Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Φόρμουλα οπορτουνιστικής πίεσης στο ΚΚΕ και συγκρότησης νέου οπορτουνιστικού πόλου"ergatikosagwnas.gr" 
Πρόσφατα στην ιστοσελίδα "ergatikosagwnas.gr" εμφανίστηκε ένα πολυσέλιδο κείμενο, ως αντι-σχέδιο προγράμματος του ΚΚΕ.
Εκεί με προκλητικό και προβοκατόρικο, στην ουσία, στιλ, το συγκεκριμένο site καμώνεται πως υπερασπίζει τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, στην πραγματικότητα όμως τις διαστρεβλώνει, με μόνο σκοπό να υποστηρίξει πως πρέπει το ΚΚΕ να θέσει ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, με στόχο μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού.
Οι ανώνυμοι και μερικοί επώνυμοι συντάκτες του site, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το ΚΚΕ και την πολιτική του, προσπαθούν από τη μια να εμφανιστούν ως επίδοξοι σωτήρες του ΚΚΕ, από την άλλη προσάπτουν στο Κόμμα όλο το συρφετό λάσπης που έντεχνα καλλιέργησε η αστική προπαγάνδα και ο οπορτουνισμός το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν πως η πορεία του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια ...«αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την ανάπτυξη του κινήματος», καλώντας επί της ουσίας στην ανάγκη να «ξεπεραστεί» το ΚΚΕ, αυτός ο «ανασχετικός παράγοντας».
Δεν είναι βεβαίως τυχαίο ότι αυτή η δημοσίευση συμπίπτει χρονικά με τη δημοσίευση της πρόσφατης απόφασης του ΝΑΡ για τη συγκρότηση ενός Πόλου στην Αριστερά στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και δυνάμεις που αποχώρησαν
από το ΚΚΕ. «Ο έντονος προβληματισμός και οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ, οι επίμονες και απαιτητικές αναζητήσεις μιας άλλης πολιτικής και κοινωνικής λύσης από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων και νέων, φέρνουν στο προσκήνιο, πιο έντονα και καθαρά, την αναγκαιότητα μιας άλλης αριστεράς, αντικαπιταλιστικής, ανατρεπτικής, επαναστατικής και σύγχρονα κομμουνιστικής, δίνοντας ανάλογο ρόλο στο ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ» (απόφαση της ΠΕ του ΝΑΡ, 26/01/2013).
Το "ergatikosagwnas" καλεί το Κόμμα να ακολουθήσει δρόμο προς τα πίσω, να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια ιδεολογικοπολιτικής ωρίμανσης, ανάπτυξης της στρατηγικής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τοποθετήσεις του για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, που όχι μόνο είναι πίσω από το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, αλλά και από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος του 1995, καταφεύγοντας σε ένα βολικό αγνωστικισμό.
Γράφουν: «Δεν εξωραΐζουμε τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη. Αντιμετωπίζουμε κριτικά, βασισμένοι στη θεωρία μας, τα λάθη, τις παρεκκλίσεις και τις γραφειοκρατικές ή άλλες στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν. Δεν αποδεχόμαστε τις εύκολες περιοδολογήσεις της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης, την εκλεκτικιστική αντιμετώπιση της σοσιαλιστικής ιστορίας, τους εύκολους και πρόχειρους αφορισμούς που δεν αποδέχονται το σοσιαλιστικό χαρακτήρα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης». Η τελευταία αναφορά είναι για το ξεκάρφωμα, για μην ταυτιστούν με όσους υποστηρίζουν ότι δεν ήταν σοσιαλισμός.
Το κείμενό τους είναι γεμάτο ανάλογες τέτοιες κραυγαλέες αντιφάσεις: πχ. γράφουν για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και τη δικτατορία του προλεταριάτου, αλλά μόνο και μόνο για να καμουφλάρουν το χτύπημα του ΚΚΕ και να υποστηρίξουν τη συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση, που ευνουχίζει κάθε πάλη ενάντια στον καπιταλισμό.
Αυτοί οι «ανησυχούντες» για την πορεία του ΚΚΕ,  μέσω της ανάλυσης που κάνουν για τα κόμματα στην Ελλάδα, είναι χαρακτηριστικό ότι ξεχωρίζουν μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να συμμαχήσουν πολιτικά μαζί του, ενώ χαρακτηριστική είναι η φιλία τους στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θέτουν το ερώτημα σύγκρισης ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να καταλήξουν λίγο - πολύ πως η ελπίδα είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για την οποία λένε ότι σε αντίθεση με το ΚΚΕ: «…είναι θετικό ότι δεν θέτει ως βάση της συγκρότησης της συμμαχίας το πρόγραμμά της και την εξουσία της εργατικής τάξης, αλλά ένα πλαίσιο μεταβατικών στόχων. Σ’ αυτό διαφοροποιείται από το Κ.Κ.Ε, το οποίο την καταγγέλλει για ρεφορμισμό».
Τώρα πώς συμβιβάζεται οι «αναλυτές» του "ergatikosagwnas.gr" να ανησυχούν για το ΚΚΕ ότι «η ΚΕ έκανε τη συγκεκριμένη στροφή δανειζόμενη θεωρητικά εφόδια από μικροαστικούς σχηματισμούς (τροτσκιστές, αναρχισμός, πολιτικοί απόγονοι του ευρωκομμουνισμού, νεοαριστερά)» και ταυτόχρονα να καλούν σε πολιτική συμμαχία, αν όχι και συστέγαση, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που είναι ακριβώς αυτό το κράμα;
Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!!!...
Ίσως μπορεί να το απαντήσει o Alex Kalinikos του αγγλικού Πανεπιστημίου King College, του τροτσκιστικού SWP (κόμμα-μήτρα του ΣΕΚ που συμμετέχει στην Ελλάδα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ο οποίος έκφράζει έναν προβληματισμό για τον «βαθύ σεκταρισμό του ΚΚΕ» σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών (4/2/2013), στην ίδια συνέντευξη στην οποία συμβουλεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ ως εν δυνάμει κυβέρνηση.
...
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου