Σελίδες

19 Οκτ 2012

Ο Μάνεσης Αξιώνει μείωση 25% στους μισθούς σε Βόλο και Βελεστίνο


Mείωση κατά 25% στους μισθούς των εργαζομένων στα δύο εργοστάσια της «Χαλυβουργίας» σε Βόλο και Βελεστίνο, αξιώνει ο βιομήχανος Μάνεσης, κι ενώ ήδη όλο τον προηγούμενο χρόνο ξεζούμισε τους εργάτες στα δύο εργοστάσια τους οποίους, μάλιστα, χρησιμοποίησε ως απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να χτυπήσει τους απεργούς συναδέλφους τους στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.
Η απόφαση του βιομήχανου για τη μείωση των μισθών ανακοινώθηκε στη διοίκηση του σωματείου στο Βόλο και συναντά ήδη την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τέτοιον καιρό, ο Μάνεσης αξίωσε και για τα τρία εργοστάσια πεντάωρη δουλειά με ανάλογη μείωση μισθών. Εκείνη η αξίωση απορρίφθηκε από τους εργάτες του Ασπροπύργου που συσπειρωμένοι στο ταξικό σωματείο τους αντιπάλεψαν παλικαρίσια την εργοδοσία.
Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού

Οι επιχειρήσεις που «φεύγουν»... και η πραγματική αιτία

Οργίασαν τις προηγούμενες μέρες τα παπαγαλάκια των αστών, με αφορμή την αλλαγή έδρας δύο πολυεθνικών επιχειρήσεων, της ΦΑΓΕ και της «Κόκα Κόλα», από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. 
Και τι δεν είπαν: Για τους συνδικαλιστές που διώχνουν τις επιχειρήσεις, για το «ασταθές οικονομικό περιβάλλον» που προκαλεί η λαϊκή αντίδραση στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, για την ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και πάει λέγοντας. Μέχρι και την «Γκουντγίαρ» και την «Πιρέλι» της δεκαετίας του '90 θυμήθηκαν για να πουν ότι φταίνε οι εργάτες και οι αγώνες τους, ακόμα και αυτοί που υπολείπονται σήμερα των πραγματικών αναγκών, για τη μετανάστευση των επιχειρήσεων. 
Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι οι δύο συγκεκριμένες πολυεθνικές μετέφεραν την έδρα τους και όχι την παραγωγική δραστηριότητα σε άλλη χώρα, εκτιμώντας προφανώς ότι στην Ελλάδα, σε συνθήκες κρίσης και αναιμικής ανάκαμψης, έχουν ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, ιδιαίτερα τώρα που η τιμή της εργατικής δύναμης κατρακυλάει με ασύλληπτους ρυθμούς. 
Τέτοιες επιχειρηματικές κινήσεις είναι συνηθισμένες στον καπιταλιστικό κόσμο. Αλλωστε, η «Κόκα Κόλα» πήγε την έδρα της στην Αγγλία γιατί εκτιμά ότι η ένταξη των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα της αποφέρει νέα κεφάλαια. Ενώ η ΦΑΓΕ πήγε στο Λουξεμβούργο θέλοντας να αξιοποιήσει την πολύ χαμηλή φορολογία του συγκεκριμένου κράτους.

Βαφτίζει «πολιτικό ακτιβισμό» τη φασιστική της δράση, η νεοναζιστική "χρυσή αυγή"


