Σελίδες

31 Αυγ 2012

Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης


«Καλούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες που λένε "κάτι πρέπει να γίνει" να οργανώσουμε μαζί τη λαϊκή αντεπίθεση. Να γίνει παλλαϊκό σύνθημα πάλης η φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, που σημαίνει πάλη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του δρόμου ανάπτυξης χωρίς μονοπώλια, ταξική εκμετάλλευση, με κοινωνικοποίηση, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους (...) O λαός να χαράξει πορεία για τη δική του εξουσία και διακυβέρνηση, που θα τον απαλλάξει από την κρίση και τη χρεοκοπία οριστικά και μόνιμα» (Από το «Κάλεσμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ», «Ρ» 30/8/2012).
Η αστική και οπορτουνιστική προπαγάνδα προβάλλει ότι η ανάπτυξη που προτείνει το ΚΚΕ είναι ανεφάρμοστη γιατί η εργατική εξουσία δε θα έχει πόρους. Τους απαντάμε: Με τη μονομερή διαγραφή του χρέους δε θα πληρώσει τα δάνεια. Θα καταργήσει τα διάφορα χρηματικά πακέτα και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις, θα καταργήσει τις στρατιωτικές δαπάνες για τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Δε θα υπάρχουν κέρδη. Θα πάνε στην ανάπτυξη για όλους.
***
Λένε ακόμη: Τι μπορεί να παράγει η Ελλάδα; Η Ελλάδα έχει αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη της βιομηχανίας. Εχει βωξίτη, νικέλιο, ψευδάργυρο, χρυσό. Εχει λευκόλιθο, μάρμαρο, λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει τεράστιο υδάτινο δυναμικό για την παραγωγή επίσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο λαός πρέπει τώρα να πάρει τη δική του υπόθεση στα δικά του χέρια


Το κάλεσμα του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσίευσε χτες ο «Ριζοσπάστης», πρέπει να αξιοποιηθεί πλατιά και σχεδιασμένα από τα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος, να οργανωθούν πολύμορφες παρεμβάσεις που θα αναδείξουν στο λαό ότι είναι αδύνατο να σωθεί και ο ίδιος και τα μονοπώλια. Οτι οι θυσίες του δεν πρόκειται να τον γλιτώσουν από τη συνεχή αντιλαϊκή επίθεση, αντίθετα αυτή θα δυναμώνει. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναδειχτεί ολοκληρωμένα το περιεχόμενο που πρέπει να αποκτήσει η πάλη αυτή του λαού, γιατί σήμερα δε χρειάζεται απλά να γίνουν αγώνες.
Οπως σημειώνει και το κάλεσμα του ΠΓ, «ο λαός πρέπει τώρα να πάρει τη δική του υπόθεση στα δικά του χέρια, άμεσα με γενικευμένους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες που ενώνουν σε ενιαία κατεύθυνση και σταθερή συμμαχία την εργατική τάξη, είτε δουλεύει στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία». «Σε αυτή τη φάση τα μέτωπα πάλης και η αντίσταση σε χώρους δουλειάς, σε κλάδους και συνοικίες να γίνουν ρυάκια που να συγκλίνουν και να δυναμώσουν το παλλαϊκό σύνθημα για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, με μαχητικές μαζικές κινητοποιήσεις και αντίστοιχα μαχητικές μορφές πάλης, που στηρίζονται στη μαζική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και στην οργάνωση της υλοποίησής τους. Ο αγώνας απαιτεί μαζικότητα, οργάνωση και πολιτική κατεύθυνση ρήξης με τα συμφέροντα και τις επιλογές των μονοπωλίων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει.

Φορτώνουν τους φόνους στους απεργούς!


Η διαστροφή του αστικού δικαστικού συστήματος να παρουσιάζει το θύμα σαν θύτη ακόμη και όταν υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις για το αντίθετο, έκανε χτες τον εισαγγελέα του δικαστηρίου της πόλης Γκα Ράνκουα να ενισχύσει το κατηγορητήριο κατά των 270 συλληφθέντων απεργών εργατών του ορυχείου Μαρικάνα, απαγγέλλοντάς τους κατηγορίες για το φόνο...των συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν από τα πυρά των αστυνομικών!
Προφανώς ο εισαγγελέας δεν είχε ακούσει τον επίτροπο της αστυνομίας Ρία Φιγιέγκα να παραδέχεται ανοιχτά ότι οι 34 μεταλλωρύχοι απεργοί σκοτώθηκαν το αποτρόπαιο μεσημέρι της 16ης Αυγούστου από τα πυρά των αστυνομικών. Δεν είχε διαβάσει τα δεκάδες άρθρα του νοτιοαφρικανικού και διεθνούς Τύπου για τις συνθήκες αιματοκυλίσματος της απεργίας και τη διαταγή των αστυνομικών να πνίξουν στο αίμα την εργατική κινητοποίηση. Ούτε είχε ακούσει τις καταγγελίες της νομικής υπεράσπισης των απεργών για την κατάφωρη παραβίαση

Εριδες στη σοσιαλδημοκρατία ...


Για την αναστήλωση της σοσιαλδημοκρατίας στις λαϊκές συνειδήσεις πασχίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους για τα σκήπτρα. Ενόψει της 3ης του Σεπτέμβρη, επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος έχει προγραμματίσει εκδήλωση για την παρουσίαση της «νέας» διακήρυξης στο πλαίσιο της «ανασύστασης» του κόμματος. Την ίδια μέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση στη Νίκαια, με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα, για την προπαγάνδιση της οποίας τύπωσε αφίσα που παραπέμπει εξόφθαλμα στο ΠΑΣΟΚ του '80. Στην ίδια εκδήλωση αναγγέλθηκε ότι θα συμμετέχουν και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ν. Κασιμάτης και Μ. Γκίβαλος. Ως διοργανωτές της εκδήλωσης αναφέρονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΠΑΣΟΚογενής συνιστώσα «Νέος Αγωνιστής» - που επίσης παραπέμπει στο περιοδικό «Αγωνιστής», που εξέδιδε τότε η νεολαία του ΠΑΣΟΚ.

Η «άλλη» διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διέξοδο από την κρίση προς όφελος τάχα του λαού, όπως την περιγράφουν τα στελέχη του, είναι η εξής: Μετατροπή των επιμέρους δημόσιων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος, αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δημιουργία ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και ευρωπαϊκού αναδιανεμητικού προϋπολογισμού. Τις θέσεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ τις αντιπαραθέτει στη διαχείριση της συγκυβέρνησης, την οποία καταγγέλλει ως «νεοφιλελεύθερη». Διακηρύσσει μάλιστα ότι η δική του πρόταση θα ανακουφίσει το λαό από τα βάρβαρα μέτρα και ότι θα οδηγήσει σε μια ΕΕ «κοινωνική» και «δημοκρατική».
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Δύο από τις βασικές προτάσεις που συζητούν εντατικά τα αστικά επιτελεία, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν ένα νέο συμβιβασμό στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, είναι η αναβάθμιση της ΕΚΤ στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, άρα η αλλαγή του μέχρι τώρα ρόλου της.

Γκρινιάζουν για αθέτηση δεσμεύσεων... και σπέρνουν επικίνδυνες αυταπάτες


Με χτεσινή ανακοίνωση την οποία υπογράφει η ηγεσία της ΟΤΟΕ (στην πλειοψηφία συμμετέχουν η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΡΙΖΑ) και έβγαλε με αφορμή τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καλείται η κυβέρνηση, «έστω και την τελευταία στιγμή, να τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να υπερασπίσει πραγματικά τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας μια άλλη πολιτική στο τραπεζικό σύστημα»...
Αλήθεια, τι αντιλαμβάνεται η ΟΤΟΕ ως αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης; Την «αξιοποίηση» του δημόσιου πλούτου και τις «αποκρατικοποιήσεις» που τα κόμματα της συγκυβέρνησης είχαν πει ότι θα προχωρήσουν και προωθούν ολοταχώς; Τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας πάση θυσία στο ευρώ, που επίσης εξασφαλίζουν με νέα οδυνηρά μέτρα για το λαό; Την ανάγκη για «διαρθρωτικές αλλαγές» που τόνιζαν συνέχεια και με πίστη επιταχύνουν φέρνοντας νέες ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό; Τον «εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών» που είχαν

Δεν αναφέρουν τον καπιταλισμό... γιατί τον στηρίζουν


Αν τελικώς πάρουν σάρκα και οστά οι σχεδιασμοί για δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, γκέτο δηλαδή, όπου οι κεφαλαιοκράτες θα «αρμέγουν» όπως νομίζουν τους εργαζόμενους, δίχως υποχρέωση τήρησης κι αυτού του υποτυπώδους πλέον εργασιακού - ασφαλιστικού πλαισίου, και επιπλέον θα ανταμείβονται γι' αυτό με φοροασυλία, αυτό θα οφείλεται, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκο, στις «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» του υπουργού κ. Χατζηδάκη. Αν, δε, εγκατασταθεί μια τέτοια ζώνη στην Πελοπόννησο θα οφείλεται και στις... ιδεοληψίες του περιφερειάρχη, κ. Τατούλη!
Η προσέγγιση αυτή κλείνει τα μάτια μπροστά στο προφανές. Το «τρένο» του καπιταλισμού απ' όταν έβαλε μπρος τις μηχανές του οδηγεί τους λαούς βαθιά στην άγρια Δύση, όπου νόμος είναι το συμφέρον του κεφαλαιοκράτη, τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Δέσμευση ...


Προσέξτε αυτή τη φράση:
Το νέο πακέτο μέτρων θα είναι το «τελευταίο»...
*
Δεδομένου ότι αυτή την «υπόσχεση» ο ελληνικός λαός την άκουσε να συνοδεύει τα μέτρα του πρώτου μνημονίου, την ξανάκουσε για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, την ξανάκουσε για τα μέτρα των εφαρμοστικών, την ξανάκουσε για τα μέτρα των προϋπολογισμών, την ξανάκουσε για τα μέτρα του δεύτερου μνημονίου, την ξανάκουσε για τα μέτρα με αφορμή το «κούρεμα», την ξανάκουσε με αφορμή κάθε χαράτσι και κάθε φοροληστεία που έχει επιβληθεί,
τι νομίζετε πως θα σκεφτόταν ένας χιλιοεπαναξαπατημένος άνθρωπος του μόχθου για κάποιον πολιτικό ταγό, ο οποίος θα ισχυριζόταν - και πάλι - ότι η νέα επερχόμενη σφαγή θα είναι και η «τελευταία»;

«Βουτάνε» 11,5 δισ. από το λαό για να χαρίσουν 25 δισ. στις τράπεζες!


Γιατί γίνονται όλα αυτά;
Σε τίνος τη «σωτηρία» αποβλέπουν τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που, στην πραγματικότητα,
αν προστεθούν η κάλυψη των δημοσιονομικών απωλειών που θα επιφέρουν, η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2012, τα νέα χαράτσια, οι φόροι κ.λπ.,
ανέρχονται, όπως τα ίδια τα κυβερνητικά επιτελεία ομολογούν, στα... 23 δισ. ευρώ;
*
Η τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά δεν κάνει τίποτα διαφορετικό απ' ό,τι έκανε η τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου και πριν απ' αυτήν η κυβέρνηση Παπανδρέου:
Ρημάζει τον ελληνικό λαό, επιφέρει το τελευταίο (;) και σίγουρα το θανάσιμο πλήγμα σε μια κοινωνία ήδη εξαθλιωμένη, ήδη γονατισμένη, ήδη φτωχοποιημένη, ήδη χρεοκοπημένη, με έναν και μοναδικό στόχο: