Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Αλέκα Παπαρήγα: Μόνη λύση για το λαό η μονομερής διαγραφή του χρέους από μια λαϊκή εξουσία


Συνέντευξη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και στον δημοσιογράφο Σπ. Κάραλη παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα:
Στις θέσεις για το 19ο Συνέδριο αναφέρεται ότι σε συνθήκες δοκιμασίας το καπιταλιστικό σύστημα ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Παρατηρείται αυτή η πολιτική της όξυνσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέχρι ποιου βαθμού εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα εντείνει την καταστολή;
«Η κυβέρνηση δεν έχει όρια και αναστολές. Φραγμό στον έξαλλο αυταρχισμό της μπορεί να βάλει μόνο το οργανωμένο και αποφασισμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Οι επιστρατεύσεις απεργών, η προβοκάτσια στο Υπουργείο Εργασίας και η επίθεση στο ΠΑΜΕ, δεν αποτελούν ολίσθημα. Ο στόχος κυβέρνησης και ΕΕ είναι να απαγορεύσουν τις απεργίες. Με το "νόμος και τάξη" σχεδιάζουν να επιβάλουν μισθούς πείνας και εργασιακές συνθήκες κάτεργου, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη φτώχεια στους αυτοαπασχολούμενους. Αυτό είναι το παρόν και το μέλλον που μπορεί να εξασφαλίσει ο καπιταλισμός στο λαό».

Έχετε αναφερθεί στη Χρυσή Αυγή ότι αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος. Σας απασχολεί η ραγδαία διείσδυση αυτού του κόμματος στη νεολαία;
«Βεβαίως. Η ναζιστική οργάνωση εκμεταλλεύεται το ότι η νέα γενιά δεν έχει την πείρα των παλαιότερων και με ύπουλους τρόπους μεθοδεύει τη διείσδυσή της. Στους άνεργους στήνει μηχανισμούς ρουσφετιού – μαύρης εργασίας. Στις ευαίσθητες ηλικίες των μαθητών επιχειρεί να φτιάξει πυρήνες και να τους εμπλέξει στην εγκληματική - ρατσιστική της δράση μέσα από οπαδικούς συνδέσμους.
Μεγάλη ευθύνη έχουν διευθυντές και καθηγητές των σχολείων που προπαγανδίζουν το επίσημο αντιδραστικό ιδεολόγημα της ΕΕ και της κυβέρνησης, των "δύο άκρων".
Η αποκάλυψη της Χρυσής Αυγή και η αντιμετώπιση των τραμπουκισμών της θεωρούμε ότι είναι ευθύνη του Κόμματος πρωτίστως και όχι μόνο της ΚΝΕ και έχουμε πολλά να κάνουμε ώστε να γίνει υπόθεση των συλλόγων των καθηγητών, των γονέων και των ίδιων των μαθητών».
Η άρνηση συμμετοχής του ΚΚΕ σε μια «κυβέρνηση αστικής διαχείρισης», όπως την αποκαλείτε στις θέσεις για το Συνέδριο, έχει εκτιμηθεί ως παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα. Ωστόσο, σε τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται από τα Μνημόνια προκάλεσε απογοήτευση το γεγονός ότι αρνηθήκατε τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα αστικής διαχείρισης;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ από οπορτουνιστικό κόμμα μεταλλάσσεται σε ΠΑΣΟΚ τελευταίας κοπής. Οι ύμνοι της ηγεσίας του στον Ομπάμα και οι υποσχέσεις ότι "δεν θα σκίσει τις συμφωνίες με την ΕΕ" είναι μόνο ένα στοιχείο. Η προεκλογική θέση του για "αριστερή κυβέρνηση", η οποία "θα καταργούσε τα Μνημόνια και τις Δανειακές Συμβάσεις" χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ και αποφασιστική σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, από την αρχή ήταν απάτη, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο αριστερών, να εκμεταλλευτεί την απελπισία αλλά και τις αυταπάτες λαϊκών στρωμάτων.
Το ΚΚΕ και καταλαβαίνει και νοιώθει την απόγνωση των ανέργων, την αγωνία της εργατικής οικογένειας, το τι αντιμετωπίζουν οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και των μελών του σ’ αυτούς ανήκει.
Όμως οι δραματικές συνέπειες, τα χειρότερα που έρχονται, είναι λόγοι να πεις την αλήθεια στο λαό και όχι να τον εξαπατήσεις για να του πάρεις την ψήφο, και να την εξαργυρώσεις με υπουργεία. Η αλήθεια είναι ότι καμιά κυβέρνηση αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να του δώσει λύση. Λύση μπορούν να δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με την οργάνωση, τη συμμαχία τους, τη δική τους εξουσία που θα τα αλλάξει όλα».
Με αφορμή τις ζυμώσεις που παρατηρούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς πιστεύετε ότι θα υπάρξουν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί στο προσεχές διάστημα;
«Αυτό είναι βέβαιο. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ και άλλα σχήματα θα δώσουν μάχη για να καταλάβουν τον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο. Το ίδιο βέβαιο, όμως, είναι ότι όποιος κι αν κυριαρχήσει θα είναι προσωρινό. Κανένα κόμμα δεν θα διατηρεί για πολύ χρόνο υψηλά ποσοστά, όπως συνέβη σε προηγούμενες δεκαετίες. Το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη και η αστική τάξη δεν έχει πια τα μέσα που διέθετε στο παρελθόν για να ενσωματώνει και να δημιουργεί κοινωνικές συμμαχίες».
Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
«Δεν το αποκλείω. Όμως ο λαός δεν μπορεί να ελπίζει στις εκλογές από τη στιγμή που δεν έχει διαμορφωθεί ισχυρό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία ανατροπής. Τη δύναμή τους οι εργαζόμενοι πρέπει να τη δείξουν την ερχόμενη Τετάρτη 20 Φλεβάρη πρωτοστατώντας στην οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, ξεπερνώντας το φόβο και τη μοιρολατρία. Μαζί πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους και οι άνεργοι, οι νέοι, οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός τη μεγάλη δύναμη που έχει με την οργάνωση, τη συμμαχία, την πάλη του, ότι για τα δεινά του ευθύνεται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης».
Δοκιμάζεται η συνοχή της ΕΕ από την κρίση της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων;
«Η κρίση στην ευρωζώνη αποκάλυψε τα ψέματα των κομμάτων που υπερασπίζονται τη συμμετοχή της χώρας στην καπιταλιστική ΕΕ.
Η ανισομετρία, η ανισότητα στο εσωτερικό της διευρύνονται, οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων οξύνουν τις αντιθέσεις των κρατών – μελών. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό το κατασκεύασμα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου μπορεί να γίνει φιλολαϊκό, είναι ανυπόστατος, ουτοπικός και αποπροσανατολιστικός.
Η αποδέσμευση της χώρας αποτελεί βασική προϋπόθεση μαζί με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για να αναπτύξει τις παραγωγικές της δυνατότητες προς όφελος των εργαζόμενων, της νεολαίας, του λαού, με εργατική – λαϊκή εξουσία».
Έχει αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία;
«Ο λαός βρίσκεται σε χρεοκοπία. Τα βάρβαρα μέτρα και τα μνημόνια που του επέβαλαν ΕΕ, ΔΝΤ και ελληνική πλουτοκρατία, δεν ήταν για να αντιμετωπιστεί το χρέος, αλλά να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης από τα συσσωρευμένα κέρδη και για να διασφαλιστεί η μελλοντική κερδοφορία των μονοπωλίων.
Στο παρασκήνιο έχει ήδη ξεκινήσει το παζάρι για το πώς θα γίνει η νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Είτε γίνει με τον τρόπο που μεθοδεύει η Γερμανία – ευρωζώνη, είτε το ΔΝΤ – ΗΠΑ, που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόστος θα το φορτώσουν ξανά στο λαό.
Η μονομερής διαγραφή του χρέους είναι η μόνη λύση για το λαό κι αυτό από μια λαϊκή εξουσία που θα έχει στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομίας».
Γίνεται λόγος για ανακήρυξη της ΑΟΖ από ελληνικής πλευράς. Καταρχήν εκτιμάτε ότι υπάρχει σχετική πρόθεση από την κυβέρνηση; Και δεύτερον, τα ενεργειακά και η πολιτική των αγωγών μπορεί να αποτελέσουν σημεία ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή και με δεδομένες τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο;
«Η κυβέρνηση διέρρευσε ότι μελετά το ενδεχόμενο να καταθέσει στον ΟΗΕ χάρτες με τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, όπως διέρρευσαν και διαφορετικές απόψεις. Μετά το απαγορευτικό που σήκωσαν οι ΗΠΑ, βλέπω πολύ δύσκολα να το προχωρά.
Το ΚΚΕ επισημαίνει τους μεγάλους κινδύνους που απορρέουν από τον οξύτατο ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς στην περιοχή μας. Σ’ αυτόν συμμετέχουν και οι αστικές τάξεις της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Αλβανίας. Το πλεονέκτημα που δίνει μια ενεργειακή πηγή μετατρέπεται σε απειλή για τους λαούς. Η απεμπλοκή της χώρας απ’ τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η κοινωνικοποίηση όλου του φυσικού και ορυκτού πλούτου είναι ο δρόμος για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και να προστατευτεί από την φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου