Σελίδες

10 Φεβ 2013

Για το ρόλο του Κόμματος στη Λαϊκή Συμμαχία


Στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τις διακρατικές ενώσεις (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.) και το πολιτικό προσωπικό του (όποιο μανδύα και αν φορά σοσιαλδημοκρατικό, νεοφιλελεύθερο, αριστερό κ.λπ., υπηρετώντας το από κυβερνητικές και όχι μόνο θέσεις), προκειμένου να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση (υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων), η απάντηση δεν είναι άλλη, από αυτήν που το κόμμα μας επεξεργάζεται με τις θέσεις του μπροστά στο 19ο Συνέδριο.
Της καλύτερης προετοιμασίας του και της εργατικής τάξης, για την κατάκτηση της εξουσίας από αυτή, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που θα την απελευθερώσει από το σημερινό ζυγό της, απελευθερώνοντας όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, παύοντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίνοντας τη δυνατότητα κάλυψης όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών με βάση αυτό το κριτήριο και όχι το κέρδος.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση η Λαϊκή Συμμαχία είναι το προχωρημένο κομμάτι του λαϊκού κινήματος. Παλεύει για όλα (από την οργάνωση της ταξικής
πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τα καθημερινά προβλήματα, μέχρι την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις με ταυτόχρονη επίλυση του ζητήματος της εξουσίας) και δεν αποτελεί «συγκόλληση» δυνάμεων που γενικά παλεύουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, μέχρι την έλευση μιας άλλης... κυβέρνησης του κεφαλαίου, με άθιχτη την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.
Η Λαϊκή Συμμαχία συγκεντρώνει σε κοινό μέτωπο κοινωνικές δυνάμεις (εργατική τάξη, φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, το νεολαιίστικο και γυναικείο κίνημα, ανέργους, μετανάστες κ.λπ.), με κοινό πλαίσιο και ξεχωριστά καθήκοντα για κάθε μία, που θα εξελίσσεται σταδιακά και ανοδικά, σε διαδικασία πολιτικής ωρίμανσης και συνείδησης αυτών των δυνάμεων.
Εκ των πραγμάτων, ο ηγετικός - καθοδηγητικός ρόλος του κόμματος στη Λαϊκή Συμμαχία, είναι κομβικός και καθοριστικός. Αποτελεί το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της για την κατάκτηση της εξουσίας, βοηθώντας στην αποφυγή των τρικλοποδιών (π.χ. το μασκάρεμα που επιχειρείται σήμερα με την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού) και της πολεμικής (π.χ. ένταση της καταστολής, του αντικομμουνισμού), που θα θέτουν σε κάθε καμπή του αγώνα η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό.
Το Κόμμα μας, αντλώντας δύναμη και γνώση από την 94χρονη πορεία του, τις επεξεργασίες του, ιδιαίτερα από το 1991 και μετά, σε πείσμα όσων περίμεναν να τα διπλώσουμε μετά τις ανατροπές στις χώρες που οικοδομούσαν σοσιαλισμό και το προσωρινό πισωγύρισμα, έρχεται να δώσει ώθηση στο στρατηγικό του στόχο και προσανατολισμό, για την εξέλιξη της κοινωνίας προς τα μπρος, που είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.
Ο ρόλος του ΚΚΕ στη Συμμαχία, με την οποία δεν ταυτίζεται και δεν ζητά για ένταξη σε αυτή συμφωνία με το πρόγραμμα και το καταστατικό του, είναι πολύπλευρος.
Παλεύει η Συμμαχία να μη χάσει τον αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα της, να μην πισωγυρίσει από τις ταλαντεύσεις ακόμη και τμημάτων της εργατικής τάξης άπειρων από ταξικούς αγώνες που επηρεάζονται από μικροαστισμούς, όπως της άμεσης λύσης με ένα... ντου, χωρίς επίλυση του βασικού ζητήματος, της εξουσίας και της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, του ποιος θα κάνει κουμάντο στην παραγωγή και για ποιο λόγο.
Στοχεύει να κερδίζει η εργατική τάξη με το μέρος της, όλα τα στρώματα που ταλαντεύονται, στην πάλη για την εργατική λαϊκή εξουσία. Παλεύει να κατανοείται, ότι η Λαϊκή Συμμαχία δεν είναι ένας εκλογικός μηχανισμός, όπως οι πολέμιοι του κόμματος με όποιο τρόπο και αν εκφράζονται θα ήθελαν, αλλά μια κοινωνική συμμαχία, δυνάμεων για έναν κοινό σκοπό.
Ρόλος του κόμματος ή αυτοσκοπός, δεν είναι να αναζητά συνεχώς πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να παρουσιάζονται σαν αντιιμπεριαλιστικές ή αντικαπιταλιστικές για την πραγματοποίηση συνεργασιών από τα «πάνω», με σκοπό ένα άλλο μεταβατικό στάδιο πριν το σοσιαλισμό (δηλαδή μιας άλλης αριστερής κυβέρνησης σύμφωνα με τους κάθε λογής οπορτουνιστές που επικαλούνται ακόμη και τους κλασικούς), που δήθεν θα εξασφαλίσει καλύτερες μέρες για τα λαϊκά στρώματα με τα μονοπώλια και την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής άθιχτα. Δηλαδή και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη...
Αυτό αποτελεί τη δευτέρα παρουσία. Σημαίνει ότι τα μονοπώλια έχουν αποφασίσει να χρεοκοπήσουν, να παραδώσουν οι καπιταλιστές από μόνοι τους τα πλούτη τους, για το συμφέρον των λαών!
Τέτοια παραδείγματα δεν εμφανίζονται πουθενά στην ιστορία, δεν υπάρχουν πουθενά στους κλασικούς, ενώ οι διάφοροι οπορτουνιστές κρύβουν ακόμη και ότι η αστική τάξη ανέτρεψε τη φεουδαρχία με τη δική της επανάσταση. Οσο για τα «παραδείγματα» χωρών που αναφέρουν ότι οικοδομούν το λεγόμενο σοσιαλισμό του 21ου αιώνα (π.χ. στη Λατινική Αμερική), ή ακόμη και τα «πρότυπα» καπιταλιστικής ανάπτυξης (Βραζιλία, Αργεντινή) που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τις «θετικές» αναφορές τους.
Σκοπός και ρόλος του Κόμματος στη συμμαχία είναι η αφύπνιση της εργατικής τάξης, να κατανοήσει τη δύναμη που κρύβεται στα χέρια της, ως παραγωγού του πλούτου που σήμερα καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες.
Σκοπός και ρόλος του Κόμματος, είναι να αναδείξει στα σύμμαχα στρώματα τα οφέλη που θα έχουν από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε όλα τα επίπεδα, από τα εργασιακά ως την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό που θα παρέχονται πλήρως και δωρεάν για όλους χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Ταυτόχρονα, να συμβάλει να αποβληθούν μικροαστικές αντιλήψεις που βοηθούν την αστική τάξη να τα κρατά δεμένα στο άρμα της, για τη διατήρηση της δικής της εξουσίας.
Σκοπός και ρόλος του Κόμματος, είναι να διατηρείται, να ξεκαθαρίζεται η κατεύθυνση της Λαϊκής Συμμαχίας. Δηλαδή, κατάργησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της μικρής, κάτι που θα λύσει τα προβλήματα που σήμερα βιώνουν στρώματα με μικροαστικές αντιλήψεις (λόγω και της θέσης τους), που γιγαντώνονται από την όξυνση των παγκόσμιων αντιθέσεων και ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων, στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους.
Σκοπός και ρόλος του Κόμματος, είναι να κρατηθεί το μέτωπο ανοιχτό σε κάθε εχθρό - πολέμιο της νέας εξουσίας, που είτε θα την πολεμά με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, είτε θα φορά την προβιά του «φίλου», υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα το ανέφικτο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά, από τη στάση των μενσεβίκων και εσέρων στα σοβιέτ, μέχρι τους πόθους του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα για μια κυβέρνηση των «αριστερών» δυνάμεων.
Σκοπός και ρόλος του Κόμματος, είναι να 'χει την καθοδήγηση να δείχνει το δρόμο για τη νικηφόρα πορεία της Λαϊκής Συμμαχίας, όχι κοιτώντας το συσχετισμό δυνάμεων μόνο στη σημερινή δυσμενή για τα λαϊκά στρώματα εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά παλεύοντας για την αλλαγή των συσχετισμών, προετοιμάζοντας το έδαφος να δοθεί η μάχη, να 'ναι νικηφόρα, προς όφελος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Με αυτό τον προσανατολισμό παλεύουμε σήμερα, προετοιμαζόμαστε για να βγούμε πιο δυνατοί, πιο έτοιμοι ως κόμμα και ΚΝΕ, πιο ατσαλωμένοι για την τελική νίκη της εργατικής τάξης.

Μέλος ΕΠ Πελοποννήσου Κεφαλονιάς - Ζακύνθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου