Σελίδες

5 Ιαν 2013

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ : Η διαμάχη συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς, συγκαλύπτει το θερμοκήπιο που εκκολάπτει τη διαπλοκή και τη διαφθορά


Σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα αναγάγουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και τα συγκροτήματα των ΜΜΕ την υπόθεση με τη «λίστα Λαγκάρντ». Παράλληλα, αξιοποιούν το υπαρκτό ζήτημα της παραποίησης της λίστας για να σηκώσουν επικοινωνιακό κουρνιαχτό, μακριά και ενάντια στην ουσία, που έχει συμφέρον να δει ο λαός πίσω από τον καβγά τους.
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους εταίρους της συγκυβέρνησης και το ΣΥΡΙΖΑ, που αξιοποιούν τη λίστα Λαγκάρντ και την εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, γίνεται για να διεκδικήσει ο καθένας για τον εαυτό του τον τίτλο του «ικανότερου» να διευθύνει την κάθαρση του σάπιου συστήματος, την οποία υπηρετούν με την πολιτική τους.
Η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, εκδηλώθηκε στο έδαφος της πολιτικής που υπηρετούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και οι συγκυβερνήσεις τους. Είναι απότοκο των πολιτικών υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, μέσα στα πλαίσια της Ευρωένωσης, των συνθηκών και των νόμων της.
Ο ίδιος ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που συσσωρεύει τεράστια κέρδη
για το ξένο και ελληνικό κεφάλαιο, οδήγησε στο να υπάρχει σήμερα μια τέτοια λίστα, όσο κι αν το νήμα χάνεται σε πολυδαίδαλους λαβύρινθους, που αφορούν σε νόμιμες και λιγότερο νόμιμες οδούς για τη διακίνηση του χρήματος.
Παράλληλα με την αναζήτηση των υπαρκτών πολιτικών και ποινικών ευθυνών των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση για τη συσκότιση της ουσίας. Η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ, απορρέει από την ύπαρξη της ίδιας της λίστας.
Δηλαδή από το γεγονός ότι μερικές εκατοντάδες κεφαλαιοκράτες διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, όπου αποθησαυρίζουν το χρήμα που έκλεψαν από τον ιδρώτα του λαού, με τους αντεργατικούς νόμους και τις φοροαπαλλαγές του κράτους που τώρα υποτίθεται πως τους κυνηγά για να τους φορολογήσει.
Αυτήν ακριβώς την παράμετρο αφήνουν έξω από τους διαξιφισμούς τους οι πολιτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της διαχείρισης, ενώ ταυτόχρονα κρύβουν ότι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, νόμιμη και λιγότερο νόμιμη, γίνεται με τις συνθήκες και τους νόμους της ΕΕ και του ελληνικού κράτους.
Μελετημένη τακτική
Με πρόταση που κατέθεσαν από κοινού 71 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ζητάνε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου (αφορούν την αφαίρεση ονομάτων συγγενών του από τη λίστα) και της παράβασης καθήκοντος, με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου.
Στο σκεπτικό της πρότασης αποτυπώνεται η πρόθεση να προσωποποιήσουν το ζήτημα, να φορτώσουν την υπόθεση αποκλειστικά στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, για να βγάλουν «λάδι» το σύστημα και να διασφαλίσουν τη συνοχή της κυβέρνησης.
Η δυσωδία που αναδίνει το υπαρκτό ζήτημα με τη «λίστα Λαγκάρντ», οδήγησε τους κυβερνητικούς εταίρους να επισπεύσουν τις διαδικασίες προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθεί η πρόταση για προανακριτική στη Βουλή στις 7 Γενάρη, μέρα που ξεκινούν οι εργασίες της Ολομέλειας, μετά από τη διακοπή για τις γιορτές.
Η τακτική τους δεν είναι τυχαία. Ξεδιπλώνεται σε μια περίοδο που φουντώνει η αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία βυθίζονται στη φτώχεια και την ανέχεια από τα αλλεπάλληλα μέτρα. Επιχειρείται από τους κυβερνώντες να εμφανιστεί σαν «αφετηρία» για τη δήθεν καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ίδια ώρα που ετοιμάζουν νέα φοροληστεία σε βάρος του λαού.
Σε αυτήν τη συντονισμένη προσπάθεια, το αστικό σύστημα δεν θα διστάσει να θυσιάσει ακόμα και ένα προβεβλημένο μέχρι χτες στέλεχος του, προκειμένου να σπείρει αυταπάτες περί «αυτοκάθαρσης». Το μήνυμα, εξάλλου, φρόντισε να το στείλει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», υποστηρίζοντας με στόμφο ότι «η ασυλία των επωνύμων τελειώνει και μαζί το καθεστώς της ατιμωρησίας των ισχυρών».
Ανταγωνισμός στο δίπολο
Στόχοι της εταίρων της συγκυβέρνησης είναι:
  • Πρώτον: Να μετατραπεί η υπόθεση της λίστας Λάγκαρντ στο μοναδικό θέμα της επικαιρότητας και να λειτουργήσει σαν εργαλείο αποπροσανατολισμού του λαού, σε μια περίοδο που μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου (περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κοινωνικών παροχών) και ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νέο φοροληστρικό νομοσχέδιο.
  • Δεύτερο: Να μείνουν στο περιθώριο τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν αυτές τις σκανδαλώδεις υποθέσεις. Να μη θιγούν, δηλαδή οι ευρωενωσιακές συμφωνίες (Συνθήκη του Μάαστριχτ, στρατηγική της Λισαβόνας) και οι φιλομονοπωλιακοί νόμοι, που εξασφαλίζουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και δίνουν τη δυνατότητα στους κεφαλαιοκράτες να διακινούν νόμιμα και λιγότερο νόμιμα τα χρήματα που αποκτούν από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.
  • Τρίτον: Να κλείσει γρήγορα η υπόθεση, να περιοριστούν οι ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η εμπλοκή του Ευ. Βενιζέλου και συνολικά του ΠΑΣΟΚ, ώστε να διασφαλίσουν την κυβερνητική συνοχή και την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει τις επόμενες μέρες δική του πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή, ζητώντας τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών όχι μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον Ευ. Βενιζέλο.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ σε πεδίο αντιπαράθεσης με τους κυβερνητικούς εταίρους και να καταγραφεί σαν δύναμη - καταλύτης στην κάθαρση δήθεν του αστικού πολιτικού συστήματος. Παρουσιάζει τη διαφθορά σαν αιτία της κρίσης και των δεινών που βιώνει ο λαός, με στόχο να αφήσει έξω από τους διαξιφισμούς την ουσία της υπόθεσης.
-- Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά δεν ακουμπάει καν τους ευρωενωσιακούς κανόνες και τς συνθήκες που δημιουργούν τις λίστες τύπου Λαγκάρντ.
-- Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «συγκάλυψη της διαφθοράς και διαιώνιση της διαπλοκής μεταξύ οικονομικής ολιγαρχίας και πολιτικής», αλλά δεν αμφισβητεί την ταξική φύση του συστήματος, την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που κλέβει τον πλούτο από το λαό και οι κεφαλαιοκράτες που τον καρπώνονται τον φυγαδεύουν νόμιμα ή λιγότερο νόμιμα στο εξωτερικό.
Τι συγκαλύπτει ο καυγάς τους;
Οι διαγκωνισμοί μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης με αιχμή τη λίστα Λαγκάρντ, θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα. Η αποκάλυψη των ευθυνών -αν αυτές προκύψουν-, η τιμωρία για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, είναι μια μόνο πλευρά. Η καταδίκη από το λαό των κομμάτων που υπηρετούν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, μέσα στο οποίο ανθίζουν τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι το ζητούμενο, για να κλονιστεί πραγματικά το αστικό σύστημα.
Την ίδια ώρα που οι εταίροι της συγκυβέρνησης υπόσχονται διαφάνεια και δηλώνουν πρόθυμοι να αξιοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, με την πολιτική τους:
  • Προσφέρουν νέες επιδοτήσεις και ενισχύσεις δισ. ευρώ σε τραπεζίτες και κεφαλαιοκράτες, στο όνομα της ανάπτυξης.
  • Καταργούν το αφορολόγητο για εκατομμύρια εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και την ίδια ώρα διευρύνουν τις φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τις Ανώνυμες Εταιρείες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Διατηρούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μην μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων, αφήνοντας ορθάνοιχτο το πεδίο για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
  • Προσθέτουν νέους άμεσους και έμμεσους φόρους στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων, όταν επιτρέπουν με τους νόμους τους να λειτουργούν στην Ελλάδα νόμιμα 16.580 «off shore» εταιρείες και να φορολογούνται μόλις οι 965!
Με άλλα λόγια, συντηρούν και ενισχύουν όλες τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας των πλουτοκρατών, που είναι θερμοκήπιο της διαφθοράς και της διαπλοκής με το πολιτικό τους προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου