Την πραγματικότητα στα μέτρα του έφερε για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να κοροϊδέψει το λαό ότι το μείγμα διαχείρισης που πρεσβεύει είναι αμοιβαία επωφελές για τα μονοπώλια και τους ανθρώπους του μόχθου.
Προετοιμασία εδάφους για τις συμφωνίες που θα υπογράψει αν αναλάβει τη διακυβέρνηση
Με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έφτασε να ισχυριστεί ότι το μνημόνιο που υπέγραψε ο Λούλα με το ΔΝΤ αμέσως μόλις ανέλαβε πρόεδρος της Βραζιλίας ήταν ένα καλό μνημόνιο! Όπως είπε: «Είναι τελείως ανακριβές ότι ο Λούλα τα βρήκε με το ΔΝΤ. Κατ' αρχάς η συμφωνία που είχε στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Λούλα η Βραζιλία με το ΔΝΤ, δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα που σήμερα εφαρμόζεται στην Ελλάδα»...

Επιδιώκοντας ενδεχομένως έναν εκ των προτέρων εξωραϊσμό των συμφωνιών που ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί και να συνομολογήσει με την τρόικα όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και που δεν πρόκειται να άρουν ούτε μισό απ' τα μέτρα που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού, απεναντίας θα σηματοδοτήσουν νέα επίθεση σε βάρος του, αφού αυτό επιτάσσει ο στόχος - και του ΣΥΡΙΖΑ - για επαναφορά των μονοπωλίων σε ανάπτυξη, κερδοφορία με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
«Αναπτυξιακό θαύμα» τα εκατομμύρια των Βραζιλιάνων που ζουν σε άθλιες συνθήκες
Προσπερνώντας αδιάφορα το γεγονός ότι εκατομμύρια Βραζιλιάνοι επιβιώνουν σε επιεικώς άθλιες συνθήκες, ο Αλ. Τσίπρας ταυτίστηκε πλήρως με τον Λούλα, επικρότησε την πολιτική που άσκησε και επανέφερε τη βραζιλιάνικη πλουτοκρατία σε συνθήκες ανάπτυξης, λέγοντας: «Η Βραζιλία είναι επίσης ένα κακό παράδειγμα για τους υποστηρικτές του μνημονιακού μονόδρομου, αφού μια αριστερή κυβέρνηση και ένας αριστερός ηγέτης που όταν εκλέχτηκε είχε την ίδια αντιμετώπιση από το εκεί κατεστημένο με αυτήν που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην Ελλάδα, κατάφερε όχι μόνο να σταθεροποιήσει την οικονομία, αλλά και να πετύχει ένα αναπτυξιακό θαύμα»!
Με μεγαλύτερη εγκράτεια σχολίασε τα τεκταινόμενα στην Αργεντινή καθώς εκεί η καπιταλιστική ανάπτυξη εμφανίζει ρυθμούς επιβράδυνσης. Έτσι ανέφερε ότι «δεν αναζήτησε μοντέλα προς αντιγραφή», αλλά «εμπειρίες» ότι «δεν συμφωνούμε με όλα όσα έκαναν οι κυβερνήσεις στην Αργεντινή», αλλά παρ' όλα αυτά κέρδισαν το στοίχημα «για επαναφορά της δημοκρατίας και της αξίας της πολιτικής»! Πρόσθεσε ότι τη χώρα την οδήγησαν στην ανάκαμψη «κυβερνήσεις που σταμάτησαν την εφαρμογή ολέθριων προγραμμάτων λιτότητας» και «έκτοτε γίνεται προσπάθεια επούλωσης των πληγών». Δεν είπε βέβαια ότι αυτές παραμένουν ορθάνοιχτες στο σώμα του λαού που υποφέρει από φτώχεια και ανεργία.
Παραδέχτηκε εντούτοις ότι «δεν έλυσαν τα προβλήματά τους, ούτε υπερέβησαν τον καπιταλισμό με τις αντιθέσεις που δημιουργεί και αναπαράγει, κατάφεραν όμως (...) να τριπλασιάσουν το ΑΕΠ, να πολλαπλασιάσουν τις κοινωνικές δαπάνες και να μειώσουν την ανεργία στο 7%»... Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την παραμονή του κλιμακίου του στην Αργεντινή είχε ενημερώσει για τη δημιουργία θέσεων εργασίας εκεί με ...ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα! Η μείωση της ανεργίας από μόνη της δεν λέει τίποτα στο βαθμό που επιτυγχάνεται με το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε 2 και 3 ανέργους και με μισθούς πείνας. Αυτό εγκωμιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά στα γενικά συμπεράσματα της επίσκεψής του ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε την «ταύτιση απόψεων όσον αφορά στους κινδύνους που δημιουργεί η συνέχιση της λιτότητας στο Νότο της Ευρώπης». Παρακάτω βεβαίως ομολογεί ότι η σχετική αγωνία των καπιταλιστικών κρατών της Λατινικής Αμερικής δεν αφορά την εξόντωση των λαών του Νότου της Ευρώπης, αλλά το φόβο ότι η πολιτική αυτή «ενδέχεται να προκαλέσει γενίκευση της ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο».
Για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε σαν αναγκαία την προσήλωση της Ελλάδας, των αστικών κυβερνήσεών της, στην αναζήτηση συμμαχιών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής «με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες» προκειμένου να εξασφαλιστούν «ισχυροί σύμμαχοι και στηρίγματα» στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να ξεφύγει απ' την κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Κι αυτό δίχως να αποστεί απ' τον ευρωενωσιακό προσανατολισμό. Κλείνοντας το μάτι σε όλα τα τμήματα της αστικής τάξης και στις διαφορετικές τους επιδιώξεις, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε στα παραπάνω: «Τέθηκε η περιφερειακή ολοκλήρωση της Νότιας Αμερικής ως βασικό στοιχείο διασφάλισης της αυτονομίας των λαών της περιοχής από τις αγορές και τις ΗΠΑ, γεγονός που ταυτίζεται με τη δική μας πεποίθηση για την κοινή μοίρα των ευρωπαϊκών λαών».
Οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οι καπιταλιστικές ολοκληρώσεις όμως καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα όπως το εμφανίζει ο Αλ. Τσίπρας, απεναντίας αποσκοπούν στη θωράκιση των μονοπωλίων που είτε ευρωενωσιακά είτε λατινοαμερικάνικα προωθούν τα συμφέροντά τους στις πλάτες των λαών.
Στο απυρόβλητο οι «νόμιμοι» κλέφτες του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου
Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη λίστα Λαγκάρντ, χρεώνοντας στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τη στρατηγική φοροασυλίας για το κεφάλαιο και συσκοτίζοντας ότι αυτή δεν ήταν απλά και μόνο επιλογή των δύο κομμάτων, αλλά ευρωενωσιακή επιταγή, προϋπόθεση ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων που εξουσιάζουν. Μάλιστα, υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτού του συστήματος «κλεπτοκρατίας» η χώρα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία, εξήγηση βολική για τους νόμιμους κλέφτες του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, τα μονοπώλια, αφού τα αφήνει στο απυρόβλητο, συσκοτίζοντας και το χαρακτήρα της κρίσης που η εξουσία τους προκαλεί.
«Αλλαγή καθεστώτος» ...για «αποκατάσταση κοινωνικής συνοχής»!
Προεξόφλησε ότι θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να συνεργαστεί και να συγκροτήσει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, βασική αποστολή της οποίας - όπως είπε - θα είναι η «αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής», μέτρα δηλαδή που θα διασφαλίσουν την υποταγή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα σε μια περίοδο που αυτό έχει εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον τους. Και κατόπιν αυτής της παραδοχής είχε το θράσος να προσθέσει ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα είναι απλά μια συνηθισμένη εναλλαγή, θα είναι αλλαγή καθεστώτος»!