Σελίδες

16 Δεκ 2012

Ο καλός ιδιωτικός τομέας, το κακό Δημόσιο και ο... άσχημος καπιταλισμός


Την εποχή του εμφυλίου και τις δύο επόμενες δεκαετίες που ακολούθησαν, οι κομμουνιστές κατηγορούνταν συλλήβδην από τους αντιπάλους τους, για την αθεΐα τους, για τη δεδηλωμένη πρόθεσή τους να διαλύσουν το θεσμό της οικογένειας και να καταργήσουν το κράτος...
Ποιος θα φανταζόταν τότε ότι τη δεκαετία του '70 θα εμφανίζονταν στο πολιτικό προσκήνιο οι «πολέμιοι» του κράτους, αλλά αυτή τη φορά, από την αντίπερα όχθη, αυτή της αστικής τάξης. Εκφραστής της νέας «αντικρατικής» ιδεολογίας, η λεγόμενη σχολή του Σικάγου με επικεφαλής τον οικονομολόγο Μίλτος Φρίντμαν, η οποία πρέσβευε ότι επιχειρούσε να προσαρμόσει τη φιλελεύθερη οικονομική σκέψη της εποχής του Ανταμ Σμιθ στα σύγχρονα δεδομένα. Από εκεί απορρέει και ο όρος νεοφιλελευθερισμός, ο οποίος και τους αποδόθηκε.
Πολλά έχουν γραφεί από τότε για την ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, τη σχολή του Σικάγου και τον Φρίντμαν, ο οποίος έφυγε από τον κόσμο τούτο πριν από μερικά χρόνια σε βαθιά γεράματα και πάντα αμετανόητος για τις απόψεις του, παρά το γεγονός ότι είδε το 2008 την αμερικανική οικονομία να κλυδωνίζεται από την πρωτοφανούς έκτασης και βάθους οικονομική κρίση.
Αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι, ότι το σύνολο των επιχειρημάτων της αντιδραστικής θεωρίας της σχολής του Σικάγου, η οποία τα τελευταία 30 χρόνια έγινε το επίσημο κρατικό δόγμα των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σε όλο τον πλανήτη, επειδή εξέφραζε και εκφράζει αυθεντικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες, χρησιμοποιούνται και σήμερα από την εγχώρια αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκφραστές, για να δικαιολογηθούν τα πρωτοφανούς βαρβαρότητας μέτρα που έχουν πάρει σε βάρος του ελληνικού λαού, στο όνομα της αντιμετώπισης του χρέους.

Ο καπιταλισμός ποτέ δεν ήταν οπορτουνιστής ...


Προκαλεί αναλγησία η ταχύτητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τη μια πόρτα πίσω από την άλλη των βιλαετιών της αστικής τάξης.
Μετά το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο , η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και έπεται συνέχεια.
Σαφώς υπάρχει πρόγραμμα επαφών , αυτό είναι αυτονόητο και αν δεν υπάρχει, η πολιτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ΕΕ, το υπαγορεύει.
Ας κάνουμε ανάκληση μνήμης και ας αναρωτηθούμε:
Θα μπορούσε άραγε πριν 30 χρόνια ένα κόμμα της Αριστεράς να νταραβερίζεται στα σαλόνια της πλουτοκρατίας, στα lumpy πολυτελών ξενοδοχείων, σε συναθροίσεις πολυεθνικών συμφερόντων και από την άλλη να έμενε στο απυρόβλητο από το λαϊκό κίνημα;

Λαϊκή Συμμαχία και 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για την εργατική τάξη, αλλά κυρίως για τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας που συνθλίβονται από τον μονοπωλιακό καπιταλισμό, που συρρικνώνονται όπως οι αγρότες, ή εξαφανίζονται, καταστρέφονται όπως οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι.
Η θέση του ΚΚΕ ότι είναι αντικειμενικά το συμφέρον αυτών των στρωμάτων να συνταχθούν με την εργατική τάξη, δεν είναι γιατί έτσι το θέλει, ή έτσι το βολεύει. Πατάει πάνω στις πραγματικές συνθήκες που απορρέουν από την θέση αυτών των στρωμάτων στην οικονομική διαστρωμάτωση του καπιταλιστικού συστήματος.
Το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι που αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε είδους χαράτσια, σε ένα περιβάλλον «ανταγωνιστικό», που καλούνται να αναμετρηθούν με τα μεγαθήρια μονοπώλια στις τιμές, τις προμήθειες,

Προχωράει η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

«Θα συνεχίσουν οι απόπειρες και οι πιο συστηματικές προσπάθειες για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Με τα σημερινά δεδομένα, όπου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πορεία αποσάθρωσης, η κύρια τάση που διαφαίνεται είναι η αναμόρφωση να βασιστεί σε δύο πολιτικούς πόλους: Ο ένας της κεντροδεξιάς με άξονα τη ΝΔ, που όμως έχει απολέσει δυνάμεις όχι μόνο σε ψήφους αλλά και από διασπαστικές κινήσεις και ο άλλος της κεντροαριστεράς με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αστική τάξη της χώρας προσαρμόζει τις επιλογές της, παίρνοντας υπόψη ποια πολιτική δύναμη, ποια κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει το εργατικό, λαϊκό κίνημα, να προλάβει την άνοδο της ταξικής πάλης, να εξασφαλίσει ότι είτε ελεγχόμενη είτε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με έξοδο από την Ευρωζώνη θα πραγματοποιηθεί με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις.
Το δίπολο κεντροδεξιά με κορμό τη ΝΔ και κεντροαριστερά με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα σχετικά ρεαλιστικό σενάριο για την αστική τάξη, με μεταβατικό ενδεχομένως χαρακτήρα, καθώς υπάρχουν διεργασίες και για γένεση νέων κομμάτων για την παγίδευση της εργατικής λαϊκής συνείδησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σήμερα σε σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, πιο συντηρητική σε σύγκριση με τη σοσιαλδημοκρατία της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Καζαμίας 2013 (πρώτο μέρος)


Αναδημοσίευση απο 2310net
Μετά την πανηγυρική επιβεβαίωση του περσινού Καζαμία, γράφουμε και τον Καζαμία του 2013. Επειδή ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς, διευκρινίζουμε ότι τα παρακάτω ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και της σάτιρας και καμία σχέση δεν έχουν με πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα.
Ιανουάριος
Η χρονιά αρχίζει επεισοδιακά. Η ΔΕΗ στις 12 παρά ένα κατεβάζει τους διακόπτες στα σπίτια που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι και το ρεύμα. Και ενώ όλοι περιμένουν στις 12 και ένα να ξαναβρούν το φως τους, αυτό δεν γίνεται. Έτσι, χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα προσπαθούν στα τυφλά να φάνε 2-3 φέτες γαλοπούλα και μπαγιάτικο ψωμί του τοστ, που αποτελούν φέτος το εορταστικό τους γεύμα.
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός μιλάει για ένα δύσκολο μα ελπιδοφόρο 2013 και τονίζει ότι ήδη έχει αρχίσει να βλέπει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Οι ψηφοφόροι του χαίρονται, όχι για την ανάκαμψη, αλλά γιατί επιτέλους ο Αντώνης βλέπει. Ο Βενιζέλος είχε ξεκινήσει να εύχεται από τις 12 παρά τέταρτο η ώρα είναι 4:23 και ακόμα μιλάει. Ο Κουβέλης τονίζει ότι το έτος 2013 θα είναι μια χρονιά απαγκίστρωσης.

Αντικομμουνισμός από τη Χ.Α ενόψει του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (VIDEO)


Όλο μέλι-μέλι και τηγανίτα τίποτα. Ο λόγος για τη Χρυσή Αυγή, που αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να πάρει θέση επί της ουσίας και δε λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα, ότι, δηλαδή, είναι ένα εθνικοσοσιαλιστικό, φασιστικό, ναζιστικό μόρφωμα που αντιγράφει την πρακτική του Χίτλερ, ότι αποτελεί το μαντρόσκυλο του καπιταλιστικού συστήματος ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Έτσι, στην ιστοσελίδα της η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να απαντήσει στις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ που προσδιορίζει τη Χρυσή Αυγή ως εθνικοσοσιαλιστική, ναζιστική, φασιστική οργάνωση. Αντί να πάρει θέση, επί της ουσίας το ρίχνει στο καλαματιανό και κατρακυλάει στη φαιδρότητα και τον αντικομμουνισμό του κονσερβοκουτιού. Αλλά από κόρακα κρα θα ακούσεις.
Βέβαια, πώς να πάρει θέση η Χρυσή Αυγή για τον Χίτλερ, που ισχυρίζεται ότι δεν τον έχει ακόμα κρίνει η ιστορία;
Πώς να πάρει θέση για τον εθνικοσοσιαλισμό και τα εγκλήματά του σε όλο τον κόσμο ;