Σελίδες

8 Φεβ 2013

Όταν η ευρωλαγνεία δεν έχει πάτο...


Πρόσφατα σε τηλεοπτικό πάνελ, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, μας πληροφόρησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο το ευρώ, είναι και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πράγματι... Η ΕΕ χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα επιλεκτικά και προσχηματικά για να δικαιολογήσει τις απροκάλυπτες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της σε βάρος των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα νεκρά και τα σακατεμένα παιδιά από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τα θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία και όπου αλλού προστάζουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, μαρτυρούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ, πιστή στην «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Άλλωστε γι' αυτό βραβεύτηκε προκλητικά με το Νόμπελ Ειρήνης.
Το περίφημο «κοινωνικό» της μοντέλο, οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν καλά από την ανελέητη σφαγή των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, την ελαστικοποίηση της εργασίας, το μοίρασμα της ανεργίας, την εκθεμελίωση του συστήματος της πρόνοιας και της συνταξιοδότησης, την ιδιωτικοποίηση της υγείας-πρόνοιας. Το μαρτυρούν οι άνεργοι, οι εξαθλιωμένοι, οι άστεγοι, τα παιδιά που λιποθυμούν νηστικά στα σχολεία.

Η ΕΕ γίνεται όλο και πιο αυταρχική με τη βοήθεια και της «τρομοκρατίας». Εκσυγχρονίζει και κλιμακώνει το οπλοστάσιό της (ευρωτρομονόμος, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ευρωστρατονομία, ευρωαστυνομία) ώστε να αντιμετωπίσει το κίνημα αντίδρασης της πολιτικής της, στη βάση πάντοτε της «υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Την ευαισθησία της στην «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την αποδεικνύει και η μεταναστευτική πολιτική της, είτε με τους νεκρούς μετανάστες (21 νεκροί το Δεκέμβρη του '12 στη Λέσβο), είτε με τους ζωντανούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Καλά θα κάνουν οι υπερασπιστές της ΕΕ όταν αναφέρονται στο «καρότο» της πολιτικής της, να μην είναι σίγουροι ότι απευθύνονται σε ανεγκέφαλους, σε ανιστόρητους, σε Ινδιάνους και Ινδιάνες που τους ελκύουν οι χάντρες και τα καθρεφτάκια. Στον καπιταλισμό, στον ιμπεριαλισμό δεν χωράνε ανθρώπινα δικαιώματα παρά μόνο το κέρδος που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Ο Μπρεχτ με λίγα λόγια δίνει την απάντηση σε όλους τους ευρωλάγνους:
«..είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο. Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου