Σελίδες

3 Σεπ 2012

Για το «εθνικό χρέος»


Ολα τα ΜΜΕ, δημόσια κι ιδιωτικά, έχουν ως μόνιμο μοτίβο των ειδήσεών τους «το χρέος της Ελλάδας». 
Είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο προσπαθούν να εθίσουν το λαό ότι «το χρέος» είναι μια επιπλέον υποχρέωση που θα κουβαλάει εφ' όρου ζωής. 
Είναι ένας ξεχωριστός τρόπος που επιτυγχάνουν την αποδοχή του λαού στα συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης και ταυτόχρονα «πουλάνε» την έντυπη και ηλεκτρονική πραμάτεια τους. 
Σε μια εποχή που ο πλούτος της χώρας συγκεντρώνεται ασφυκτικά στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας, δεν είναι περίεργο οι βαρόνοι της αστικής ειδησεογραφίας να έχουν σκανδαλώδη επιπρόσθετα κέρδη. Αλλωστε, όλος ο κουρνιαχτός από τις αρχές της δεκαετίας του '90 για τη μαζική συσσώρευση εξαθλιωμένων αλλοδαπών, «περί ρατσισμού», σ' αυτό ακριβώς απέβλεπε. Δηλαδή, στα φτηνά εργατικά χέρια.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ : Αποκαλυπτικές εξελίξεις στο πεδίο της διαχείρισης

Αποκαλυπτικές, για τα αδιέξοδα που συνεπάγεται για το λαό οποιοδήποτε «μείγμα» διαχείρισης της κρίσης από την πλευρά των αστών, είναι οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της Ζώνης του Ευρώ και με δεδομένη την επιδείνωση της καπιταλιστικής οικονομίας σε χώρες που συγκαταλέγονται στο σκληρό πυρήνα της, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες η προσπάθεια για έναν νέο ενδοϊμπεριαλιστικό συμβιβασμό, που θα προσθέτει περισσότερα «επεκτατικά» μέτρα στο έως τώρα «μείγμα» της αστικής διαχείρισης.
Κεντρικό ρόλο στα παραπάνω διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να αναβαθμίσει το ρόλο της στην αγορά χρέους, προκειμένου να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού σε μια σειρά χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. Την άμεση εμπλοκή της ΕΚΤ στην πρωτογενή αγορά ομολόγων προωθούν επίμονα οι δύο παραπάνω χώρες και η Γαλλία.

Μοναδικό νεανικό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Τρίτση», στο Ιλιον
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το κεντρικό τριήμερο κορύφωσης του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα. Οι εκδηλώσεις του θα γίνουν στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη στο «Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"», στοΙλιον.
Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.
Για άλλη μια χρονιά, πραγματικά πλούσιο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει πολλές δεκάδες εκδηλώσεις στις τρεις μουσικές σκηνές, τη θεατρική σκηνή του και τους επιμέρους θεματικούς χώρους του. Πολλοί γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, θα συναντηθούν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με νέους, αλλά και ερασιτέχνες δημιουργούς, θα ξεδιπλώσουν την επικοινωνία τους με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ σε μια νεανική γιορτή, που όμοιά της δεν υπάρχει άλλη, εδώ και χρόνια στη χώρα μας.
Δεκατρείς οργανωμένες συζητήσεις
Κάθε γωνιά και κάθε δρομάκι στο Πάρκο «Τρίτση» θα είναι δυνάμει κι ένας

Αρθρογραφία πάνω στις σύγχρονες εξελίξεις για την ανάπτυξη μιας πλατιάς ιδεολογικής παρέμβασης


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Οι δύο εκλογικές μάχες στις 6 Μάη και στις 17 Ιούνη 2012, καθώς και οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ιδεολογικής ικανότητας των στελεχών και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη διεξαγωγή του πολιτικού αγώνα. Δεν ήταν επίσης λίγες οι περιπτώσεις μετεκλογικών συσκέψεων με συμμετοχή φίλων και οπαδών, ψηφοφόρων του Κόμματος που εκφράστηκε το αίτημα οι ΚΟΒ ν' αναπτύξουν πρωτοβουλίες συζήτησης μαζί τους ιδεολογικών θεμάτων, των θέσεων του Κόμματος γύρω από ζητήματα της στρατηγικής του, της διαπάλης με τον οπορτουνισμό στο ζήτημα της εξόδου από την καπιταλιστική οικονομική κρίση κ.ά.
Η ΚΟΜΕΠ σε σημαντικό βαθμό διαθέτει το απαιτούμενο υλικό για την διεξαγωγή τέτοιων συζητήσεων. Η διάδοση και αξιοποίηση του περιοδικού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας πλατιάς ιδεολογικής παρέμβασης.
Η Συντακτική Επιτροπή της ΚΟΜΕΠ πήρε υπόψη της τα ερωτήματα και ενδιαφέροντα που εκφράστηκαν στους δύο μετεκλογικούς κύκλους συζητήσεων των ΚΟΒ με φίλους και ψηφοφόρους του Κόμματος και διαμόρφωσε ανάλογα τη θεματολογία του ανά χείρας διπλού 4ου-5ου τεύχους της. Θυμίζουμε ότι λόγω των έκτακτων βουλευτικών εκλογών στις 17 Ιούνη, δεν πραγματοποιήθηκε η

Στην καρμανιόλα μισθοί, συντάξεις, λαϊκά δικαιώματα


  • Γενίκευση και εξάπλωση της βαρβαρότητας. Στο σφαγείο προνοιακά - κοινωνικά επιδόματα, διάλυση κρατικών κονδυλίων για Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία κ.ά.
  • Αμέσως μετά ακολουθεί η αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις
Η γενικευμένη χρεοκοπία του λαού, η διαμόρφωση συνθηκών απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης για ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, η κλιμάκωση της βαρβαρότητας του κεφαλαίου απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα της ανθρώπινης ζωής και εργασίας, αποτελούν την πεμπτουσία του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Τα μαντρόσκυλα της ΕΕ και των μονοπωλίων, συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση έρχονται τώρα να σμπαραλιάσουν το σύνολο των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, να βάλουν στην καρμανιόλα μισθούς, συντάξεις, κρατικά κονδύλια για Ασφάλιση, Υγεία, προνοιακά επιδόματα, Παιδεία κ.ά. Ούτε εδώ και πουθενά δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαό, να τους αναχαιτίσει, να πάρει τις υποθέσεις του στα δικά του τα χέρια. 

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : Υπονομεύουν κάθε αγωνιστική δράση των εργαζομένων


Το τελευταίο διάστημα, κι ενώ νέα άγρια αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών, μέσα στους χώρους δουλειάς συντελείται μια εντεινόμενη προσπάθεια παροπλισμού και απογοήτευσης των εργαζομένων για να μην αντιδράσουν στη συντονισμένη επίθεση εργοδοσίας και συγκυβέρνησης. Αρνητικοί πρωταγωνιστές αυτής της εξέλιξης είναι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις και ηγεσίες, με πρωτεργάτες τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αλλά και τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με καλοσχεδιασμένες παρεμβάσεις χτυπούν στην «καρδιά» κάθε προσπάθειας αντίστασης, δηλαδή στη συλλογική και ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση των εργαζομένων. Εκείνο που υπηρετούν είναι η υποταγή της εργατικής τάξης στα συμφέροντα της εργοδοσίας και στις πολιτικές της συγκυβέρνησης και της ΕΕ.
Βασική μέθοδος, που ακολουθούν αυτές οι δυνάμεις, είναι η υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών. Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά όπου ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, σε επιχειρησιακά σωματεία και συνδικάτα, πραγματοποιούν Γενικές

Ολοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο


Κορυφαίος σταθμός στην προετοιμασία για να οργανωθεί γενική απεργία

"Μπροστά στη λαίλαπα χωρίς τέλος δύο είναι οι δρόμοι: 'Η υποταγή και εξαθλίωση ή αγώνας και επιβίωση".
 Με αυτό το σύνθημα το ΠΑΜΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί σε αντίσταση και αγώνα απέναντι στη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα. Τους καλεί να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους. Εργάτες, μαζί με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες, να μετατρέψουν το συλλαλητήριο σε κορυφαίο σταθμό στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα με πανελλαδική γενική απεργία, ενάντια στην επίθεση της τρικομματικής συγκυβέρνησης, της τρόικας και της ΕΕ.
Καθημερινά, με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, με παρεμβάσεις και δράσεις που αφορούν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, σαλπίζει ξεσηκωμό. Καλεί σε οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το λαό με φόρους και χαράτσια, που κλείνει τα εργοστάσια και μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις για να γεμίζουν οι τσέπες των επιχειρηματιών, που κλείνει τα μικρομάγαζα και οδηγεί στην ανεργία τους αυτοαπασχολούμενους, που διαλύει τα νοσοκομεία, στερεί από τους ασφαλισμένους τα φάρμακα, που στέλνει τη νεολαία στη μετανάστευση.

Ούτε «τελευταία», ούτε προσωρινά τα μέτρα που ετοιμάζει η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ


Γραμμή άμυνας για το λαό δεν μπορεί να είναι άλλη από την οργάνωση της αντεπίθεσης, με επόμενο βήμα την κήρυξη γενικής απεργίας

Μια πρωτοφανή επιχείρηση προπαγάνδας, με ψέματα, κάλπικες υποσχέσεις και ωμούς εκβιασμούς, για να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στα νέα βάρβαρα μέτρα, έστησαν μέσα στη βδομάδα οι εταίροι της συγκυβέρνησης, με πρωτεργάτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ο Αν. Σαμαράς μια μέρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, στη διάρκεια της οποίας «κλείδωσε» το εξοντωτικό πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ (του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής), εμφανίστηκε την Πέμπτη στο βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και επιστράτευσε το τερατώδες ψέμα ότι πρόκειται «για το τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δίκαιη λαϊκή οργή και να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες.

Να δοθεί απάντηση με γενική απεργία!


Να συζητηθεί σε κάθε τόπο δουλειάς η ανάγκη για καταδίκη των μέτρων, να αρνηθεί ο λαός τις θυσίες για την πλουτοκρατία

Οσο δεν οργανώνει ο λαός την αντίστασή του θα δυναμώνει αμείωτα η θύελλα που σαρώνει τις κατακτήσεις, τις ανάγκες του, ακόμα και τις στοιχειώδεις, την ίδια την επιβίωσή του. Αυτό φάνηκε και τη βδομάδα που πέρασε, αυτό βεβαιώνουν όχι μόνο τα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και η κατάσταση μες στους τόπους δουλειάς, η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα σε προετοιμασία γενικής απεργίας. Μιας απεργίας που πρέπει να οργανωθεί και να γίνει δίνοντας ηχηρή απάντηση στα βάρβαρα σχέδια, εκφράζοντας τη μαζική λαϊκή καταδίκη στα μέτρα, δίνοντας ώθηση στην οργάνωση και συνέχεια της σκληρής αναμέτρησης με όσους οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση.
Ηδη, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία έχει καταθέσει αίτημα για προκήρυξη γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις και στην ΑΔΕΔΥ.
Βασικός σταθμός στην πορεία για την κλιμάκωση της πάλης και για την προετοιμασία γενικής απεργίας αποτελεί το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο καλούν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ στις 8 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

Bona fides και τα φίδια που μας ζώσανε

«Ο εκμεταλλευόμενος την κουφότητα και την απειρία του άλλου υποχρεούται σε αποζημίωση».
Αυτό το άρθρο του αστικού μας κώδικα που ο αείμνηστος πατέρας μου αποκαλούσε άρθρο νάυλον, δηλαδή αυτό που έχει εφαρμογή ως γενική αρχή του δικαίου εναντίον όλων των πάσης φύσης και μορφής κατεργαραίων, απατεώνων κ.λπ. γυρνάει στο κεφάλι μου πολύν καιρό. Ειδικά όταν ακούω τον μετεκλογικό λόγο κομμάτων και πολιτικών που βρέθηκαν σε θέση, αντί να καταβάλλουν, να εισπράττουν αποζημίωση σε ψήφους, σε θέσεις εξουσίας σε υπερτίμηση του πολιτικού τους υποσχετικού.
Στην πραγματικότητα λέω και γράφω κομψά την αηδία που μου προξενεί η αμετροεπής υποκρισία, η κατάχρηση λέξεων και εννοιών που απευθύνονται με περισσή θρασύτητα εναντίον του περιούσιου τέως ψηφοφόρου και νυν πολίτη που πρέπει να πονέσει, να εξευτελιστεί, να τιμωρηθεί ακριβώς επειδή επέλεξε μαζοχιστικά το σαδιστή του... Τον αφεντικάριο σωτήρα, βλέπε κυβέρνηση της αγίας τριάδας των πολιτικών αρχηγών του ελληνοευρωχώρου, με υπόσταση επιπέδου κοτζάμ επιστατών μιας μάζας σχετικώς καλοντυμένων δούλων. Κι από δίπλα τον καπάτσο φύλαρχο των απροσδιόριστων αριστεριδάριων