Σελίδες

4 Φεβ 2013

ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΤΟΥ ΔΕΝΔΙΑ & ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...


Καταγγελίες για βασανισμό του, από τις αστυνομικές αρχές της Κοζάνης, απευθύνει η οικογένεια του 24χρονου συλληφθέντα για την διπλή ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης, ενώ η δικηγόρος του υπέβαλε αίτημα μεταφοράς του σε νοσοκομείο, προκειμένου να τεθεί άμεσα υπό ιατρική παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ο 24χρονος ξυλοκοπήθηκε επί ώρες στα κρατητήρια της Κοζάνης, ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, ο 24χρονος παρουσιάζει αιματουρία και έντονες ζαλάδες.
Όπως δήλωσε η μητέρα του 24χρονου (ολόκληρη η επιστολή παρακάτω), που είναι γιατρός στο ΕΚΑΒ, ο γιος της τής είπε ότι ανάλογη κακοποίηση υπέστησαν και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι. Όπως ανέφερε, οι τέσσερις δεν χτυπήθηκαν στη συμπλοκή με την αστυνομία, κατά τη σύλληψή τους, αλλά μέσα στα κρατητήρια της αστυνομίας.
ΚΚΕ: Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσουν τις καταγγελίες
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει ότι «Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσουν τις καταγγελίες των οικογενειών των τεσσάρων νεαρών συλληφθέντων για τις συνθήκες κράτησής τους.
Η κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησης συλληφθέντων είναι φαινόμενο απαράδεκτο, με το οποίο ο λαός δεν πρέπει να εξοικειωθεί, όποια και αν είναι η βαρύτητα και η καταδίκη των διαπραχθέντων εγκλημάτων».

Καταγγελία της μητέρας του Δημήτρη Ανδρέα Μπουρζούκου
Η Παντελία Βεργοπούλου του Δημητρίου, ιατρός της Προνοσοκομειακής Επειγούσας Ιατρικής, καταγγέλω ως μητέρα του συλληφθέντος την 1-2-2013 στην Κοζάνη, Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, για την υπόθεση ληστείας στην περιοχή Βελβενδούς, ότι: ο γιος  μου από φωτογραφία προσώπου που αναρτήθηκε στα ΜΜΕ είναι εμφανώς τραυματισμένος και κακοποιημένος στο πρόσωπο και στο κεφάλι,καθώς και στα μάτια.

Πάρα της επίμονες παρακλήσεις μου προς τους υπεύθυνους Ασφαλείας Κοζάνης και την επισήμανσή μου ότι ειναι πρόσφατα χειρουργημένος στα μάτια και ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν την μεταφορά σε νοσοκομείο, ώστε να εκτιμηθεί από νοσοκομειακό γιατρό, να γίνουν οι απαραίτητοι απεικονιστικοί έλεγχοι και εξετάσεις(αξονική εγκεφάλου, οφθαλμολογική εκτίμηση, κ.α) και να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη.
Απαγορεύτηκε σε εμάς τους γονείς του όσο και στην συνήγορό του κ. Άννη Παπαρούσου η οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, καταστρατηγώντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Σήμερα 3-2-2013 και μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες επικοινώνησα με τον γιο μου.
Με ενημέρωσε ότι ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου όλες τις μέρες είναι δεμένος πισθάγκωνα αφού πρώτα επί τέσσερις ώρες τον είχαν πεσμένο στα γόνατα φορώντας του κουκούλα και τον χτυπούσαν στο πρόσωπο λέγοντας του πέραν των άλλων ύβρεων και απειλών  "ήρθατε οι Αθηναίοι να κάνετε ληστεία..θα σας γαμήσουμε εμείς οι χωριάτες.."μια μικρή γεύση του μίσους με το οποίο αντιμετωπίστηκαν οι συλληφθέντες.
Ανέφερε ότι έχει αιματουρία,έντονες ζαλάδες, έντονο πονοκέφαλο(κεφαλαλγία), υπνηλία και καταβολή.

Οι διωκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα ακολουθούνε τα πρότυπα βασανιστηρίων των φυλακών του Γκουαντάναμο. Ο γιος μου και οι υπόλοιποι συλληφθέντες δεν αντιμετωπίστηκαν όπως αντιμετωπίζονται άλλοι για παραβάσεις ποινικού κώδικα,
αλλά με ιδιαίτερο μίσος επειδή είναι αναρχικός.Οι βασανιστές κρυμμένοι πίσω από τις κουκούλες μένουν στο απυρόβλητο.

Ως πότε;

Παραθέτω απόσπασμα από το άρθρο 137Α του ποινικού κώδικα που αφορά τα βασανιστήρια το οποίο μπορεί όποιος επιθυμεί να το βρει στη σελίδα του υπουργείου δικαιοσύνης.

Κείμενο Αρθρου 137Α
1. Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων  ή πειθαρχικών παραπτωμάτων ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιμέλεια κρατουμένων, τιμωρείται με κάθειρξη,
 εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του με σκοπό:
 α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο ομολογία, κατάθεση, πληροφορία ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης
 ή αποδοχής πολιτικής ή άλλης ιδεολογίας*
 β) να το** τιμωρήσει,*
γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που με εντολή των προϊσταμένων του  ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου.
2. Βασανιστήρια συνιστούν, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο,
 κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του θύματος.
3. Σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, άσκηση παράνομης σωματικής ή ψυχολογικής βίας και κάθε άλλη σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τελείται από τα πρόσωπα, υπό τις περιστάσεις και για τους σκοπούς που προβλέπει η παρ.1, εφόσον δεν υπάγεται στην έννοια της παρ. 2, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών,  αν δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
Ως προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θεωρούνται ιδίως:
α) η χρησιμοποίηση ανιχνευτή αλήθειας,* β) η παρατεταμένη απομόνωση,* γ) η σοβαρή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
4. Δεν υπάγονται στην έννοια του άρθρου αυτού πράξεις ή συνέπειες συμφυείς προς τη νόμιμη εκτέλεση ποινής ή άλλου νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας ή προς άλλο νόμιμο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού.

Κείμενο Αρθρου 137Β
1. Οι πράξεις της πρώτης παραγράφου του προηγούμενου άρθρου τιμωρούνται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών:
α) αν χρησιμοποιούνται μέσα ή τρόποι συστηματικού βασανισμού, ιδίως κτυπήματα στα πέλματα του θύματος (φάλαγγα)
 ή ηλεκτροσόκ ή εικονική εκτέλεση ή παραισθησιογόνες ουσίες,*
β) αν έχουν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος,*
γ) αν ο δράστης τελεί τις πράξεις κατά συνήθεια ή κρίνεται από τις περιστάσεις τέλεσης ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος,*
δ) αν ο υπαίτιος ως προϊστάμενος έδωσε την εντολή τέλεσης της πράξης.
2. Τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη οι πράξεις της παρ. 3 του προηγούμενου άρθρου, όταν συντρέχουν οι περιπτώσεις β, γ και δ της προηγούμενης παραγράφου.
3. Αν οι πράξεις του προηγούμενου άρθρου επέφεραν το θάνατο του θύματος επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, αναφέρω ως ειδική γιατρός ότι οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες για πιθανές
κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και λοιπές βλάβες.
Η προτροπή για άμεσο έλεγχο και νοσοκομειακή περίθαλψη αφορά όλους τους συλληφθέντες που έχουν κακοποιηθεί.

Καθιστώ υπεύθυνους για οποιαδήποτε βλάβη όσους επιλήπτονται του θέματος.
Ο πατέρας του Ανδρέα - Δημήτρη Μπουρζούκου, ενός εκ των κατηγορουμένων, μιλώντας στην εκπομπή των Γ. Κακούση και Δ. Πετρόπουλου στο ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ», έκανε λόγο για «βάναυσο βασανισμό» του γιού του στο αστυνομικό τμήμα, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ένας από τους αστυνομικούς που χτύπησε τον γιό του έχει το όνομα «Νίκος».

«Ξέρω όλες τις κατηγορίες και με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Προς το παρόν, πρέπει να δω την υγεία του γιου μου. Είναι βάναυσα κακοποιημένος. Επί τέσσερις ώρες τον είχαν γονατισμένο στο τμήμα και με τον διοικητή, τον χτυπούσαν με κλοτσιές στην κοιλιά, και έλεγε "πάρτε τους μέσα, όχι εδώ". Είναι λόγια που μου είπε ο γιος μου και φυσικά πιστεύω αυτά και όχι αυτά που λένε τα γουρούνια. Τους βάλανε μέσα δεμένους με τα χέρια πίσω, γονατιστούς, με κουκούλα στο κεφάλι και τους χτυπούσαν. Και κάποια στιγμή λέει ο ένας στον άλλο: "Έλα, Νίκο, είναι σειρά σου". Και ήλθε και τους χτύπησε. Ο ένας λοιπόν από αυτούς που χτυπούσαν έχει μικρό όνομα "Νίκος" και είναι στο τμήμα της Βέροιας».

Η Χρύσα Πετσιμέρη, δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων, υποστήριξε επίσης - μιλώντας στην ίδια εκπομπή - ότι οι συλληφθέντες βασανίστηκαν και ότι στο επισκεπτήριο οι γονείς και οι συνήγοροί τους τους βρήκαν ήταν δεμένους σε καρέκλες, έχοντας ελεύθερο μόνο το ένα χέρι.

«Οι κατηγορίες δεν είναι το θέμα μου. Θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη και όταν μεταβούμε στην Κοζάνη, θα τις δούμε. Ο κατηγορούμενος δεν θέλει να δώσω καμία συνέντευξη για κανένα θέμα. Είναι δική μου απόφαση να μιλήσω μόνο για τους βασανισμούς που έχουν υποστεί και το χειρότερο για μένα είναι ότι είδαμε οι δικηγόροι και οι γονείς στο επισκεπτήριο χθες τους κατηγορούμενους δεμένους στην καρέκλα, με το ένα χέρι ελεύθερο», ανέφερε.

«Είναι πρωτόγνωρο αυτό για μένα, όσα χρόνια είμαι δικηγόρος και σε συζητήσεις με συναδέλφους μου που ήταν στη χούντα, το βρίσκουν επίσης πρωτόγνωρο. Άλλη συνάδελφος που πήγε χθες βράδυ, σε άλλον κατηγορούμενο, πάλι δεμένος ήταν και αυτός», πρόσθεσε.

Εισαγγελική εντολή για έρευνα για τις καταγγελίες
Έρευνα για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν οι συλληφθέντες για την διπλή ληστεία στην Κοζάνη διέταξε, το πρωί της Δευτέρας, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Παναγιώτα Φάκου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες, από συγγενείς των εμπλεκομένων στην υπόθεση της τρομοκρατίας και της διπλής ληστείας στο Βελβεντό, ότι υπέστησαν κακοποίηση και σωματική βλάβη από τους αστυνομικούς. 
Η Εισαγγελία θα μελετήσει καταρχάς τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και τις φωτογραφίες από τη σύλληψη μέχρι και τη μεταφορά των κατηγορουμένων στα δικαστήρια. 

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/2/13, 8:46 μ.μ.

    Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε ομάδα ακροδεξιών ληστών στη Βόρεια Ελλάδα. Αναρωτήθηκε άραγε κανένας γιατί εκείνοι οι συλληφθέντες δεν βασανίστηκαν, όπως συμβαίνει κατά συρροή με τη σύλληψη αντιφασιστικών, αναρχικών και άλλων ομάδων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/2/13, 8:55 μ.μ.

    Αυτό είναι το κράτος δικαίου τους.
    Ένα κράτος στηριγμένο στη βία και τους νόμους της εξουσίας της τάξης των πλουτοκρατών, που νοστάλγησε και προσπαθεί να επαναφέρει τις παλιές «καλές» εποχές του «θριάμβου» της.
    Αυτή είναι η δημοκρατία τους.
    Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πλουσίων και των υποτακτικών τους. Με νόμους που επιβάλλονται με μια υπογραφή και εκβιαστικά αναγκάζονται να εφαρμόσουν οι φτωχοί και οι αδύναμοι.
    Αυτή είναι η αστυνομία τους.
    Όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσο κι αν το προσωπικό της μορφώθηκε, εκπαιδεύτηκε ή συνδικαλίστηκε, ο χωροφύλακας είναι εδώ. Ίδιος και απαράλλαχτος, θεματοφύλακας των υπέρτατων αξιών της «πατρίδος» και της «θρησκείας».
    Αυτή είναι η δικαιοσύνη τους.
    Επιλεκτικά τυφλή.
    Αυτό είναι το πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων της ελληνικής δημοκρατίας.
    Άνθρωποι κενοί, ασπόνδυλοι, άβουλοι, απαίδευτοι, πατριδοκάπηλοι.
    Εκτελεστές των πιο αντιλαϊκών συμβολαίων, φανατικά πιστοί σε μια χούφτα πλουτοκράτες, στα αφεντικά τους.
    AΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.
    Α.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή