Σελίδες

25 Αυγ 2012

Απαιτούν εξαθλίωση των εργατών


Μόνο νέα βάσανα θα συνεπάγεται για τους εργαζόμενους η ανάκαμψη την οποία προσμένουν με αγωνία όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και φυσικά το μεγάλο κεφάλαιο. Με κάθε ευκαιρία, οι μεγαλοεπιχειρηματίες επισημαίνουν ρητά ότι για... να επιστρέψει η ανάπτυξη πρέπει να σμπαραλιαστούν όσες εργατικές κατακτήσεις και λαϊκά δικαιώματα έχουν ακόμα σωθεί.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Επενδυτή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Ευριπίδης Δοντάς, εκτιμά πως ο πιο σημαντικός λόγος για τη «φθίνουσα πορεία της ελληνικής βιομηχανίας» είναι «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Καταδικάζει την αύξηση του «μέσου κόστους εργασίας» και των εργοδοτικών εισφορών και στο ερώτημα «τι άλλαξε και, ενώ κάποτε υπήρχε ανάπτυξη, σήμερα δεν υπάρχει;» απαντά: «Η έννοια της παραγωγικότητας και η αμοιβή εκ του αποτελέσματος. Ησουν παραγωγικός; Λάμβανες μπόνους παραγωγικότητας. Το μοντέλο αυτό άλλαξε.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» πυροδοτούν τη ρατσιστική βία.


Η κυβέρνηση με την πολιτική και την προπαγάνδα της δημιουργεί το υπόβαθρο για κρούσματα ρατσιστικής βίας τα οποία στη συνέχεια... δηλώνει ότι θα πατάξει, όπως είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας
Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για την τραμπούκικη επίθεση μελών της «Χρυσής Αυγής» σε βάρος μεταναστών στην Κόρινθο.
Σε μία καθ' όλα υποκριτική παρέμβαση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης καταδίκασε τους τραμπουκισμούς των μελών της «Χρυσής Αυγής» στην Κόρινθο, σημειώνοντας: «Λέω προς πάσα κατεύθυνση με την ευκαιρία αυτή ότι τάγματα εφόδου στη χώρα αυτή, καπηλευόμενα τα εθνικά σύμβολα, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Θα συντριβούν». Θυμίζουμε όμως ότι ο ίδιος μία μέρα νωρίτερα είχε δηλώσει πως «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου κινδύνου» εξαιτίας των μεταναστών, θέση που σαφώς πυροδοτεί τη ρατσιστική βία. Επιπλέον, και ο ίδιος αλλά και ο πρωθυπουργός έχουν κάνει λόγο για «ανακατάληψη της πόλης» και μάλιστα ήταν το σύνθημα που έριξαν με αφορμή την έναρξη της απάνθρωπης κατασταλτικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» κατά μεταναστών.

Καθοριστική η πρόταση του ΚΚΕ


Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και ΕΕ επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα της πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ, για κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων. Αναδεικνύουν ταυτόχρονα την ανάγκη, τα αιτήματα που προβάλλει στην πρότασή του το Κόμμα να αποτελέσουν στόχους πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ως ελάχιστη προϋπόθεση για να ανασάνει ο λαός από τη βαρβαρότητα που τον καταδικάζουν η ΕΕ, τα κόμματά της στην Ελλάδα, η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία. Καμιά άλλη «διέξοδος», με όσες περικοκλάδες κι αν επιχειρούν να τη σερβίρουν, δεν απαντάει στα λαϊκά συμφέροντα, στο βαθμό που δεν αμφισβητεί την ΕΕ και τα μονοπώλια, δεν περιέχει στόχους που βοηθούν το λαό να κατανοήσει το χαρακτήρα της κρίσης και της λυκοσυμμαχίας.
Σήμερα, όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, αναγνωρίζουν το χρέος (ολόκληρο ή μέρος του) σαν υποχρέωση του λαού να το ξεπληρώσει, ενώ δεν έχει καμιά ευθύνη στη δημιουργία του. Εχουν συνταχθεί πίσω από τη θέση για διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την τρόικα και διαγκωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος συνομιλητής της ΕΕ και της τρόικας.