Σελίδες

15 Αυγ 2012

Η Παναγιά η Χρυσαυγίτισσα...

Με συγκίνηση, ευλάβεια, κατάνυξη -αλλά και πολύ χαβαλέ- εορτάζουν σήμερα οι πιστοί την Κοίμηση της Θεοτόκου. 
Η Παναγία είναι το πιο αγαπημένο ιερό πρόσωπο για τους Έλληνες επειδή είναι η μόνη που δέχεται δωροδοκίες - ο Θεός και ο Χριστός είναι αδιάφθοροι -, οπότε πάνε οι Έλληνες τον Δεκαπενταύγουστο και την δωροδοκούν με χρυσαφικά, χρήματα και λαμπάδες για να τους κάνει τα χατίρια.

Η ανοχή της Παναγίας στις δωροδοκίες κάνει τους Έλληνες να πιστεύουν πως η Παναγία είναι Ελληνίδα, ενώ είναι Εβραία.

Βέβαια, πολλοί Έλληνες περιμένουν πρώτα την Παναγία να κάνει το θαύμα της για να της δώσουν μετά το μπαξίσι και αυτό έχει καταγραφεί και στα δημοτικά τραγούδια, με κορυφαίο παράδειγμα τα «Δώδεκα Ευζωνάκια», όπου υπάρχουν οι στίχοι «Βοήθα Παναγιά μου να τα γλιτώσουμε, κι ύστερα όλα σου τα καντήλια θα στ’ ασημώσουμε».

Ο καπιταλισμός δεν υπάρχει ...

“Η πιο ωραία πονηριά του διαβόλου είναι
να μας πείσει ότι δεν υπάρχει”
Charles Beaudelaire
Από τις μέρες που ξέσπασε η κρίση στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα έχουν χυθεί τόνοι μελάνι, έχουν μιλήσει πολλοί, νομπελίστες, κριτικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές, πολιτικοί, επιχειρηματίες, απλοί άνθρωποι. 
Έχουν πολλοί πει πολλά. Για κρίση χρέους, για αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω, για κρίση δανεισμού, επιτόκια, ομόλογα, σπρεντς, ΑΕΠ, για κινεζοποίηση της οικονομίας, για διάλυση της ευρωζώνης, για νεοφιλελευθερισμό, για σκληρά και μαλακά νομίσματα, για συνομωσίες εβραίων που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο και άλλα πολλά. 
Κανείς, ή μάλλον σχεδόν κανείς, δεν έχει ψελλίσει τη λέξη ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.


Κανείς από τους υποστηρικτές του, ακόμα και τους πιο φανατικούς, δεν τολμά να τον αναφέρει. Θα νόμιζε κανείς πως ο καπιταλισμός δεν υπάρχει! Θα πίστευε κανείς πως έχει ξεπεραστεί από την ιστορία. Αυτό βέβαια είναι κάτι που κάποιοι μεταμοντέρνοι το πιστεύουν πραγματικά. Πιστεύουν ότι ζούμε σε μια μεταβιομηχανική, μετακαπιταλιστική κοινωνία. Το αστείο είναι ότι το πιστεύουν

Να σημάνει συναγερμός!


Να μην περάσουν η εξαπάτηση και ο εφησυχασμός
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «εναλλακτικά» σενάρια, κρύβοντας ότι όλα θα είναι εξίσου οδυνηρά για το λαό
Στην εξαπάτηση και στις αυταπάτες καταφεύγουν ήδη τα κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να κρυφτεί το νέο συντριπτικό χτύπημα που ετοιμάζεται ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση και να εμποδιστεί η οργάνωση της λαϊκής πάλης.
Ετσι, ενώ από τη μία μεριά ολοταχώς αναζητά τρόπους για να «εξοικονομήσει» άμεσα χρήματα από τα κρατικά ταμεία που θα προσφέρει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που εδώ και χρόνια έχουν σχεδιάσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την άλλη μεριά άρχισαν ήδη να επιστρατεύονται ψέματα και εκβιασμοί ώστε να παραπλανηθούν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και να εγκλωβιστούν στην αδράνεια και το συμβιβασμό. Από τη στιγμή που ομολογήθηκε ότι στα βασικά σχέδια που εξετάζονται είναι η νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 67 πλέον) και η νέα αύξηση των ενσήμων που απαιτούνται για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ένσημα), τα αστικά ΜΜΕ και επιτελεία κάνουν ό,τι μπορούν για να εφησυχάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Αυτό εξυπηρετούν οι διαρροές περί δήθεν «αντιρρήσεων» που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όταν και τα τρία κόμματα που τη συναποτελούν πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της «ανταγωνιστικότητας» και άρα είναι αποφασισμένα να στηρίξουν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας με κάθε τρόπο.

ΟΙ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Χωρίς αρχή, μέση και τέλος εκδηλώνεται η αντιλαϊκή επέλαση της συγκυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με το βάρβαρο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ της περιόδου 2013 - 2014 να εξελίσσεται σε «πεδίο» ισοπέδωσης της ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των υπόλοιπων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Από αύριο το πρωί και με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την προώθηση και την εφαρμογή του νέου μνημονιακού πακέτου, που έρχεται στην κυριολεξία να ξεριζώσει ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος», να περικόψει μισθούς και συντάξεις, να επιβάλει εργασία μέχρι τον τάφο, να διογκώσει την ανεργία, να αφαιμάξει με χαράτσια και φόρους το πενιχρό λαϊκό εισόδημα.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος που οδηγεί στη φτωχοποίηση του λαού, στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων του και στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για διασφάλιση των όρων επανόδου των επιχειρηματικών ομίλων σε συνθήκες μεγαλύτερης κερδοφορίας, με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και διασφάλιση νέων κεφαλαίων για την ενίσχυσή τους.

Τελειώνουν τα παραμύθια


Πότε με την «επαναδιαπραγμάτευση», πότε με την άρνηση τάχα των «οριζόντιων περικοπών», πότε με τις κόνξες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συγκυβερνούν, πότε με τις «διαφωνίες» στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, πότε επίσης με το κυνηγητό της διαφθοράς, πότε με τις αοριστίες για ανάπτυξη, που όταν παίρνουν στην συγκεκριμένη τους μορφή είναι πάντα η ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου με το λαό εξαθλιωμένο. 
Με τη βοήθεια των αστικών ΜΜΕ οι της συγκυβέρνησης έχουν χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο παραπλάνησης του λαού από αυτό που έτσι κι αλλιώς βιώνει καθημερινά και από τα πολύ χειρότερα που του ετοιμάζουν. 
Τελειώνουν όμως τα ψέματα. 

Η «ψυχαγωγία» και η «επιμόρφωση» των αστικών ΜΜΕ


Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των «μαραθώνιων μεταδόσεων» από τα κρατικά κανάλια, η ελληνική τηλεόραση των ιδιωτικών και κρατικών καναλιών επιστρέφει στους παραδοσιακούς ρυθμούς. Τα προγράμματα «κονσέρβα», οι εκπομπές μαγειρικής και οι αρκετές σειρές από τη γειτονική χώρα, είναι αυτό που τα αστικά ΜΜΕ αποκαλούν «ψυχαγωγία» για την οικογένεια, που έχει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής.
Ετσι, όταν επιστρέφουν τα μέλη της στο σπίτι, έχοντας στο μυαλό την ανεργία, τα μεροκάματα - ψίχουλα και γενικότερα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τους προσφέρεται από τις περισσότερες «συχνότητες» πρόγραμμα με σάπιες αξίες και ιδανικά.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα ψυχαγωγίας και... επιμόρφωσης. Στα αστικά κανάλια καθημερινά προβάλλονται τέσσερις σειρές, τουρκικής παραγωγής, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλούσιοι στη γειτονική χώρα. Επίσης, μεταδίδονται έξι εκπομπές μαγειρικής για όσους θέλουν να γίνουν... σεφ καθώς και εφτά αστυνομικές σειρές.

Πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού


Η ανησυχία για την τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα αναγκάζει παράγοντες του συστήματος στην παραδοχή ότι η επίκληση του δημόσιου χρέους αποτελεί το πρόσχημα για την επιβολή της γενικευμένης πολιτικής λιτότητας
H παραδοχή ότι πρόκειται για βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι απλά κρίση χρέους, ελλειμμάτων και διαχείρισης των δημοσιονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς επίσης ότι η επίκληση του δημόσιου χρέους γίνεται για να επιβληθεί η λιτότητα στους λαούς και να θωρακιστεί το καπιταλιστικό σύστημα ώστε ν' αντεπεξέλθει στα νέα κύματα κρίσης που προβλέπεται πως θα ακολουθήσουν ακόμα και μετά από μια κάποια πρόσκαιρη ανάκαμψη, έρχεται από τους ίδιους τους καπιταλιστικούς κύκλους. Συγκεκριμένα, ο μεγάλος ολλανδικός χρηματοπιστωτικός όμιλος ING IM, σε πρόσφατη έκθεσή του, που τα συμπεράσματά της αναδημόσιευσε η ιστοσελίδα capital.gr, αναλύει τη σχέση κρίσης και κρατικού χρέους για να καταλήξει στα προαναφερόμενα.

Τα μέτρα θα είναι μόνιμα και σταθερά


Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και αντίστοιχα τα μέτρα που λαμβάνονται ενάντια στους εργάτες, στα λαϊκά στρώματα, στους φτωχούς αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους και τους συνταξιούχους, μέτρα που αυξάνουν την ανεργία, δεν είναι τυχαία, δεν είναι ευκαιριακά, δεν είναι προσωρινά. Είναι μόνιμα και σταθερά. Αυτό τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο ετήσιο αντάμωμα των κομμουνιστών, των αγωνιστών, των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Παρασκευή, στις Αιγιές, κοντά στο Γύθειο.
«Είναι μέτρα, πρόσθεσε, που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, και σήμερα, και κυρίως στην περίοδο της ανάπτυξης. Αξιοποιούν τη βαθιά οικονομική, καπιταλιστική κρίση για την οποία οι αστικές δυνάμεις έχουν ευθύνη. Επιταχύνθηκαν και πήραν χαρακτήρα χιονοστιβάδας, με αφορμή και πρόσχημα το μνημόνιο και όλη αυτή την τρομοκρατική επιχείρηση που στήθηκε εναντίον των