Ταυτίζει τους εργατικούς αγώνες με τραμπούκους και παρακρατικούς, όπως κάνουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Νέα αποκαλυπτήρια για το βαθιά συστημικό και αντιδραστικό ρόλο της «Χρυσής Αυτής» έγιναν την Τετάρτη στη Βουλή, με τους βουλευτές της να χαρακτηρίζουν την τραμπούκικη δράση της οργάνωσης «πολιτικό ακτιβισμό» και την ίδια στιγμή να απαιτούν τη βίαιη πάταξη της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σε συζήτηση νομοσχεδίου για τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία, ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Γ. Γερμενής προσπάθησε να τσουβαλιάσει τη δράση του εργατικού κινήματος με τους κάθε λογής προβοκάτορες που στρατολογούνται ή καλύπτονται από τους ίδιους τους μηχανισμούς του κράτους για να δημιουργούν συνθήκες άγριας καταστολής του εργατικού, του λαϊκού κινήματος.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως κάνουν συνολικά το κεφάλαιο και τα κόμματά του, προσπάθησε να συκοφαντήσει τους ταξικούς αγώνες και να βγάλει λάδι την εγκληματική δραστηριότητα των «ταγμάτων εφόδου» της φασιστικής οργάνωσης, την οποία χαρακτήρισε «νόμιμο αγώνα για τα δίκαια του ελληνικού λαού».
Είπε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι εντελώς ανήθικο που κάνει

Απεργιακή συγκέντρωση ΠΑΜΕ Ομόνοια 18 Οκτώβρη



Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργάτες, εργάτριες, άνεργους, νέους, συνταξιούχους, που έδωσαν τη μάχη στους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Τους μαθητές, τους σπουδαστές από τους χώρους κατάρτισης και νυχτερινά σχολεία που έδωσαν δυναμικό και μαζικό παρών.

Τώρα, κύριοι «κροκόδειλοι»;


Τα αραβογερμανικά μονοπώλια, στα οποία έχουν παραδοθεί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας - δηλαδή ένα μεροκάματο τη βδομάδα για 1.000 εργαζόμενους - το έχουν επιβάλει από τις 18 Απρίλη 2012.
Υποτίθεται ότι το μέτρο αυτό θα ίσχυε μέχρι τις 17 Ιούλη.
Τα μονοπώλια, στη συνέχεια, επέβαλαν την επέκταση του εν λόγω εργασιακού «απαρτχάιντ» και όρισαν ως νέα καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του τις 18 Οκτώβρη.
Ομως, μόλις την περασμένη Δευτέρα, η εργοδοσία με καινούργιο φιρμάνι της ανακοίνωσε ότι το «απαρτχάιντ» - που υποτίθεται ότι θα τελείωνε χτες - συνεχίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου - και θα δούμε!

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...



Πιθανόν αρκετοί από τους αναγνώστες να θυμούνται την προεκλογική αφίσσα του ΣΥΡΙΖΑ (..."προχωράμε χωρίς αυτούς"...) με τις ...κνίτισσες να εκτελούν άθελα τους  χρέη κομπάρσων στην σχετική φωτό, αφού προφανώς μαζική διαδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανάγκες της φωτογράφησης, απλά δεν υπήρχε....
 Και οι απατεώνες ξαναχτυπούν, αυτή την φορά στο

ΣΚΑΪ ο... «έξυπνος»


Πήγε να το παίξει «έξυπνος» ο ΣΚΑΪ. Και να φανεί ότι σεβάστηκε την απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά και τη δουλίτσα του να κάνει, μην τυχόν και μείνουν οι εργάτες - παραμονές της χτεσινής γενικής απεργίας - χωρίς ψέματα και εκβιαστικά διλήμματα..!
Ετσι, φρόντισε από τα ξημερώματα της Τετάρτης (κι ενώ είχε ξεκινήσει η απεργία στα ΜΜΕ) να ανεβάζει εκπομπές - «κονσέρβα», ώστε να περνά το ίδιο ακριβώς μήνυμα που θα πέρναγε και αν εξέπεμπαν κανονικά σήμα οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα: Να αθωώνει την κυβέρνηση, να ανακαλύπτει «θρίλερ» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, «αντιδράσεις» από τα αστικά κόμματα στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ ή των Γερμανών κ.λπ. Γι' αυτό και χρησιμοποίησε το υλικό με το οποίο την περασμένη Τρίτη, τα περισσότερα κανάλια προσάρμοσαν το πρόγραμμά τους με συνεχή ροή και συνδέσεις με το Μαξίμου ή τα υπουργεία όπου γίνονταν οι συναντήσεις, με όλους τους... απαραίτητους δραματικούς τόνους και την αγωνία για το αν θα ευοδωθεί η... αντίσταση στην κακιά τρόικα.