Σελίδες

27 Αυγ 2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σήμερα, που η ζωή της λαϊκής οικογένειας χτυπιέται αλύπητα προκειμένου να διασφαλιστούν τα καπιταλιστικά κέρδη, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ φέρνει στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα, να δυναμώσει η απαίτηση για άμεσα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση για όλους τους νέους. Ταυτόχρονα, απαιτείται πάλη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ που οδηγεί σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση πλευρών λειτουργιών των ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με το πετσόκομμα που έχει ήδη υποστεί η χρηματοδότηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Παράλληλα, είναι επείγουσα ανάγκη να παρθούν μέτρα στήριξης για τους νέους που δεν κατάφεραν να περάσουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή και για τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο.

Το ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, απευθύνεται στους νέους και τις οικογένειες τους και τους καλεί να προβληματιστούν, να σκεφτούν:

Επιστολή ΔΑΣ προς την Εκτελεστική Επιτροπή ΓΣΕΕ για Γενική Απεργία


Προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ

Οι ώρες είναι κρίσιμες. 
Το κεφαλαιο, η κυβέρνηση και η ΕΕ, ετοιμάζουν και άλλα βάρβαρα μέτρα για το επόμενο διάστημα που θα τσακίσουν με μεγαλύτερη αγριότητα τη ζωή των εργαζόμενων.

Είναι ώρα ευθύνης και μάχης στο γενικευμένο πόλεμο που κλιμακώνεται ενάντια στις εργατικές οικογένειες, στα πλατιά λαϊκά στρωματά. Πόλεμος που οδηγεί το λαό στη μαζική εξαθλίωση προς όφελος των μονοπωλιακών ομιλών.

Η κλιμάκωση της δράσης της εργατικής τάξης στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, των άνεργων, των συνταξιούχων, είναι η μόνη απάντηση. 
Καμία νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. 
Να καταργηθούν τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. 
Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. 
Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Η απάντηση πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη. ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Χέρι- χέρι Χρυσή Αυγή και Εκκλησία σε ακραία κηρύγματα μίσους εναντίον κομμουνιστών


Κάποιος που θα χρησιμοποιούσε το ευαγγέλιο σαν κωλόχαρτο αναμφισβήτητα θα σεβόταν πιο πολύ το λόγο του Θεού από τον εν λόγω τράγο. 
Οι χριστιανοί να χαίρονται τη “θρησκεία της αγάπης” τους που πλέον έχει μετατραπεί σε ιδεολογικό προθάλαμο της Χρυσής Αυγής.

Είπε μεταξύ άλλων ο "πράος" αυτός “άνθρωπος”: 
«Καπηλεύτηκαν τη θυσία σας και τον αγώνα σας για λίγες ψήφους. Όταν ήρθε η λαίλαπα της μεταπολίτευσης όλοι λησμόνησαν τους νεκρούς. Αλλά να ξέρετε νεκροί ήρωες ότι πάντα λίγοι, λίγοι τρελοί έσωσαν αυτή τη χώρα. Ο

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ: Του πρέπουν «αψηλόκορφοι ύμνοι»...


Είκοσι οκτώ χρόνια απουσίας συμπληρώνονται στις 2 Σεπτέμβρη

«Σύντροφε Μάνο, κρητικόπουλο, Ερωτόκριτέ μας άξιε γιε της Ρωμιοσύνης
Ερωτας είσαι και ομορφιά και λεβεντιά και αγάπη
στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη
μες στη φωνή σου ακέριος ο λαός βρίσκει την πιο σωστή φωνή του
μες στη φωνή σου πέντε αηδόνια, τρεις αητοί κι ένα λιοντάρι δένουν τη φιλία του κόσμου.
Σύντροφε Μάνο εσένανε σου πρέπουν αψηλόκορφοι ύμνοι σαν τον πάππο σου τον ψηλορείτη...»
Κάθε φορά που θέλει κάποιος να μιλήσει για τον Μάνο Κατράκη, αυτοί οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου έρχονται και διεκδικούν την πρώτη θέση στη σκιαγράφηση αυτής της πολυδιάστατης προσωπικότητας, διεκδικούν την πρώτη θέση για να μνημονεύσουν τον άνθρωπο, τον αγωνιστή και καλλιτέχνη, που πάντα βρίσκεται στην καρδιά και στη μνήμη μας, κι ας έχουν περάσει 28 χρόνια από τότε που έφυγε (2/9/1984). Τα λόγια αυτά του Ρίτσου ήταν το δώρο του για τον εορτασμό των 50 χρόνων στο Θέατρο του Μάνου Κατράκη, με τον οποίο πρώτα απ' όλα μοιράστηκαν τα βάσανα της εξορίας, στη συνέχεια βρέθηκαν πλάι - πλάι στους αγώνες για την ειρήνη και το σοσιαλισμό, χτίζοντας έτσι μια βαθιά φιλία.
«Αν ο Μάνος Κατράκης μεσουρανούσε στη θεατρική ζωή του τόπου μας, δεν το

Ζόρια και αντιθέσεις στη βαριά σκιά της κρίσης


ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ

Η βδομάδα που πέρασε, χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια των ΗΠΑ να παρέμβουν πιο έντονα για λογαριασμό των δικών τους συμφερόντων στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση. Αλλά και από νέα σενάρια σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ και συνολικά την τύχη του ευρωπαϊκού νομίσματος, με δεδομένο ότι η κρίση βαθαίνει και δυσκολεύουν οι προσπάθειες των αστικών επιτελείων να τη διαχειριστούν ελεγχόμενα.
Ενδεικτική των παραπάνω δεν είναι μόνο η είδηση ότι εξαιτίας της κρίσης στη χώρα, η Πορτογαλία αδυνατεί να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που υπαγορεύει το δάνειο των 78 δισ. από την τρόικα. Ούτε μόνο το γεγονός ότι η Ισπανία -παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ραχόι να πείσει για το αντίθετο- ετοιμάζεται να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης συνολικά για την οικονομία της που παραπαίει εξαιτίας της κρίσης, και όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Να ξεσηκωθεί ο λαός για να μην τον συντρίψουν


Η κινητικότητα σε Ελλάδα και Βρυξέλλες και οι συναντήσεις του Αντ. Σαμαρά με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, μόνο νέα δεινά προμηνύουν για τα λαϊκά στρώματα

 «Η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της (...) Οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Η συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, από τις δηλώσεις του στο Βερολίνο, αποτελούν το επιστέγασμα των ρητών διαβεβαιώσεων της συγκυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο και τους Ευρωπαίους εταίρους για την αταλάντευτη στάση της στην προσχεδιασμένη κλιμάκωση της ταξικής επέλασης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι, οι διαδοχικές επαφές με Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, καθώς και η συνάντηση στην Αθήνα, με τον επικεφαλής του «Γιούρογκρουπ» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης για πιστή εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και των διαρθρωτικών ανατροπών που προβλέπονται στο δεύτερο μνημόνιο, αλλά και την πρόθεσή της για μαζική εκποίηση της δημοσίας περιουσίας.
Η περιοδεία του πρωθυπουργού, χρησιμοποιήθηκε παράλληλα για να ξεδιπλωθεί

Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών αφορούν όλο το λαό


Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών αφορούν όλο το λαό, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ βγάζουν στο σφυρί 23 λιμάνια και μαρίνες. Αυτή είναι μόνο η αρχή, το σχέδιό τους είναι να παραδώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους όλα τα μεγάλα λιμάνια και 800 μικρότερα εμπορικά και τουριστικά.
Είναι μεγάλο ψέμα ότι θα προκύψουν οφέλη για το λαό. Ο στόχος είναι να στηριχτεί με κάθε τρόπο και μέσο η υψηλή κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, να πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης ο λαός.
Η αλήθεια είναι ότι οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και μόνιμες και για τους εργαζόμενους στα λιμάνια αλλά και συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, ιδίως των νησιών και των παράκτιων περιοχών.
Για τους εργαζόμενους στα λιμάνια θα φέρει απολύσεις, γκρέμισμα μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οι επιχειρηματίες που θα πάρουν τα λιμάνια, όπως η Cosco στον Πειραιά, θα επιβάλλουν με ατομικές συμβάσεις δουλειά 2 – 3 ημερών την εβδομάδα, με μισθούς πείνας, χωρίς ωράριο.

Αποτελεσματικό κράτος... στην υπηρεσία των μονοπωλίων



Ενας από τους διακηρυγμένους στόχους των κυβερνήσεων των τελευταίων τριών ετών είναι η απομάκρυνση από το Δημόσιο τουλάχιστον 150 χιλιάδων εργαζομένων. Για την αποδοχή αυτού του μέτρου η εκάστοτε κυβέρνηση καταφεύγει σε συκοφαντίες σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων αξιοποιώντας και φαινόμενα γραφειοκρατίας, διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας (που «άνθισαν» πάνω στο έδαφος της κυρίαρχης πολιτικής). Στη βάση αυτών των συκοφαντιών οικοδομείται ο ισχυρισμός ότι η μείωση του προσωπικού θα οδηγήσει σε ένα δήθεν «καλύτερο κράτος». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού στη γερμανική εφημερίδα «Bild»: «Σύντομα θα έχουμε μικρότερες, υγιείς και σημαντικά βελτιωμένες στην απόδοσή τους δημόσιες υπηρεσίες. Γι' αυτό μειώνουμε το συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων».
Ομως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο πρέπει να αναρωτηθούν ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες αυτής της πολιτικής. Η απόλυση 150 χιλιάδων υπαλλήλων σημαίνει μεταξύ άλλων μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο τουλάχιστον κατά 25%. Κρίσιμοι τομείς όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Η παραπέρα υποστελέχωσή τους θα οξύνει στο έπακρο τα ήδη τεράστια προβλήματα, με αρνητικές συνέπειες για τις εργατικές, τις λαϊκές οικογένειες. Ας σκεφτούμε πώς θα είναι την ώρα που θα πηγαίνουμε σε ένα νοσοκομείο και δεν θα υπάρχει προσωπικό να μας εξυπηρετήσει.