Σελίδες

14 Οκτ 2012

Στο βούρκο του συστήματος επιπλέει η... Χρυσή Αυγή


Πρόσφατα σε κάλεσμα - άρθρο της «Χρυσής Αυγής», με τίτλο «χρυσή αυγή και νεολαία», γράφει μεταξύ άλλων: «Οι Εθνικιστικές Νεολαιίστικες εκδηλώσεις της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είναι (...) Ζωντανές και Ακέραιες μ' ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα και ένα σαφέστατο Ιδεολογικό προσανατολισμό».
Τέτοιες εκδηλώσεις, μας πληροφορεί η ίδια η «Χρυσή Αυγή», είναι «μια αξέχαστη Εθνικιστική βραδιά!»1. Συμμετέχουν «σπουδαίοι» «καλλιτέχνες» όπως πέρσι οι DerSturmer, με στίχους τραγουδιών: «...Χίτλερ το όνομά σου θα δοξάζεται! ...Και όταν αυτός ο κόσμος θα γίνει ερείπια, όταν η αχρεία δημοκρατία θα εξαφανιστεί στην ανυπαρξία. Μεγάλε Αδόλφε, θα ξανανέβεις στο θρίαμβο, η μνημειώδης επιστροφή σου, είναι ό,τι αυτός ο όχλος φοβάται!»2.
Ο Παναγιώταρος, βουλευτής, πρωτοπαλίκαρο της «Χρυσής Αυγής» και επιχειρηματίας με μαγαζί όπλων και εξοπλισμού - είναι οπαδός του συγκεκριμένου συγκροτήματος μιας και αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο elnews.blogspot.gr: «Ο Ναζισμός και ο ίδιος ο Χίτλερ προσέφερε στο γερμανικό λαό και η Γερμανία γνώρισε επί των ημερών του, τεράστια οικονομική άνθηση».
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το ναζιστικό καθεστώς μετέτρεψε πρώτα τη Γερμανία σε ένα απέραντο στρατόπεδο εργασιακής εξόντωσης για να εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη οι Γερμανοί καπιταλιστές, σε μια μεγάλη φυλακή για το λαό της, για να επεκτείνει αργότερα τη δράση των γερμανικών μονοπωλίων σε όλο τον κόσμο. Με τεράστια εγκλήματα τα οποία τα έζησε και ο ελληνικός λαός.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ: Πλαίσιο εχθρικό προς την εργατική τάξη


Το πλαίσιο με το οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ οδεύει προς την απεργία μόνο βοήθεια στους αγώνες των εργαζομένων δεν δίνει. Παρά τις «αγωνιστικές κορόνες» το πλαίσιο αυτό υπονομεύει την πάλη της εργατικής τάξης, συσκοτίζει το πρόσωπο του ταξικού αντίπαλου που είναι τα μονοπώλια και σπονσονάρει μια άλλη μορφή αστικής διαχείρισης πέραν της «νεοφιλελεύθερης πολιτικής».
Τα μέτρα - υποστηρίζει η ΓΣΕΕ - «εξοντώνουν την κοινωνία και την οικονομία». Ομως τα μέτρα δεν χτυπάνε γενικά την κοινωνία, ούτε γενικά την οικονομία. Χτυπάνε και εξοντώνουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν την πλουτοκρατία, ενισχύουν τους καπιταλιστές. Τα μέτρα, τη στιγμή που βάζουν λουκέτο στους μικρομεσαίους, βγάζουν στον αφρό τους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους. Ενώ καταδικάζουν τους αγρότες στην ανέχεια, ενισχύουν τους μεγαλέμπορους και τις μεγάλες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα. Ως εκ τούτου, η πολιτική αυτή δεν είναι γενικά «αδιέξοδη», όπως ισχυρίζεται η ΓΣΕΕ. Το αντίθετο, αποτελεί για τα μονοπώλια τη μοναδική διέξοδο σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και γι' αυτό είναι πέρα για πέρα αποτελεσματική για την πλουτοκρατία.

Η κλιμάκωση της πάλης απαιτεί αναμέτρηση με τα μονοπώλια


Με δεδομένο το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είναι σίγουρο ότι η αντιλαϊκή επίθεση δε θα τελειώσει με τα νέα μέτρα - φωτιά, που από μέρα σε μέρα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή. Ισα ίσα. Θα γίνεται όλο και πιο άγρια. Μαζί της θα κλιμακώνεται και η επιχείρηση παραπλάνησης και χειραγώγησης των εργαζομένων, ώστε οι αγωνιστικές τους διαθέσεις και κινητοποιήσεις να μείνουν μακριά από το πλαίσιο πάλης και τον τρόπο δουλειάς που μπορούν αληθινά να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή θύελλα.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η κουβέντα που αναπτύσσεται στους κλάδους για την κλιμάκωση του αγώνα και την αξιοποίηση οξυμένων μορφών πάλης φέρνει στο προσκήνιο ορισμένες πλευρές, ιδιαίτερα κρίσιμες για την ενίσχυση των εργατικών αγώνων:

Η σημαία της ταξικής πάλης να σηκωθεί ακόμα ψηλότερα

Σε πολιτική εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», που διοργάνωσε η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή, στον πρώην κινηματογράφο «ΟΣΚΑΡ», μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, είπε στην ομιλία του:
«Σήμερα η πραγματική αναμέτρηση, το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος καλύτερα θα διαχειριστεί αυτή τη βαρβαρότητα που βιώνουμε όλοι, γιατί τη βαρβαρότητα όσο κι αν τη διαχειριστείς πάλι βαρβαρότητα θα είναι. Μάλιστα, όσο καλύτερος διαχειριστής είσαι, τόσο περισσότερη ζημιά κάνεις, τόσο περισσότερο βαστάει το μαρτύριο του λαού. Αρκετοί ακόμα νομίζουν ότι αν αλλάξει μια κυβέρνηση και φύγει π.χ. ο Σαμαράς και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους, θα λυθούν τα προβλήματα και η κρίση θα τελειώσει ή θα γίνει πιο ανθρώπινη.
Μακάρι να ήταν τόσο απλά και εύκολα τα πράγματα, μακάρι να ήταν ρεαλιστική αυτή η άποψη και με κάποιες αλλαγές προσώπων ή κάποιων κομμάτων στην

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Οι μπίζνες για τα μονοπώλια το «ζουμί» των επαφών


Επενδύσεις και συμπράξεις με Ελληνες επιχειρηματίες σε ενέργεια, υποδομές και άλλους στρατηγικούς τομείς ορέγονται οι γερμανικοί όμιλοι

Μια οργιώδης προπαγάνδα για τα «οφέλη» που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ εξαπολύθηκε από τα επιτελεία της άρχουσας τάξης όλο το προηγούμενο διάστημα και κορυφώθηκε με την άφιξή της στην Αθήνα.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επιδίωξαν να εμφανίσουν την επίσκεψη σαν «ηχηρό μήνυμα στήριξης» για την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, σαν «διαβατήριο» για διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, παρουσίασαν την επίσκεψη σαν «εγγύηση» για «αναπτυξιακά» μέτρα και κονδύλια.
Μαζί με το «καρότο» χρησιμοποίησαν και το μαστίγιο της τρομοκρατίας. Απαίτησαν από τους εργαζόμενους να κάτσουν σπίτια τους και να γίνουν θεατές των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τη Γερμανίδα εταίρο, φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις και να μετατρέψουν την Αθήνα σε οχυρό.

ΣΥΡΙΑ: Στο «κόκκινο» η ενδοϊμπεριλιαστική σύγκρουση


Το περιστατικό με την υποχρεωτική προσγείωση του συριακού αεροσκάφους στην Τουρκία, που εμπλέκει και τη Ρωσία για αποστολή «στρατιωτικού υλικού», κλιμακώνει την αντιπαράθεση

Στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον σταθερά το θερμόμετρο της έντασης στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ενώ συντηρείται και η ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών μεταξύ Συρίας - Τουρκίας και Ρωσίας με αφορμή την υποχρεωτική προσγείωση του συριακού πολιτικού αεροσκάφους «A320», την Τετάρτη το βράδυ, στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, με τον ισχυρισμό ότι μετέφερε «μη πολιτικό υλικό» από τη Μόσχα προς τη Δαμασκό. Η εξέλιξη αυτή που έρχεται να προστεθεί στη σχεδόν καθημερινή ρίψη οβίδων από το συριακό έδαφος προς το τουρκικό και τη σταθερή απάντηση του τουρκικού πυροβολικού που συνεχίζεται από την περασμένη βδομάδα, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει απαντηθεί στο παραμικρό ούτε ένα από τα ερωτηματικά που «συνοδεύουν» τις οβίδες αυτές, αφού δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές, με δεδομένο ότι στην περιοχή από όπου εκτοξεύονται δρουν πολυπληθείς ομάδες ενόπλων αντικαθεστωτικών σε αρκετούς από τους οποίους η Αγκυρα έχει προσφέρει καταφύγιο, ενώ έχει αναζωπυρωθεί και η δράση του κουρδικού ΡΚΚ.

Ο νέος Γαλιλαίος και το θαυματουργό φάρμακο του κεϊνσιανισμού


Σε μια εξαιρετικής σεμνότητας απάντησή του σε συνέντευξη στο Βήμα (7/10/2012) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν ξέρω αν είμαι ο νέος Γαλιλαίος, δεν λέω ότι η Γη γυρίζει, λέω όμως ότι με τη λιτότητα η Ευρώπη οδηγείται στην καταστροφή». Στην ίδια συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας αφού κατηγορεί την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τους νεοφιλελεύθερους συνοδοιπόρους της σαν υπευθύνους για την πορεία διάλυσης της ΕΕ, υποδεικνύει και τους συμμάχους για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.
Προτείνει ένα μέτωπο με τις ζωντανές δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, μια συνεργασία χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες. Τι θα απαιτεί αυτό το μέτωπο; Την «εγκατάλειψη της κυρίαρχης λογικής που επιμένει να θέτει την κρίση υπό έλεγχο μέσα από τη λιτότητα και δημοσιονομική σταθεροποίηση» και τη στροφή σε κεϊνσιανές πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Στην πράξη, τη σχετική χαλάρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας, τη στροφή σε επεκτατική πολιτική με μεγάλη κρατική ενίσχυση των επενδύσεων και μικρή επιστροφή των μεγάλων απωλειών των τελευταίων ετών στους εργαζόμενους.
Η λύση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται απλή και προβάλλεται ως σωτήρια τόσο για τα

18 Οκτώβρη, να νεκρώσουν τα πάντα! Ομόνοια 10:30 π.μ.