά. Αντιπαράθεση εκδηλώθηκε και για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου με τη μειοψηφία να ζητά μετάθεσή του στο τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου